Update articol:
TRAFIGURA TRADING INTRĂ PE PIAŢA ROMÂNEASCĂ DE GAZE NATURALE

Jeremy Weir, director executiv Trafigura: “Petrolul din Rusia va fi din ce în ce mai solicitat”

Activitatea iniţială a Trafigura Trading SRL în piaţa de gaze naturale din România se concentrează pe modelul de furnizor/cumpărător la și de la alți furnizori din piață românească. În etapa a două a dezvoltării activităților, intenția de business include participarea competitivă în piața consumatorilor finali din piaţa liberă și evaluarea posibilelor investiții în infrastructură

Cererea de petrol, gaze naturale şi gaze naturale  lichefiate (LNG) va continua să crească pe termen mediu şi chiar lung, potrivit lui Jeremy Weir, directorul executiv al Trafigura, cel mai mare trader de metale și unul dintre cei mai mari traderi de petrol la nivel global.

Potrivit acestuia, industria petrolieră la nivel mondial a sub-investit în producție nouă: “Noi, la Trafigura, estimăm că dezvoltarea unor proiecte de 1 trilion USD au fost amânate sau anulate în timpul scăderii prețului petrolului.
Sunt necesare mai multe investiții în petrol și gaze convenționale pentru a răspunde cererii în creștere și a înlocui rezervele epuizate. Și asta duce direct la trioul puternic: Arabia Saudită, SUA și Rusia. Acestea sunt singurele țări care au rezervele și capacitatea de investiții pentru a susţine cererea în creştere de barili.
Constrângerile asupra Statelor Unite sunt dezbătute în mod fierbinte și nu este clar cât de departe sau cât de repede Arabia Saudită poate extinde exporturile în următorii doi ani. Deci, se pare că petrolul din Rusia va fi din ce în ce mai solicitat. Costurile de producție din Rusia sunt printre cele mai scăzute din lume.
Potrivit lui Wood Mackenzie, 80% din proiectele petroliere rusești vor rămâne rentabile chiar dacă prețul petrolului este de 20 USD / baril. De aceea suntem extrem de optimişti privind perspectivele industriei petroliere rusești în următorii câțiva ani. Costurile de producție care au fost deja scăzute au devenit mai ieftine în condițiile regimului comercial actual. Sunt disponibile rezerve abundente, iar producția este în principal convențională. Iar infrastructura recent modernizată permite flexibilitatea de a alege între piețele de export și piața internă.
Având în vedere scăderea actuală a livrărilor celorlalţi producători, Rusia a demonstrat o flexibilitate și o agilitate admirabile pentru creșterea aprovizionării pe care piața mondială o cere. Rusia se află în poziția strategică de a reuși să depășească acest decalaj furnizând noi volume atât în Europa, cât și în Asia pentru a satisface cererea viitoare. Acest lucru ne amintește de o realitate importantă. În ultimii ani am devenit mai obișnuiți să furnizăm lanțuri de aprovizionare care par a fi netede și simple, dar sunt de fapt lungi și complexe. Sper că factorul politic nu va interveni în calea continuării, dezvoltării şi perfecționării acestor lanțuri de aprovizionare, garantând că aprovizionarea din regiunile care sunt eficiente din punct de vedere al costurilor și care dispune de o mulțime de rezerve este pusă la dispoziție pentru a satisface cererea”.

Partea leului în aprovizionare, pentru a răspunde cererii în creştere, va veni de la un trio de puternici jucători globali – Arabia Saudită, SUA și Rusia.

