Burse/Investitii

KFC, Pizza Hut și Taco Bell au trimis în șomaj tehnic angajații din restaurantele închise; O structură de conducere de criză a fost înființată la nivelul grupului Sphera

Vanzarile consolidate ale Spera au scazut cu aproximativ 33% fata de anul precedent in perioada 1-22 martie si cu aproximativ 75% fata de anul precedent in perioada 16-22 martie

Sphera Franchise Group (SFG), operatorul restaurantelor KFC, Pizza Hut și Taco Bell, a anunțat că a trimis în șomaj tehnic angajații din restaurantele închise și o structură de conducere de criză a fost înființată la nivelul grupului Sphera, potrivit unui comunicat transmis Bursei de Valori București.

Ca urmare a masurilor Guvernului Romaniei care au vizat inchiderea activitatii restaurantelor si a circulatiei persoanelor pentru limitarea raspandirii epidemiei de coronavirus, conducerea Sphera doreste sa anunte urmatoarele informatii cu impact semnificativ asupra activitatii sale curente:
“1) Situatia activitatii curente
Ca urmare a inchiderii graduale a restaurantelor, vanzarile consolidate ale Spera au scazut cu aproximativ 33% fata de anul precedent in perioada 1-22 martie si cu aproximativ 75% fata de anul precedent in perioada 16-22 martie.
Romania
Un numar de 35 de restaurante au fost initial inchise incepand cu data de 18 martie, care a crescut la 53 restaurante incepand cu 23 martie (urmare a deciziei Guvernului de a inchide toate centrele comerciale). Ca urmare, la data de 23 martie, avem 29 restaurante KFC active doar prin canalele de Drive-Thru si Delivery (15 Drive-Thru, 8 stradale, 6 in centre comerciale).
Toate cele 23 restaurante Pizza Hut Dine-in au fost inchise incepand cu data de 23 martie. 15 din cele 22 unitati Pizza Hut Delivery sunt operationale.
Toate cele 10 restaurante Taco Bell au fost inchise incepand cu 18 martie.
Italia
Toate cele 16 restaurante KFC Italia au fost inchise incepand cu 18 martie.
Moldova
Ambele restaurante KFC sunt inchise, insa furnizam servicii de livrare din unul dintre ele.
2) Masuri pentru a limita impactul crizei epidemiei de coronavirus asupra activitatii Sphera
O structura de conducere de criza a fost înființata la nivelul grupului Sphera pentru a identifica si implementa toate masurile necesare pentru a mentine viabilitatea grupului si a liniilor sale de afaceri.
A fost de asemenea agreat ca Consiliul de Administratie al Sphera sa se intalneasca ori de cate ori este necesar (dar cel putin o data pe saptamana) pentru a analiza si aproba masurile propuse de management.
La data de 23 martie, masurile critice cheie implementate sau in curs de implementare sunt urmatoarele:
1) Trimiterea intregului personal din restaurante in somaj tehnic, care va fi suportat de catre Guvernul Romaniei pana la un nivel de 75% din salariul mediu pe economie, incepand cu 23 martie. Pentru salariile care depasesc salariul mediu pe economie, Grupul Sphera va suporta diferenta. Masura se aplica tuturor restaurantelor inchise si restaurantelor cu activitate diminuata semnificativ.
2) Reducerea programului de lucru pentru personalul administrativ non-critic de la 5 la 4 zile lucratoare incepand cu 23 martie si trimiterea acestora in somaj tehnic incepand cu 1 aprilie. Pentru salariile care depasesc salariul mediu pe economie, Grupul Sphera va suporta diferenta fata de ceea va fi suportat direct de catre Guvernul Romaniei.
3) Negocieri in curs cu toti proprietarii de spatii comerciale in care Sphera opereaza restaurante in scopul reducerii cheltuielilor cu chiria. In acest sens, Grupul a obtinut deja certificate de forta majora emise de autoritatile romane care vor putea fi utilizate fie pentru a suspenda fie pentru a reduce platile de chirie pentru
urmatoarea perioada.
4) Negocieri in curs cu toti ceilalti furnizori de servicii in scopul suspendarii sau reducerii semnificative a tarifelor pentru serviciile prestate catre grupul Sphera.
5) Discutii in curs cu bancile pentru cresterea lichiditatii disponibile la nivelul Grupului, in eventualitatea in care criza curenta va continua pentru o perioada mai lunga de timp.
6) Inghetarea/amanarea tuturor proiectelor de dezvoltare de restaurante noi cu exceptia a 4 (doua in Romania, doua in Italia), care sunt intr-un stadiu avansat de finalizare.
In baza acestor masuri si avand in vedere conjunctura actuala, conducerea companiei considera ca dispune de suficiente lichiditati pentru a asigura solvabilitatea grupului in urmatoarele luni si de a finanta reluarea graduala a activitatii pe masura ce conditiile de piata se vor imbunatati.”

Articole recente

Guvernul vrea să instituie premiul naţional ,,Ambasador Mihnea Constantinescu” pentru merite deosebite în combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură

Guvernul vrea să instituie premiul naţional ,,Ambasador Mihnea Constantinescu" pentru merite deosebite în combaterea antisemitismului,…

5 ore ago

Grupul AVAX a semnat un contract de 673,5 milioane de euro pentru centrala electrică de la Mintia, de 1.750 MW

AVAX Group anunță că a semnat un contract cu Mass Group Holding (MGH) Group pentru…

5 ore ago

Elena Maria Sava va exercita atribuţiile preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, în locul lui Sorin Gal

Elena Maria Sava, director general al Direcţiei Generale inspecţie şi supraveghere teritorială a activităţilor miniere…

5 ore ago

Ion Cupă – numit preşedinte al Autorităţii Vamale Române

Ion Cupă a fost  numit preşedinte, cu rang de secretar de stat, al Autorităţii Vamale…

5 ore ago

Nicoleta Cârciumaru a fost numită preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală

Nicoleta Cârciumaru a fost numită preşedinte, cu rang de secretar de stat, al Agenţiei Naţionale…

5 ore ago