Categories: Fără categorie

Kelemen Hunor: A fost o greşeală că Guvernul a apelat foarte repede la FMI

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor a declarat miercuri seară, la Sfântu Gheorghe, că împrumuturile luate de Guvern reprezintă o “povară pe termen lung” şi a opinat că acesta a greşit că a apelat rapid la Fondul Monetar Internaţional (FMI).

“În acest moment, împrumuturile luate sigur că înseamnă o povară pe termen lung, dar nu vreau să dau calificative ministrului de Finanţe (…) Nu ştiu exact în acea perioadă în care a luat aceste împrumuturi ce obligaţii avea România de a plăti anumite datorii, fiindcă trebuie să vezi toate detaliile ca să poţi să dai un verdict (…) Dar, ceea ce pe mine m-a deranjat foarte tare, şi cred că a făcut aici o greşeală, că au chemat foarte repede Fondul Monetar Internaţional. Nu era nevoie de aşa ceva. Era nevoie de o discuţie foarte serioasă şi de soluţii fără FMI. Acum, sigur, vom vedea ce se va întâmpla. Cei care au guvernat au plecat, poţi să dai vina pe ei, dar ai preluat guvernarea, ai vrut această responsabilitate, ai vrut să guvernezi tu, PNL, atunci nu mai da vina pe altcineva, caută soluţii (…) Şi guvernul celălalt a împrumutat, dar depinde care sunt costurile. Costurile, dacă sunt foarte ridicate, este o problemă”, a declarat, pentru Agerpres, Kelemen Hunor.

În opinia sa, este neapărat nevoie de alegeri anticipate care să genereze stabilitate, astfel încât România să nu mai fie cotată cu un grad de risc ridicat pe pieţele financiare şi să fie nevoită să plătească dobânzi mari pentru împrumuturi.

“Costurile, în acest moment, pentru România vor fi ridicate în continuare dacă nu facem alegeri anticipate, fiindcă de opt ani de zile suntem într-o criză guvernamentală şi de aceea România împrumută în fiecare an, în fiecare lună cu costuri mult mai mari decât celelalte ţări. Vă daţi seama, dacă în şapte ani şi jumătate, opt ani aproape, avem nouă guverne, orice investitor, inclusiv instituţiile financiare, se uită la România ca la o ţară unde nu există stabilitatea guvernamentală. Dacă nu există stabilitate guvernamentală, creşte gradul de risc şi creşte şi costul unui împrumut. De aceea, eu cred că datoria oricărui om responsabil în această ţară, vorbesc de oamenii politici, e să ajungem la anticipate cât mai repede, să existe un guvern stabil, cu o majoritate stabilă, dacă se poate în iunie-iulie şi nu mai târziu, ca să aibă timp să pregătească bugetul pentru 2021, cu toate reformele structurale care sunt necesare şi să nu mai fie expusă România la acest crescut grad de risc pe pieţele financiare, fiindcă oricine îţi dă un împrumut se uită la istoricul tău, la background-ul tău şi dacă vede că noi în opt ani am avut nouă guverne zice: ‘cu ăştia nu poţi să ştii ce urmează’ şi creşte dobânda”, a mai spus liderul UDMR.

Articole recente

Z.ai, cel mai recent model de IA al Chinei, spune că este mai ieftin de utilizat decât DeepSeek

Startup-ul Z.ai, cunoscut anterior sub numele de Zhipu, a anunțat luni că noul său model…

2 minute ago

Taxele vamale de 15% la exporturile europene au un impact direct limitat asupra României (Concordia)

Taxele vamale de 15% la exporturile europene au un impact direct limitat asupra României, în…

10 minute ago

Trump avertizează Iranul că instalaţiile sale nucleare ar putea fi bombardate din nou

Preşedintele american Donald Trump a avertizat luni că va ordona noi atacuri americane asupra instalaţiilor…

12 minute ago

Trump îi dă lui Putin alt termen, de 10-12 zile, pentru a ajunge la o încetare a focului în Ucraina

Preşedintele SUA, Donald Trump, a declarat luni că acordă Rusiei un nou termen limită de…

14 minute ago

Durov, fondatorul Telegram, interogat în Franța în legătură cu presupus conținut ilegal pe aplicație

Fondatorul Telegram, Pavel Durov, a fost interogat luni de magistrații anchetatori din Paris în legătură…

16 minute ago

Eturia: În ultimii ani, Malaezia cucerește turiștii români

Malaezia devine una dintre revelațiile turistice ale ultimilor ani pentru români. Numărul călătoriilor a crescut…

47 de minute ago

This website uses cookies.

Read More