International

Italia nu trebuie lăsată de una singură în faţa problemei migraţiei, declară cancelarul federal german

Italia “nu trebuie lăsată de una singură” de către partenerii săi europeni în faţa sosirii de migranţi pe Marea Mediterană, a declarat joi cancelarul federal german Olaf Scholz, aşteptat în aceeaşi zi la Roma, informează AFP, potrivit Agerpres.

“Italia, Grecia şi alte ţări de la Mediterana se confruntă cu o provocare enormă, pentru că numărul de persoane care sosesc la frontierele lor creşte. Nu putem lăsa singure Italia şi celelalte ţări, trebuie să adoptăm o abordare de solidaritate şi responsabilitate”, a apreciat Scholz într-un interviu pentru Corierre della Sera.

Cancelarul federal german urmează să aibă o întrevedere cu şefa guvernului italian Giorgia Meloni la mijlocul zilei de joi.

“Avem nevoie de o distribuire solidară a responsabilităţii şi competenţelor între statele membre ale UE”, a insistat Scholz, amintind că ţara sa a găzduit în 2022 “peste un milion” de ucraineni ce au fugit de război, precum şi “230.000 de refugiaţi provenind din alte ţări”.

Meloni, care conduce o coaliţie de extremă dreapta, şi-a centrat campania electorală din 2022 în mare parte pe lupta împotriva imigraţiei ilegale, dar numărul de migranţi sosiţi în Italia a crescut în mod semnificativ de la începutul anului.

Potrivit cifrelor Ministerului de Interne italian, circa 52.300 de migranţi au sosit în Italia în perioada 1 ianuarie – 7 iunie, comparativ cu 21.200 în aceeaşi perioada în 2022.

Italia, una dintre primele porţi de intrare în UE şi unde sute de mii de migranţi au sosit în ultimii ani, le reproşează partenerilor săi din comunitatea paneuropeană o lipsă de solidaritate în repartizarea acestora din urmă, chiar dacă un mare număr dintre ei părăsesc ulterior peninsula pentru a ajunge în alte ţări.

Miniştrii europeni de interne se reunesc joi la Luxemburg în încercarea de a debloca spinoasa reformă a politicii privind migraţia, ce prevede o solidaritate în primirea de refugiaţi între statele membre şi o examinare accelerată a unor solicitări de azil la frontiere.

Propunerea de compromis înaintată de Suedia, ţară ce deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE, prevede o solidaritate europeană obligatorie mai “flexibilă”. Statele membre ar trebui să primească un anumit număr de solicitanţi de azil sosiţi într-o ţară din UE supusă unei presiuni a migraţiei (“relocări”) sau să participe cu o contribuţie financiară pentru această ţară.A

Articole recente

Întâlnirea Trump – Von der Leyen: UE și SUA au convenit un acord comercial

Statele Unite și Uniunea Europeană au convenit un acord comercial cadru în urma întâlnirii pe…

9 ore ago

Comisia Europeană îi cere lui Zelenski să menţină independenţa instituţiilor anticorupţie

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut duminică o discuţie telefonică cu preşedintele…

9 ore ago

Anastasiu: Am avut certificat ORNISS pe perioada cât am fost consilier prezidenţial şi vicepremier

Vicepremierul demisionar Dragoş Anastasiu a confirmat că, pe perioada cât a deţinut funcţiile de consilier…

10 ore ago

Lutnick: Trump vrea o ofertă comercială „suficient de bună” din partea UE, dar nu este clar ce înseamnă asta

Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…

11 ore ago

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…

13 ore ago

Trump joacă golf în Scoţia, înaintea întâlnirii cu Von der Leyen axată pe comerţ

Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…

14 ore ago

This website uses cookies.

Read More