Categories: International

John Sullivan, Ambasadorul Statelor Unite în Federația Rusă: Înțeleg ce a spus public guvernul rus, că nu are intenția de a invada Ucraina, dar faptele de la fața locului spun o poveste cu totul diferită

Situația din teren este cu totul diferită față de ceea ce susțin oficialii ruși, a transmis John Sullivan, Ambasadorul Statelor Unite în Federația Rusă, astăzi, într-un briefing de presă.

“Înțeleg ce a spus public guvernul rus, că nu are intenția de a invada Ucraina, dar faptele de la fața locului spun o poveste cu totul diferită”, a spus el.

El nu a comentat interacțiunile sale cu omologi din guvernul rus: “Am spus de multe ori de când am ajuns aici ca ambasador că toate interacțiunile mele cu omologii mei ruși au fost profesionale și nu am nicio plângere cu privire la accesul care mi s-a oferit. Am fost de multe ori în dezacord cu privire la substanță, dar au fost întotdeauna schimburi profesionale.”

El a precizat totusi, că, în ceea ce privește Ucraina, situația cu care ne confruntăm acum este ca guvernul rus și-a poziționat armata pentru a putea invada în continuare Ucraina fără nicio preavertizare: “Acumularea masivă – peste 100.000 de militari la graniță – este extraordinară. Nu poate fi explicat ca un exercițiu militar obișnuit, sau exercițiu. Și este destabilizator, este extrem de amenințător pentru Ucraina”.

Astfel, el a spus ca SUA si aliatii au transmis preocuparea lor cu privire la fapte, pe motiv că știm că reprezintă o amenințare extremă pentru Ucraina.

John Sullivan a mai menționat: „Insuși președintele Biden a spus că faptele arată că Rusia este în măsură să declanșeze o nouă invazie a Ucrainei”. In opinia sa, “ar fi într-adevăr un act incredibil de distructiv pentru pacea și securitatea în Europa dacă ar exista o nouă incursiune, invazie, intervenție militară în Ucraina. Unde ar duce asta în relațiile noastre diplomatice bilaterale: acestea sunt la un moment scăzut acum, dar sunt destul de încrezător când spun ca ar fi o nouă lovitură semnificativă pentru ceea ce este deja o situație diplomatică destul de sumbră în relaţiile dintre Statele Unite şi Rusia.”

Articole recente

Atac tip DDOS asupra versiunii în limba engleză a site-ului MApN, respins de CApC

Un atac cibernetic asupra versiunii în limba engleză a paginii de internet a Ministerului Apărării…

1 minut ago

Ucraina a primit rachete Harpoon din Danemarca şi obuziere cu autopropulsie, anunţă ministrul apărării

Ucraina a început să primească rachete antinavă Harpoon din Danemarca şi obuziere cu autopropulsie din…

2 ore ago

Iranul dezvăluie o bază subterană pentru drone militare

rmata Iranului a dezvăluit sâmbătă detalii ale unei baze subterane pentru drone militare, au relatat…

3 ore ago

Proiectele energetice nucleare şi transportul de cereale, abordate în discuţiile dintre premierul Ciucă şi o delegaţie a Senatului SUA

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a primit sâmbătă o delegaţie a Senatului SUA condusă de Robert Portman,…

3 ore ago

Ucraina: Fostul preşedinte Poroşenko spune că i s-a refuzat ieşirea din ţară, evocând un risc de rupere a ”armistiţiului politic”

Fostul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko - rival al actualului şef de stat Volodimir Zelenski -…

3 ore ago

Iranul a confiscat două petroliere grecești, după ce Grecia a confiscat o navă cu petrol iranian, pe care vrea să îl trimită în SUA

Forțele iraniene au confiscat vineri două petroliere grecești în Golf, la scurt timp după ce…

5 ore ago