Jeremy Weir a mai declarat, recent, în timpul Forumului Economic Eurasiatic de la Verona: “Trăim momente interesante – vremuri de schimbări rapide, progrese tehnologice mari și de schimbări climatice. De asemenea, experimentăm mişcări geopolitice majore. Relațiile dintre țări, care au fost stabile mult timp, acum se rup dintr-o dată. Și noi relații și alianțe sunt în continuă dezvoltare. În momente ca acestea, oportunitățile mari vin cu provocări la fel de mari. Am fost rugat să vorbesc despre cea mai mare provocare pentru noi toți – descoperirea creșterii viitoare. La Trafigura, considerat unul dintre cei mai mari comercianți de mărfuri din lume, considerăm că este de așteptat o creștere foarte mare. Când te uiți în jurul globului, cererea pare robustă, determinată de creșterea populației, industrializarea, urbanizarea, dezvoltarea infrastructurii și electrificarea. Pe piața petrolului, indiferent de modul în care ne uităm la ea, este clar că partea leului în aprovizionare, pentru a răspunde cererii în creştere, va veni de la un trio de puternici jucători globali – Arabia Saudită, SUA și Rusia. Aceasta este realitatea economică şi politică a pieței mondiale a energiei de astăzi.

Rezultate Trafigura
Rezultate Trafigura

Permiteți-mi să încep prin identificarea unor puncte de creștere specifice. Ca linie de bază, în timp ce vedem o lume trecând încet la o economie cu emisii reduse de carbon, cererea de petrol va continua să crească pe termen mediu. Iar cererea de gaze naturale și LNG va crește, desigur, chiar mai mult – atât pe termen mediu, cât și pe termen lung. Pentru a răspunde acestei cereri crescânde, am observat câteva schimbări dramatice pe partea de aprovizionare. Creșterea aprovizionării cu petrol neconvențional din câmpurile de șisturi din SUA, în special din bazinul Permian, a fost cea mai mare schimbare din ultima vreme. În prima decadă a acestui secol, producția de țiței american a depășit 6 milioane de barili pe zi; acum depășește în mod sistematic 11 milioane și pare să crească în continuare. (…) În cazul în care Permian ar fi țară, ar fi al cincilea cel mai mare membru al OPEC”.

Şeful de la Trafigura spune că exporturile de țiței din SUA au crescut de la zero în 2015 la mai mult de 2 milioane de barili pe zi – și ar trebui, de asemenea să continue să crească, pe măsură ce infrastructura o va permite. În opinia acestuia, marea întrebare este pentru cât timp și în ce ritm va continua această creştere a exporturilor SUA, în condiţiile în care se observă semne de tensiune, mai ales prin creșterea semnificativă a numărului de puţuri forate, dar neterminate, creșterea lunară a producției din Bazinul Permian scăzând cu 50 procente doar în ultimele șase luni.

În cadrul Forumului de la Verona,  Jeremy Weir a amintit declaraţiile şefului Rosneft, Igor Sechin, care a spus la Forumul International din St Petersburg, la începutul acestui an,  că “producţia de petrol din șisturi va continua să crească, dar că este deja evident că are limitele sale”.

Au existat doar 10 țări care au importat LNG în 2000, dar se așteaptă să fie aproape 50 în 2023.

Directorul executiv al Trafigura susţine că, în ceea ce privește LNG, povestea este la fel de interesantă: “Evident, LNG se mișcă rapid de la un produs non-fungibil cu contracte rigide pe termen lung între producători și consumatori către o piață a mărfurilor, care se tranzacționează liber, inclusiv pe instrumente derivate. Driverele fundamentale ale creșterii rămân puternice.
China a dublat importurile în doar doi ani. Privind în perspectivă, importul de LNG al Chinei este de așteptat să crească la 46 de milioane de tone în acest an și până la 60 de milioane în 2020 și ar putea depăși Japonia ca cel mai mare importator în cinci ani sau mai puțin. După cum subliniază Agenția Internațională pentru Energie, au existat doar 10 țări care au importat LNG în 2000, dar se așteaptă să fie aproape 50 în 2023. Piața a crescut cu peste 40% în cinci ani și este probabil ca creșterea să se accelereze”.

