Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzKelemen Hunor/ photo: Gönczy Tamás/
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, este de părere că una din măsurile fiscale care ar trebui adoptate pentru reducerea deficitului bugetar este creşterea TVA de la 19% la 21%, cu păstrarea cotelor de TVA coborâte pentru medicamente şi alimente, potrivit Agerpres.
El a răspuns astfel întrebat luni seară la Digi 24 care dintre măsurile fiscale vehiculate în contextul discuţiilor purtate pentru formarea noului guvern au fost agreate – creşterea TVA-ului, impozitarea progresivă, creşterea impozitului pe dividende.
“Eu pot să vă spun ce cred eu, nu ce cred alţii, fiindcă mai suntem în discuţie în aceste zile. Eu aş lăsa impozitul, cota unică 10%, 16% dividende şi 16% profit, fiindcă este poate una dintre singurele… facilităţi sau atractivitate pentru investitori, competitivitatea României în zonă stă în această cotă unică. Pe de o parte, pe de altă parte, încet, încet, am reuşit să creăm o clasă de mijloc şi aia trebuie întărită în continuare, nu lovită, plus şi în zona economică păstrez competitivitatea. Eu aş creşte TVA-ul, două puncte procentuale, de la 19 la 21 şi aş accepta de la 9 la 13, 14, undeva în zona de 11,15 şi aş lăsa doar TVA-ul coborât pentru alimente şi medicamente”, a declarat Kelemen Hunor.
Liderul UDMR a dat ca exemplu de măsuri pe care le susţine lărgirea bazei de impozitare la CASS şi tăierea cheltuielilor “extravagante” de la consiliile de administraţie.
“Aş lărgi baza de impozitare la CASS, fiindcă acolo sunt foarte mulţi acceptaţi. Şi aş tăia toate privilegiile şi toate cheltuielile extravagante de la consiliile de administraţie, la sporuri şi aşa mai departe, fiindcă acolo, într-adevăr, sunt lucruri care nu pot fi susţinute în continuare. Şi atunci aş face un plan pe 3, 4, 5 ani de zile, fiindcă nu putem rezolva într-un singur an, nici măcar în 2 ani. Şi da, trebuie să triem de la investiţii în prima parte, dar trebuie, în acelaşi timp, să spun care sunt zonele unde vom investi, fiindcă dacă noi răcim economia, nu vom avea venituri. Poţi să reduci un pic consumul, poate că mai creşte un pic inflaţia, dar dacă răceşti şi economia, ai terminat. Intri în recesiune şi nu o să ai venituri. Dacă ar fi după mine, aş asuma pe termen mediu, pe termen de 4-5 ani de zile, reducerea deficitului, în aşa fel încât şocul să nu fie pe cetăţeni şi să nu fie pe economie”, a afirmat Kelemen Hunor.
Execuția bugetului general consolidat în primele șase luni ale anului 2025 s-a încheiat cu un…
Începând cu luna iulie 2025, fermierii crescători de animale pot beneficia de credite punte avantajoase,…
Un compromis 'bun' sau o capitulare în faţa preşedintelui american Donald Trump? Comisia Europeană a…
Preşedintele interimar al PSD, Sorin Grindeanu, a declarat luni că şeful Secretariatului General al Guvernului,…
Preşedintele interimar al PSD, Sorin Grindeanu, a declarat luni că nu crede că vicepremierul Marian…
Comisia Europeană a constat luni, cu titlu preliminar, că Temu încalcă obligaţia prevăzută în Regulamentul…
This website uses cookies.
Read More