Categories: International

Josep Borrell: Asaltul forţelor ruse asupra Mariupol o ‘crimă de război majoră’

Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell, a denunţat luni distrugerile comise fără discernământ de armata rusă în oraşul Mariupol (sud-estul Ucrainei), sub asediu de mai multe săptămâni, calificând aceasta drept o ‘crimă de război majoră’, potrivit AFP, DPA şi EFE, potrivit Agerpres.

‘Rusia comite într-adevăr multe crime de război, acesta este cuvântul, trebuie să-l spunem. Ceea ce se întâmplă la Mariupol este crimă de război majoră. Bombardamentele fără discernământ devastează oraşul şi ucid pe toată lumea’, a acuzat el, într-o declaraţie făcută presei la sosirea sa la un Consiliu al miniştrilor de externe din UE, consacrat examinării unor noi sancţiuni împotriva Moscovei.

‘Este ceva oribil, trebuie să condamnăm în cei mai puternici termeni’, a adăugat el, referindu-se situaţia din Mariupol, care se află sub asediul trupelor ruse de peste două săptămâni, fiind bombardat intens. Borrell a spus că ‘oraşul este complet distrus, iar oamenii mor’.

UE va continua ‘să susţină Ucraina cu toate resursele noastre’ şi se va gândi la un nou tip de sancţiuni pe care l-ar putea promova în special în ‘sectorul energetic’, a indicat el.

Mai târziu, miniştrii de externe, împreună cu miniştrii apărării ai blocului comunitar, vor aborda printr-o videoconferinţă cu ministrul ucrainean al apărării Oleksii Reznikov modalităţile prin care UE ar putea să ajute în continuare Ucraina.

La o întrebare despre presupusa utilizare de către Rusia a rachetelor hipersonice în Ucraina, Borrell a răspuns: ‘Da, o face’, adăugând că Moscova ‘îşi foloseşte toate capacităţile militare’.

‘Problema este că folosesc capacităţi militare împotriva civililor. Nu este un război, este o distrugere masivă a unei ţări fără a se ţine cont de legile războiului. Pentru că războiul are şi el reguli’, a subliniat Borrell.

Potrivit şefului diplomaţiei europene, ‘este important de spus că, din punct de vedere legal, instanţele internaţionale au condamnat deja această invazie’, iar ‘moral’ Rusia a pierdut orice fel de bază pentru că ‘ceea ce face este complet în afara oricărei fel de lege care guvernează războiul’.

‘Nu este un război, este distrugerea unor oameni care suferă incredibil’, a insistat el, apreciind că ‘Rusia (şi preşedintele ei Vladimir) Putin merită cea mai puternică condamnare din partea lumii civilizate’.

UE va continua să ofere sprijin Ucrainei printr-o a doua tranşă din cadrul Facilităţii europene pentru pace din care Uniunea Europeană a alocat deja 500 de milioane de euro pentru finanţarea de materiale militare letale şi neletale pentru ucraineni şi din care Borrell a propus să se folosească alte 500 de milioane în acelaşi scop, notează EFE.

Articole recente

China îşi retrage promisiunea de a nu trimite trupe în Taiwan după unificare

China şi-a retras o promisiune de a nu trimite trupe sau personal administrativ în Taiwan…

40 de minute ago

Popeyes România pregătește deschiderea celui de-al treilea restaurant, în AFI Cotroceni

Popeyes România anunță deschiderea celui de-al treilea restaurant în București, în AFI Cotroceni, pe 20…

44 de minute ago

Spania începe să aplice măsuri de economisire a energiei, precum limite în utilizarea aerului condiţionat

Aerul condiţionat nu trebuie să fie setat la o temperatură mai mică de 27 de…

o oră ago

Ciucă: Există posibilitatea să suplimentăm cu un miliard de lei bugetul schemei de ajutor de stat dedicat investiţiilor importante

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, miercuri, că în continuare se desfăşoară analize la nivelul fiecărui…

2 ore ago

DNA: Primarul Sectorului 3 – trimis în judecată pentru abuz în serviciu; acuzaţiile se referă la contractul de salubrizare

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie…

2 ore ago

China îşi extinde exerciţiile militare în jurul Taiwanului după vizita lui Pelosi

Nave ale marinei chineze au rămas active miercuri dimineaţă în largul coastelor de est şi…

2 ore ago