Energie

Iuliana PĂNESCU, Premier Energy: În România, vrem să creștem cota de proiecte pe eolian, pe solar și inclusiv cogenerare

Premier Energy se concentrează pe energia din resurse regenerabile, a spus Iuliana PĂNESCU, Head of Treasury la Premier Energy, la cea de-a patra ediție a Forumului Energiei organizat de Financial Intelligence pe 18 mai 2022, la Hotel Sheraton, Sala Platinum.

Ea a detaliat: “Am făcut primul pas anul trecut când am achiziționat o fermă eoliană la Tulcea de 34 MW. Pentru noi este practic începutul diversificării business-ului în România, suntem distribuitori și furnizori pe piața locală de gaze naturale, iar în Moldova sunt numărul 1 pe electricitate – furnizare și distribuție.

Considerăm că trăim niște vremuri care permit diversificarea și integrarea business-ului pe verticală, și anume dezvoltarea de regenerabile.”

Este subiectul fierbinte al zilelor noastre, este încurajată atât de Uniunea Europeană, cât mai ales de faptul că România este un jucător cu un potențial fantastic, a mai adaugat Iuliana Pănescu: “Cred că ar fi bine sa vorbim despre potențialul energiei regenerabile din punct de vedere macroeconomic.

Anul trecut, un mare analist financiar din piață a efectuat un studiu foarte interesant, pe 47 de țări, despre potențialul energiei regenerabile și a rezultat că, dacă am reuși să identificăm și să ducem la îndeplinire potențialul acestor proiecte regenerabile în cele 47 de țări, printre care și România, am putea să creăm aproximativ 10 milioane de locuri de muncă și plus valoare de aproximativ 1,9 trilioane de dolari. Dacă punem asta în paralel cu o pierdere de PIB înregistrată în 2020 ca urmare a pandemiei de Covid, rezultă că am putea, dacă turăm motoarele în sfera de energie regenerabilă, să recuperăm 85% din pierderea de PIB cauzată în 2020 din cauza Covid.

În acest context, studiul merge și mai departe. Pentru România, regenerabilele înseamnă în primul rând asigurarea energiei și respectiv o stabilitate a fluxului energetic, dar totodată ne ajută și pe agenda de sustenabilitate – diminuarea de emisii de CO2 și îndeplinirea țintelor pe care ni le-am stabilit prin acordul de la Paris. Aceste proiecte de energie regenerabilă ne ajută să îndeplinim aproximativ 20% din țintele asumate la Paris pentru următorii trei ani. Totodată vom genera, în condițiile în care fructificăm oportunitățile, o recuperare a 60% a PIB-ului pierdut în 2020.

Mi se pare fantastic, coroborat cu faptul că putem și crea locuri de muncă, aproximativ 1000 de locuri de muncă la milionul de locuitori.”

Referitor la planurile pentru România, Iuliana Pănescu a declart: “În România, vrem să creștem cota de proiecte pe eolian, pe solar și inclusiv cogenerare, pentru că avem deja gazul, dar nu poti să faci asta decât în contextul în care există și un cadru care să îți permită.

Evident că fiecare investitor urmărește randamentele, dar vorbim și de factorii publici, și anume ar trebui să existe în primul rând o strategie bine definită, cu obiective clare și asumate de către autorități, care să aducă vizibilitate și predictibilitate în zona aceasta de energie. Apoi ar trebui să avem un mediu legislativ care să încurajeze producția de energie din surse regenerabile. Există pași în sensul acesta în România, îi apreciem, îi încurajăm, sunt bineveniți și autoritățile trebuie să continue.

Avem anumite concepte care urmează să se implementeze în România de care avem nevoie în piața de energie: contracte pentru diferență, s-a dat drumul la acele contracte pe termen lung pentru vânzarea energiei. Sunt lucruri binevenite, dar trebuie să ne aliniem și o să facem cât mai repede.

În egală măsură, ar trebui și vedem din ce în ce mai mai mult sistemul financiar implicat în finanțarea proiectelor de energie regenerabilă.

Un alt aspect important este că ar trebui să avem o procedură mai rapidă de alocare a terenurilor pe care realizăm aceste proiecte sau pe care urmează să le dezvoltăm și o autorizare mai rapidă.

Realitatea arată că energia regenerabilă poate fi obținută cu niște costuri relativ reduse, iar implementarea proiectelor la fel, poate fi făcută într-un ritm mult mai rapid, dacă, evident, avem și niște proceduri prin care putem să accesăm terenuri și respectiv să autorizăm acele proiecte într-un timp mai scurt.

Ar trebui să avem și o îmbunătățire a sistemului de transport, respectiv de interconectare, atât național, cât și internațional și în egală măsură să vedem accesul jucătorilor privați la rețele, la conectare, un pic mai facil pentru că acestea crează în primul rând un echilibru între cerere și ofertă și în același timp extindem practic rețeaua.”

Ea a concluzionat: “Avem potențial, trebuie să îl fructificăm, noi în continuare ne dorim să vedem cât mai mulți jucători, pentru că având jucători există concurență, vom continua să investim în România, vom continua și noi să creștem în sfera de regenerabile, ne dorim să intrăm și pe zone regionale, adică Bulgaria Ungaria, Croația, Grecia și sperăm ca în foarte scurt timp România să devină un lider în ceea ce privește regenerabilele în Europa.”

Articole recente

Capacitatea TANAP se va dubla în viitorul apropiat, spune ministrul turc al energiei

Capacitatea gazoductului trans-anatolian de gaze naturale (TANAP) se va dubla în viitorul apropiat, a declarat…

3 ore ago

Avocaţii lui Trump au obţinut ca acesta să nu fie încătuşat când va fi adus în faţa instanţei

Fostul preşedinte american Donald Trump nu va fi încătuşat când se va preda săptămâna viitoare…

4 ore ago

Bode: La discuţia din coaliţie nu s-a discutat despre un anumit prag la abuzul în serviciu

Secretarul general al PNL, ministrul Afacerilor Interne Lucian Bode, a declarat, vineri, că Guvernul nu…

4 ore ago

Ucraina: Moscova a ”permis, a încurajat chiar” crimele de război, afirmă preşedintele Macron

Preşedintele francez Emmanuel Macron a acuzat vineri Moscova că a "permis, a încurajat chiar" crimele…

4 ore ago

FMI: Consiliul de administraţie a aprobat un plan de asistenţă în valoare de 15,6 miliarde de dolari pentru Ucraina

Consiliul de Administraţie al Fondului Monetar Internaţional (FMI) a validat vineri un plan de asistenţă…

4 ore ago

Statele Unite îşi deschid ambasadă în Vanuatu pentru a contracara expansiunea Chinei în Pacific

Statele Unite au anunţat vineri că intenţionează să deschidă o ambasadă în Vanuatu, un mic…

4 ore ago