- Interviu cu domnul Iulian Fota, director general al Institutului Diplomatic Român (IDR), fost consilier prezidenţial
Stimate domnule Fota, care este opinia dvs cu privire la situația actuală din Afganistan? Cum explicați ocuparea Afganistanului de către talibani în 4 zile, în condițiile în care serviciile de informații americane estimau 90 de zile?
Iulian Fota: Este foarte bine că Occidentul s-a retras de acolo, dar cred că puteam asista la o retragere ceva mai bine organizată.
Eu am salutat decizia președintelui Biden de a duce la capăt, de fapt, ceea ce a început fostul președinte Donald Trump. Lumea uită că decizia de retragere a fost luată de președintele Trump (n.r. Sub conducerea lui Trump, Statele Unite au semnat pe 29 februarie 2020 acordul cu talibanii prin care Washingtonul se angaja să retragă trupele americane din Afganistan până pe 1 mai 2021).
Este foarte bine că, după 20 de ani, Occidentul a înțeles că nu poate fi câștigător acolo. Este treaba afganilor ce fac cu propria lor țară, indiferent că sunt talibani sau anti-talibani.
Serviciile de informații americane s-au străduit să estimeze că talibanii ar putea cuceri capitala Afganistanului în 90 de zile în baza datelor pe care le au din teren, care niciodată nu sunt complete și care niciodată nu dau întregul tablou. Teza principală este corectă: după retragere, regimul se prăbușește. Este adevarat că regimul s-a prăbușit mai repede decât era estimat.
Dar, pe de altă parte, Afganistan este și o țară foarte complicată, foarte diversă etnic, cu un teritoriu foarte, foarte complicat, astfel încât estimările, dintotdeauna, au avut un anumit grad de imprecizie.
În istoria serviciilor de informații, și aici vorbim de toate serviciile de informații, nu este prima dată când nu reușesc să prezică cu exactitate momentul. Asta face parte din frumusețea jocului. Voi continua să apreciez serviciile americane de informații.
Fac o treabă foarte bună. Altfel, ca unul care știe meseria asta și știu cu ce se confruntă, nu sunt nici primii, nici ultimii care nu reușesc să identifice la milimetru. Repet, teza a fost corectă. Au spus clar autorităților politice americane: regimul se va prăbuși fără prezența militară occidentală și americană. Ceea ce s-a și întâmplat.
Să ne așteptăm, mă refer la Europa și România, la un val mare de refugiați afgani?
Iulian Fota: Rămâne să vedem. Nu avem date încă. Ceea ce am văzut eu până acum este că afganii au plecat mai degraba în țările din jur. Este adevărat că unii dintre ei au venit și în Europa. Am avut și în România. Individual, în grupuri mici, ei au ajuns până în Europa. Dar nu cred că va fi un val mare. Nu cred că vom avea un val, cum văd că lumea exagerează, de mii de refugiați afgani care o vor lua ușor, ușor spre Europa.
Până în Europa mai e Iranul, mai e Turcia. Afganistanul nu este Siria care totuși era la Marea Mediterană, la doi pași de Turcia și Turcia însemnă la doi pași de Grecia, deci în Europa.
Înțeleg temerea și este bine să fim atenți la ce se întâmplă, dar cel puțin pentru moment eu nu mă tem de așa ceva.
Care este viitorul Afganistanului?
Iulian Fota: Este treaba lor. Este complicat, ca și până acum. În continuare vor fi tensiuni inter-etnice. În continuare, va fi greu să mulțumești pe toată lumea, în continuare unii îi vor exploata pe ceilalți, în continuare va fi corupție. Ce trebuie înteles este că Afganistanul s-a oprit pentru noi, lumea occidentală, mai ales pentru țările acestea mai mici care oricum ne-am dus acolo să îi ajutăm pe aliați, nu neapărat pentru un obiectiv direct, legat de Afganistan. Din acest motiv, spun că, dacă este vorba să discutăm de o înfrângere, asta în nici un caz, nu este a României.
Au fost o pierdere de bani și timp cei 20 de ani de prezență americană în Afganistan?
Iulian Fota: Pentru noi nu. Pentru afgani – nu, pentru că americanii au dus o grămadă de bani în Afganistan, dar aceștia nu au știut să profite de ei.
Pentru americani, unii zic că da. Unii spun că America a cheltuit mai mult din punct de vedere al vieților omenești, în primul rand. Ca bani, o mie de miliarde de dolari, mulți spun – și aici mă înscriu și eu – că aceste cheltuieli nu se justifică.
Câștigul strategic care e aproape inexistent nu justifică cheltuielile, cel puțin pe partea aceasta de reconstrucție a Afganistanului.
Aici mai este un lucru pe care mulți nu îl înteleg, coaliția internațională cu americanii a avut două obiective în Afganistan:
- să-i combată pe talibani și Al-Qaida si să îl prindă pe Osama bin Laden și asta a fost bifat.
- 20 de ani Occidentul a avut un plus de securitate important datorită faptului că nu s-a mai putut folosi Afganistanul ca o platformă de atacuri teroriste.
După ce Occidentul s-a mobilizat, cred că ultimul atac terorist important a fost în Madrid, în 2003-2004, dacă nu mă înșel. După aceea, Occidentul nu a mai avut atacuri teroriste mari făcute de Al-Qaida.
Pe partea cealaltă, de reconstrucție a Afganistanului, acolo într-adevăr, nu ştiu dacă putem vorbi de o victorie, ținând cont de revenirea talibanilor.
Dar ce zicea și președintele Biden: “Să murim noi pentru țara lor?”.