Update articol:
”Forumul Pieței de Capital 2021 Financial Intelligence” 

Iuliana Pănescu, Premier Energy: Cheia pentru România este dezvoltarea producţiei de energie regenerabilă (video)

panescu
  • “În contextul în care avansul tehnologic va permite și în viitorul nu foarte îndepărtat vor putea fi folosite alte surse alternative  la gaze, credem că putem să convertim o mare parte din rețeaua noastră din gaz în hidrogen”, a mai spus doamna Pănescu

 

Premier Energy este gata să valorifice potențialul producției de energie din surse regenerabile  în România, a declarat Iuliana Pănescu, Head of Treasury al Premier Energy, în cadrul evenimentului ”Forumul Pieței de Capital 2021 by Financial Intelligence”. 

 

Domnia sa a spus: “Dorim să dezvoltăm zona de energie. Planul nostru este în continuare de a ne extinde, de a ne largi expansiunea pe orizontală prin dezvoltarea rețelei noastre, respectiv prin creșterea portofoliului de clienți.

Totodată, credem că a venit momentul să ne concentrăm pe Green Deal și să încercăm să adăugăm şi o componentă de producție de energie din surse regenerabile. Practic, acest lucru ar însemna integrarea noastră pe verticală, avem identificate deja câteva target-uri. Sunt câteva proiecte din sfera de regenerabile care ne-au atras atenția ca fiind potențiale în a ne extinde platforma de energie de tip “one-stop” în zona verde”. Ne uităm atât la proiecte ongoing, cât și la proiecte greenfield. Considerăm că avem suficiente expertiză și knowhow ca să le putem derula pe ambele.

Producţia de energie regenerabilă este o zonă pe care România trebuie să înceapă să pună accent, având în vedere că 2019 aproximativ 24% din consumul de energie provenea din surse regenerabile. Considerăm că, în momentul de față, cheia pentru Romania este dezvoltarea aceste zone de producţie de energie regenerabilă și în același timp este unul din principalii piloni pe care România se poate baza, astfel încât să își poată îndeplini obligațiile asumate prin Green Deal”.

Premier Energy este unul din grupurile de infrastructură energetică (distribuție și furnizare electricitate și gaze naturale) cu unul din cele mai rapide ritmuri de creștere din Europa de Sud-Est, concentrându-se pe Pactul Verde European. Premier Energy este al treilea cel mai mare distribuitor de gaze naturale și în top 5 furnizori de gaze naturale din România. Compania este și market leader pe distribuție și electricitate în Republica Moldova, fiind controlat prin vehiculul de achiziții al EMMA Capital.

Premier Energy se află în România de aproximativ 10 ani. Premier Energy Group este unul dintre cele mai dinamice grupuri Europa Centrală și de Sud Est.

Iuliana Pănescu a mai declarat că Premier Energy este aliniată standardelor ESG (Environmental, Social, Governance), explicând că toate companiile EMMA Capital au adoptat politicile și practicile ESG, inclusiv în România și Republica Moldova. “De asemenea suntem aliniati politicilor de mediu ale ONU, respectiv la toate politicile de mediu care au sens în afacerea noastră”, a mai spusn oficialul Premier Energy.

Potrivit domniei sale, din totalul volumului de gaze pe care Premier Energy l-a vândut anul trecut, totalul volumului de gaze cu efect de seră  eliberate a fost cu 50% mai mic față de volumul cu gaze de seră care ar fi fost eliberate în atmosferă dacă ar fi fost utilizată o altă sursă de încălzire. “De asemenea, am descoperit că doar prin faptul că am făcut un switch între arderea lemnului și gazul natural am reușit să salvăm undeva la 50 de milioane de copaci adulți. Nu este un lucru de neglijat şi trebuie să continuăm să mergem pe acest drum de business sustenabil, să fim atenți la schimbările climatice şi, de ce nu, să îmbrățișăm grija față de zona în care trăim.

De asemenea, în contextul în care avansul tehnologic va permite și în viitorul nu foarte îndepărtat vor putea fi folosite alte surse alternative în zona de gaze, credem că putem să convertim o mare parte din rețeaua noastră din gaz în hidrogen”, a mai spus doamna Pănescu.

În România, Premier Energy are peste 80 de concesiuni în calitate de distribuitor, din acestea circa 20% sunt greenfield.

Doamna Pănescu a declarat: “Ne dorim să investim și să dezvoltăm rețeaua de gaze naturale. De asemenea administrăm aproximativ 100.000 de clienți ca portofoliu de furnizare. Planurile noastre sunt de a crește și de a ne dezvolta în continuare pentru că vedem Europa de Sud Est ca fiind principala platformă de energie a grupului EMMA Capital. De aceea eforturile noastre se concentrează în această zonă.

România și Moldova nu sunt singurele investiții ale EMMA Capital.

Acest grup investițional are mai multe domenii pe care se concentrează atât în Europa, dar și în pieţele asiatice. Aș aminti aici una dintre cele mai importante investiții pe care EMMA Capital le are în derulare si anume Home Credit  care este lider de consumer finance și banking în opt din cele nouă piețe în care activează. Are 65.000 de angajați la nivel global, are 345.000 de puncte de vânzare și active brute totale undeva la 14,5 miliarde de euro.

O alta deținere a EMMA Capital este Super Sport în Croația, este al doilea domeniu de interes pe lângă energie, adică pariuri sportive și jocuri online. Acolo Super Sport este lider de piață, cu undeva la 50% cotă de piață, cu aproximativ 75% din venituri generate de zona online.

Pe lîngă interesele în energie în Europa Centrală și de Sud Est, consumer finance, banking si pariuri sportive/jocuri online, interesele EMMA Capital mai sunt și zona de farma, fertilizare in vitro, câte puțin de fiecare, acolo unde evident fac sens.

EMMA Capital are în spate  specialiști, unii dintre cei mai buni oameni de investiții, fiind fondată de Jiří Šmejc alaturi de  partenerii minoritari. Aceștia au reușit să identifice oportunitățile de business care aveau sens, au fost au fost reașezate, restructurate, și generează astăzi un capital de aproximativ 1 miliard de euro”.

În ceea ce priveşte finanţarea, doamna Pănescu a spus: “Toate proiectele pe care le- am avut până acum le-am finanțat din capitalul propriu, din profitul reinvestit sau  din finanțări bancare. Ne bucurăm de un parteneriat solid cu trei finanțatori din piața locală, care ne susțin şi au fost alături de noi în toate demersurile de dezvoltare.

În ceea ce privește piața de capital, ca orice jucător din România, ne uităm și noi cu atenție, salutăm trecerea Bursei de Valori București la statutul de piață emergentă, ne bucurăm să vedem că există o efervescenţă aici, că au crescut capitalizarea şi tranzacțiile. Pentru România, nu poate exista decât o singură direcție – aceea de a deveni un jucător din ce în ce mai important în Europa și de a explora oportunitățile locale”.

 

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (14/03/2025)

Convocare AGA E&O Anuala 29 aprilie 2025

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (14/03/2025)

Componenta Comitetelor Consultative ale Fondul Proprietatea SA