International

Kârgâzstanul, o ţară aliată a Moscovei, “gata să lucreze mână în mână cu UE”

Kârgâzstanul, fostă republică sovietică din Asia Centrală, aliată a Moscovei, este gata să conlucreze Uniunea Europeană, care doreşte să se orienteze spre această regiune unde influenţa rusă este contestată, transmite France Presse, potrivit Agerpres.

“Kârgâzstanul este pregătit să lucreze mână în mână cu Uniunea Europeană pentru a rezolva probleme comune, pentru a promova dialogul şi pentru a găsi soluţii durabile”, a declarat sâmbătă Sadâr Japarov, care l-a primit pe preşedintele Consiliului European, Charles Michel, la Ciolpon-Ata, pe malurile muntoase ale lacului Isâk-Kol.

Această întâlnire bilaterală a avut loc a doua zi după cel de-al doilea summit “Uniunea Europeană – Asia Centrală”, la care au participat Michel şi liderii celor cinci foste republici sovietice din regiune: Kazahstan, Kârgâzstan, Uzbekistan, Tadjikistan şi Turkmenistan.

Japarov a subliniat potenţialul hidroelectric şi solar al acestei ţări muntoase cu aproximativ şase milioane de locuitori, din care izvorăsc principalele fluvii şi râuri din regiune.

El a apărat proiectul colosalului baraj Kambarata-1, ce urmează să fie construit pe râul Narân, care traversează Kârgâzstanul şi Uzbekistanul.

Dar în Asia Centrală, proiectele de centrale hidroelectrice rămân o sursă de tensiuni, în special între state, pe fondul unei penurii de apă tot mai mari, în ciuda mai multor acorduri existente.

Într-o declaraţie comună, Japarov şi Michel şi-au afirmat ataşamentul faţă de suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a tuturor ţărilor.

Vineri, liderul kârgâz a cerut în mod deschis încetarea războiului din Ucraina, o declaraţie rară, deoarece Kârgâzstanul are grijă să nu critice Moscova, de care rămâne dependent economic şi militar.

Invazia rusă în Ucraina a dat un nou impuls relaţiilor dintre Asia Centrală şi UE, care doreşte să se afirme ca un actor important în această regiune în care influenţa rusă este tot mai contestată, în special de China.

Articole recente

Din cauza celor 1000 de cutremure din zonă, producția de gaze din zăcământul olandez de gaz Groningen va fi oprită complet la 1 octombrie 2023

Doar în situații speciale, precum frigul extrem, va fi posibilă extragerea temporară a gazelor și,…

12 minute ago

Peter DE BOER, DN AGRAR: Investim mult în robotizare; Până la sfârșitul anului, vom avea doi roboți care reduc cu 50% munca manuală

DN Agrar pune accent pe investițiile în robotizare, iar, până la sfârșitul anului, va avea…

48 de minute ago

TTS fost nominalizata pentru ”European Small & Mid-Cap Awards 2023”

EuropeanIssuers – organizatia pan-europeana care reprezinta interesele companiilor europene listate pe bursele de valori, a anuntat pe…

o oră ago

FMI vine la Bucureşti pentru consultările anuale cu România în baza Articolului IV

O echipă a Fondului Monetar Internaţional, condusă de Jan Kees Martijn, şeful misiunii pentru România,…

2 ore ago