International

Japonia deschide rezervele sale strategice de orez pentru a combate creşterea preţurilor

Guvernul japonez a anunţat vineri că va debloca rezervele sale strategice de orez, constituite pentru a răspunde situaţiilor de urgenţă, cu scopul de a contracara creşterea preţurilor în ţară la acest produs alimentar de bază, scrie AFP, potrivit Agerpres.

Japonia a mai recurs în trecut la aceste rezerve, care există din 1995, ca răspuns la penurii şi dezastre precum cutremure, dar aceasta este prima dată când le deblochează din cauza tensiunilor asupra preţurilor şi perturbărilor în distribuţia orezului.

Ministrul agriculturii, Taku Eto, a declarat presei că guvernul va debloca şi va pune pe piaţă 210.000 de tone de orez din rezervele sale de un milion de tone.

“Dorim cu orice preţ să îmbunătăţim această situaţie de stagnare în distribuţia” orezului, a afirmat el.

Recolta din 2023 (consumată anul trecut) a fost penalizată de temperaturile ridicate, reducând oferta. Iar, în faţa unei cereri mai puternice şi pe fondul unor perturbări importante în circuitele de distribuţie, preţul orezului a crescut în vara lui 2024.

A continuat să crească în lunile următoare: preţurile orezului s-au majorat cu 64,5% în decembrie pe parcursul unui an, un record după aproape jumătate de secol, potrivit datelor oficiale.

Ultimul preţ mediu de vânzare cu amănuntul al unui sac de cinci kilograme a fost de 3.688 de yeni (23 de euro), potrivit unei anchete guvernamentale din februarie, faţă de 2.023 de yeni (12,6 euro) cu un an mai devreme.

O povară deplânsă de consumatorii japonezi, care se confruntă şi cu o inflaţie persistentă (+3% în decembrie excluzând produsele proaspete).

În încercarea de a opri această explozie, Ministerul Agriculturii a dat undă verde în ianuarie vânzării de stocuri din rezervele guvernamentale de orez, bazându-se pe o nouă reglementare.

Anterior, aceste rezerve de orez puteau fi deblocate doar în caz pierdere gravă a recoltei sau dezastru: noile reguli permit acum să se recurgă la acestea dacă distribuţia orezului este considerată stagnantă şi abia ajunge pentru a satisface nevoile consumatorilor.

Creşterea recentă a preţurilor decurge din factori diverşi şi complecşi, printre care cumpărături de panică declanşate în vară de un avertisment de “mega-cutremur”, dar şi de un boom turistic, potrivit lui Masayuki Ogawa, profesor asistent la Universitatea Utsunomiya.

Guvernul a mizat pe sosirea recoltei din toamna anului 2024 pentru a calma tensiunile, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

Producţia de orez a crescut într-adevăr în 2024 comparativ cu anul precedent, dar grupurile mari care aprovizionează cu orez companiile alimentare şi supermarketurile au colectat cu 210.000 de tone mai puţin, sugerând că producătorii de orez folosesc canale alternative de vânzare.

Or, “există suspiciunea” că unii dintre aceşti noi comercianţi “încearcă să obţină profit aşteptând creşterea preţurilor”, a subliniat Ogawa.

Articole recente

India și Rusia stabilesc un obiectiv comercial de 100 miliarde de dolari, respingând presiunile SUA

India și Rusia intenționează să-și crească comerțul anual la 100 de miliarde de dolari în…

3 ore ago

SUA cere companiei Orsted să oprească lucrările la proiectul eolian offshore din largul coastei Rhode Island, care era finalizat în proporție de 80%

Vineri, guvernul federal al SUA a ordonat oprirea tuturor lucrărilor de construcție la un parc…

3 ore ago

Trump intenționează să pună la dispoziție plutoniul din perioada Războiului Rece pentru energia nucleară (Reuters)

Administrația Trump intenționează să pună la dispoziția companiilor energetice americane aproximativ 20 de tone de…

3 ore ago

Indicele Dow crește cu peste 800 de puncte și înregistrează un record la închidere, pe fondul discursului lui Powell 

Indicele Dow Jones Industrial Average a înregistrat vineri un nivel record, după ce președintele Rezervei…

3 ore ago

Donald Trump îl nominalizează pe Sergio Gor ambasador al SUA în India

Președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, a anunțat nominalizarea lui Sergio Gor în funcția…

4 ore ago

This website uses cookies.

Read More