Interferenţa străină şi dezinformarea apar ori de câte ori au loc alegeri şi trebuie să combatem acest fenomen, întrucât el este o ameninţare pentru democraţie, a declarat şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, după încheierea primei reuniuni a Consiliului de asociere UE-Republica Moldova organizate după decizia din decembrie 2023 a Consiliului European de a deschide negocierile de aderare cu Chişinăul, potrivit Agerpres.
”Veţi organiza referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană şi alegerile prezidenţiale în aceeaşi zi, în luna octombrie. Aceasta va fi cea mai bună ocazie pentru cetăţenii Republicii Moldova de a-şi exprima aspiraţiile legate de UE. În acelaşi timp, ne aşteptăm ca interferenţa străină, manipularea informaţiei şi dezinformarea să se intensifice înaintea acelor alegeri. Ştim că interferenţa străină, manipularea informaţiei şi dezinformarea apar ori de câte ori au loc alegeri şi trebuie să luptăm contra acestui fenomen, întrucât el este o ameninţare pentru democraţie”, a spus Borrell în conferinţa de presă comună cu premierul moldovean Dorin Recean.
El a salutat ceea ce a numit determinarea guvernului de la Chişinau de a avansa pe calea europeană în pofida unor provocări interne şi externe.
”Republica Moldova este expusă direct consecinţelor agresiunii ruse contra Ucrainei. Acest context nu a împiedicat însă Republica Moldova să facă eforturi remarcabile pentru a se apropia de UE. (…) Continuăm să fim solidari cu Republica Moldova, pentru că aparţineţi familiei europene, dar şi pentru că vedem că Rusia încearcă să vă destabilizeze ţara”, a continuat Josep Borrell.
Acesta a reluat un anunţ făcut marţi pe platforma X potrivit căruia Republica Moldova a semnat un parteneriat cu UE privind securitatea şi apărarea, devenind prima ţară care încheie un astfel de acord cu blocul comunitar.
De partea sa, premierul moldovean Dorin Recean a remarcat că integrarea europeană a ţării sale este şi în beneficiul Uniunii Europene.
”Republica Moldova va contribui la stabilitatea şi prosperitatea în regiune. Este o oportunitate pentru UE să investească în securitatea regională şi este o oportunitate pentru investiţii în Republica Moldova. Noi suntem mândri că putem deveni membri ai UE”, a menţionat Recean.
El a susţinut că ţara sa este decisă să pună în practică reformele ce ţin de agenda europeană a Chişinăului şi care, în opinia sa, vor aduce în primul rând beneficii şi bunăstare ”fiecărui cetăţean” moldovean.
Cea de a 8-a reuniune a Consiliului de asociere UE-Republica Moldova, desfăşurată marţi la Bruxelles, a inclus o discuţie privind relaţiile bilaterale, cu accent pe procesul de aderare a Republicii Moldova la UE, precum şi pe dialogul politic şi reforme, în special în domeniile justiţiei, libertăţii şi securităţii. De asemenea, a avut loc schimb de opinii privind cooperarea în domeniul politicii externe şi de securitate, precum şi cooperarea economică şi sectorială, în special în domeniile energiei şi comerţului.