România va fi cea mai afectată de pachetul UE Fit for 55 pentru reducerea emisiilor de carbon, care este preconizat să fie lansat public mîine, iar în urma aplicării acestui plan va creşte foarte mult numărul consumatorilor vunerabili, este de părere Iulian Iancu, preşedintele preşedintele Comitetului Naţional Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME).
Fit for 55, care va fi prezentat mâine, este planul Comisiei Europene de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu 55% până în 2030, potrivit Politico. UE intenționează să forţeze ţările membre să facă clădirile mai eficiente din punct de vedere energetic – și asta stârnește temerile unui conflict între Bruxelles și capitalele naționale și posibilitatea unei reacții populiste, scrie Politico.
Reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în 2030 înseamnă o regândire radicală a modului în care sunt tratate clădirile. Aproximativ trei sferturi din stocul imobiliar al UE este considerat ineficient din punct de vedere energetic, iar clădirile reprezintă mai mult de o treime din emisiile de gaze cu efect de seră ale UE.
Iulian Iancu ne-a declarat: “Acest pachet al UE – Fit for 55 – ne va afecta cel mai mult dintre ţările UE. UE vrea să transfere costurile de carbon la clădiri, la transport, la vapoare, la avioane, dar cel mai important pentru noi este că va fi transferat la clădiri.
Îmi aduc aminte de dezbaterile din Parlament când încercam să îi conving pe colegi că este obligatoriu ca în marile aglomeraţii urbane să avem un singur coș, o singură centrală, ca să putem avea emisiile cele mai mici, cu cea mai înaltă eficienţă de producție a energiei. Și mi s-a spus că abuzăm și că afectăm dreptul şi libertatea cetățeanului de a-și decide propria sursă de încălzire. Noi vorbim de un condominium – o soluție. Dacă acest lucru nu a fost acceptat și oamenii au fost încurajați – fiecare să își pună câte o centrală în apartament, gândiți-vă acum, când vor veni aceste costuri, ce se va întâmpla cu factura lor, care, pe lângă creşterea preţului la gaze, va mai exista și o taxă specială pentru emisii. Nu s-a discutat în România despre aceste lucruri şi este foarte rău. Poate că nici acum nu e prea târziu de dezbateri pe subiect.
În concluzie, dintre statele europene, cei mai afectaţi vom fi noi, bulgarii, probabil și vecinii noștri, dar sigur noi vom avea cele mai importante repercusiuni.
Legea consumatorului vulnerabil nu are nici o referire din păcate, ea va trebui la rândul ei să fie modificată. Numărul vulnerabililor implicit va crește foarte mult și va creşte în condițiile în care și austeritatea bugetară va crește. Suntem într-un cerc vicios”.
Schimbările drastice prin Fit for 55 sunt rezervate afacerilor și cetăţenilor UE. Reducerea rapidă a emisiilor atât de repede – parte a efortului de a atinge emisiile nete zero până în 2050 – va necesita o revigorare dramatică a modului în care oamenii conduc maşinile, îşi izolează casele, produc lucruri precum oțel și ciment, modul în care sunt gestionate pădurile și terenurile și multe altele.
5 lucruri de știut despre pachetul climatic Fit for 55 al UE care va fi lansat pe 14 iulie