Energie

Klaus Iohannis susține parteneriatul dintre OMV Petrom şi  Societatea Naţională Romgaz în proiectul offshore Neptun Deep (întâlnire cu OMV)

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a primit joi, 16 septembrie 2021, la Palatul Cotroceni, delegația OMV Group, condusă de Alfred Stern, noul CEO OMV Group.

Cu ocazia întrevederii, conducerea OMV Group a prezentat strategia de dezvoltare a companiei în România pentru perioada următoare, dar şi rezultatele activităţii curente, respectiv iniţiative de responsabilitate socială. OMV Group şi-a exprimat angajamentele de a rămâne un partener de încredere pe termen lung pentru statul român.

Discuţiile s-au derulat în jurul provocărilor şi oportunităţilor generate de procesul de tranziţie energetică. Unul dintre subiectele importante ale întrevederii a fost creşterea puternică de preţuri ale gazelor naturale şi energiei electrice, aspect îngrijorător în condiţiile în care România este un producător important de gaze naturale în regiune.

În contextul actual, Preşedintele României a subliniat rolul determinant pe care îl au gazele naturale şi exploatarea zăcămintelor din Marea Neagră în tranziţia către energia verde, în conformitate cu Pactul Ecologic European şi cu orizontul pachetului european Fit for 55.

Regiunea Mării Negre este şi trebuie să rămână un pol de stabilitate regională şi un perimetru strategic pentru securitatea naţională. România dispune de un real potenţial în domeniul producerii gazelor naturale a cărui valorificare poate şi trebuie să asigure independenţa energetică.

Preşedintele Klaus Iohannis şi-a declarat susţinerea pentru parteneriatul dintre OMV Petrom şi  Societatea Naţională Romgaz în proiectul offshore Neptun Deep, esenţial atât pentru furnizarea de energie securitară, cât şi pentru atingerea obiectivelor privind tranziţia energetică. Finalizarea negocierilor dintre compania americană ExxonMobil şi Societatea Naţională Romgaz creează premise încurajatoare pentru implicarea producătorului naţional ca partener activ în exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră şi pentru intrarea în linie dreaptă a proiectului.

Preşedintele României a reiterat, totodată, necesitatea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei, bazate în mare măsură şi pe surse regenerabile, importante pentru mixul energetic asumat de România în contextul noilor ambiţii europene privind neutralitatea energetică.

De asemenea, Preşedintele Klaus Iohannis a apreciat implicarea activă a OMV Petrom în rândul comunităţilor locale, prin proiecte socio-educative de asigurare a eficienţei energetice la nivelul unor unităţi şcolare.

Pe fondul situaţiei actuale de pe piaţa gazelor naturale, Preşedintele României a exprimat necesitatea protejării consumatorilor vulnerabili şi a economiei în ansamblul său, ca urmare a creşterii accentuate a preţurilor.

Articole recente

Stroe, despre comasarea alegerilor: Există suficiente argumente să promovăm un asemenea proiect

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a declarat luni despre comasarea alegerilor locale cu…

40 de minute ago

PNL îl propune pe Sorin Cîmpeanu vicepreşedinte la Senat; Florin Roman – vicepreşedinte la Cameră

Liberalii au votat, luni, ca Sorin Cîmpeanu să fie propus pentru funcţia de vicepreşedinte al…

46 de minute ago

Blinken îndeamnă la ‘măsuri urgente pentru revenirea la calm’ în conflictul dintre Israel şi palestinieni

Secretarul american de stat, Antony Blinken, i-a chemat luni pe israelieni şi palestinieni să 'ia…

2 ore ago

Putin şi Bin Salman au discutat despre menţinerea ‘stabilităţii’ preţului petrolului, înaintea reuniunii OPEC+

Preşedintele rus Vladimir Putin a avut luni o discuţie la telefon cu prinţul moştenitor al…

2 ore ago

Putin şi Bin Salman au discutat despre menţinerea ‘stabilităţii’ preţului petrolului, înaintea reuniunii OPEC+

Preşedintele rus Vladimir Putin a avut luni o discuţie la telefon cu prinţul moştenitor al…

2 ore ago

Ciolacu despre taxa de solidaritate: Ce plăteşte capitalul românesc – 1% – e o regulă corectă pentru toată lumea

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, luni, la Sinaia, referindu-se la taxa de solidaritate pentru…

3 ore ago