India reprezintă un factor-cheie de creștere pe partea cererii

În opinia lui  Jeremy Weir, India reprezintă un factor-cheie de creștere pe partea cererii: “Aici, cererea a crescut cu 50% în ultimii cinci ani, susținută recent de creşterea puternică a PIB într-o economie care funcționează bine sub conducerea premierului Modi. India este, din nou, a treia contribuție majoră la creșterea cererii la nivel mondial, după China și SUA. Acest lucru se întâmplă într-o țară în care aproape 80% din vehicule care circulă pe drumuri sunt biciclete sau motociclete.
Vânzările anuale de mașini în India sunt încă mai mici de 1 milion de unități – o zecime din nivelul din China sau din SUA.
Vânzările auto globale sunt prognozate să se dubleze până în 2030, iar India este așteptată să reprezinte o parte semnificativă din această creștere.
Această posibilitate de creștere a cererii este un motiv pentru care Trafigura a decis cu doi ani în urmă să investească alături de partenerii noștri, Rosneft și UCP, în achiziționarea unei participaţii la Essar Oil, acum redenumit Nayara, cu rafinăria de clasă mondială Vadinar și o rețea de distribuție cu amănuntul mare și în creștere”.

Grupul Essar a vândut Essar Oil unui consorțiu Rosneft, Trafigura și UCP pentru suma de 12,9 miliarde de dolari.

Trafigura Trading SRL, înfiinţată în România, în februarie 2018

Societatea Trafigura Trading SRL a fost înființată în luna februarie 2018 și reprezintă un proiect important al grupului Trafigura în cadrul pieței europene de gaze naturale, potrivit informaţiilor publicate pe site-ul de prezentare. Compania își desfășoară activitatea de furnizare gaze naturale în baza licenței de furnizare cu numărul 2218 / 29.03.2018, emisă de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei.

Trafigura Trading SRL susţine că urmărește  dezvoltarea și diversificarea liniei de business din România în cadrul unei perspective pe termen lung, având că obiectiv implicarea în mod responsabil în piață din România, incluzând potențiale investiții în infrastructură. Activitatea iniţială a Trafigura Trading SRL în piaţa de gaze naturale din România, prevăzută pentru anul gazier 2018-2019, se concentrează pe modelul de furnizor/cumpărător la și de la alți furnizori din piață românească. În etapa a doua a dezvoltării activităților, intenția de business include participarea competitivă în piața consumatorilor finali din piaţa liberă și evaluarea posibilelor investiții în infrastructură.

Pe piața românească, Trafigura a fost interesată în 2013 să cumpere Cupru Min. La acea vreme, Varujan Vosganian, ministrul Economiei, spunea că doi dintre cei trei investitori interesaţi să cumpere concentratul de cupru de la Cuprumin, Yildirim Holding (Turcia) şi Trafigura (Olanda), au rămas în cursă, după ce Glencore (Elveţia) a avut “omisiuni” în privinţa scrisorii de garanţie bancară. În cele din urmă, licitaţia a eşuat. Anul trecut, Trafigura a depus, în primă fază, cea mai bună ofertă pentru comercializarea concentratului de cupru de la Cupru Min, însă, în final, licitaţia a fost câştigată de compania chineză Merlion Resources Holding Limited cu sediul în Hong Kong. Jurnalistul Cătălin Tolontan a afirmat atunci că firma chineză este reprezentată de Wang Yan, un cetățean chinez pe care SRI, ANC și Tribunalul București l-au declarat în 2013-2014 „un pericol pentru securitatea națională”. 

BVB | Știri BVB

OMV PETROM S.A. (SNP) (05/12/2024)

Raport tranzactii 31 decembrie 2023 - 4 decembrie 2024

SIMTEL TEAM (SMTL) (05/12/2024)

Obtinerea unei licente din partea ANRE

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (05/12/2024)

Decizie Consiliu de Administratie - consolidarea valorii nominale a actiunilor

ROMCARBON SA (ROCE) (05/12/2024)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (05/12/2024)

Notificare prag detineri/vot >5%