Energie

Kommersant: Gazprom vrea să prelungească gazoductul TurkStream prin Bulgaria, Serbia, Ungaria şi Slovacia

Şi Grecia este interesată de proiect

Grupul rus Gazprom intenţionează să prelungească  TurkStream în patru state din sudul şi centrul Europei (Bulgaria, Serbia, Ungaria şi Slovacia), informează un articol publicat joi în cotidianul rus “Kommersant”. “Documentele trimise operatorilor de transport din Bulgaria, Serbia, Ungaria şi Slovacia în lunile octombrie şi noiembrie, în cadrul procedurilor de rezervare pentru viitoare capacităţi, arată că Gazprom a ales deja o rută pentru livrările de gaze spre Europa via al doilea tronson al conductei TurkStream prin aceste ţări”, potrivit “Kommersant”.

Gazoductul TurkStream face parte din eforturile autorităţilor de la Moscova de a evita Ucraina ca rută pentru tranzitul gazelor ruseşti spre Europa.

Atanas Krastin, Ambasadorul Bulgariei la Moscova, a declarat că Bulgaria este interesată privind participarea la TurkStream. “Bulgaria este deschisă pentru aceste negocieri, deoarece construirea unor astfel de proiecte la scară largă este importantă pentru toate țările”, a declarat ambasadorul Bulgariei la Moscova când a fost întrebat despre dorința Bulgariei de a se alătura proiectului.

http://www.gazprom.com/projects/turk-stream/

Serbia este pregătită să se conecteze la conducta de gaz TurkStream, deoarece acest proiect va consolida securitatea energetică a țării și a regiunii în general, a declarat ministrul sârb al mineritului și energiei, Aleksandar Antic, la Istanbul, cu ocazia ceremoniei de finalizare a secțiunii maritime a conductei TurkStream. “Implementarea proiectului TurkStream va contribui la securitatea energetică a acestei părți a Europei. Serbia este gata să dezvolte continuarea Turkstream”, a declarat Antic. 

“Posibilitatea ca prin Turkstream să curgă 10-15 miliarde de metri cubi de gaze rusești în Bulgaria, Serbia, Ungaria și Austria reprezintă o șansă serioasă pentru dezvoltarea securității energetice, ceea ce va deschide posibilitatea dezvoltării infrastructurii de gaze naturale”, a adăugat Antic. Legătura cu conducta TurkStream va permite țărilor menționate mai sus să obțină profituri semnificative din tranzitul de gaze, potrivit ministrului.

Kommersant susţine că aceasta ar fi,  de fapt, ruta South Stream, pe care Uniunea Europeană a blocat-o în luna decembrie 2014, la presiunile americanilor”, adăugând că extinderea conductei TurkStream ar urma să coste 1,63 miliarde dolari.
Publicaţia precizează că Gazprom vrea să demareze livrarea de gaze către Bulgaria şi Serbia prin TurkStream în anul 2021, urmând ca livrările spre Ungaria să înceapă în 2021, iar cele spre Slovacia la mijlocul lui 2022.

http://www.gazprom.com/projects/turk-stream/

Şi  Grecia este interesată să extindă gazoductul TurkStream pe teritoriul său, acesta va fi unul dintre subiectele care vor fi discutate în timpul vizitei pe care  premierul Alexis Tsipras o va face  la Moscova, pe  7 decembrie, potrivit unei surse guvernamentale din Atena, citată  de Sputnik. “În sectorul energetic, Grecia este interesată de TurkStream, a devenit evident acest lucru  în discuțiile recente și în discursurile oficiale. De exemplu, problema a fost discutată în cadrul întâlnirii dintre vicepremierul Yannis Dragasakis și ambasadorul Rusiei la Atena, Andrey Maslov, la începutul lunii noiembrie, iar Alexis Tsipras a vorbit despre această conductă la summitul de la Salonic din 15 noiembrie “, a spus sursa. Aceasta a mai menționat că Atena este interesată de investiții strategice din Rusia: “Deși investițiile rusești în Grecia sunt deja importante în domeniile de interese non-strategice, cum ar fi turismul și proprietățile imobiliare, investițiile strategice pot fi discutate”.

 

 

Gazprom construiește TurkStream în două conducte, fiecare cu o capacitate de 15,75 miliarde metri cubi de gaz pe an. Prima va furniza gaz Turciei, iar cea de-a doua  Europei de Sud.

Turcia este aproape complet dependentă de importuri pentru a-și satisface nevoile energetice. O gravă criză valutară  care a dus la deprecierea lirei a sporit costurile, determinând companiile din sectorul energetic să majoreze prețurile de consum.

Lucrările la gazoductul TurkStream, care va lega Rusia de Turcia via Marea Neagră, au început în luna mai 2017.

Articole recente

Jianu (CNIPMMR): Este necesar să susţinem mai mult iniţiativele de tipul aplicaţie Romania Start-up Revolution

Consiliul Naţional al IMM-urilor din România a organizat marţi, în cadrul Universităţii din Oradea, un…

o oră ago

Mateusz Morawiecki: Polonia susţine aspiraţiile românilor în legătură cu zona Schengen

Polonia susţine aspiraţiile românilor în legătură cu zona Schengen, a declarat, marţi, şeful Guvernului de…

2 ore ago

Disputele cu privire la energia nucleară pun în pericol un acord cu privire la obiectivele UE în domeniul energiilor regenerabile

Miniştrii Energiei din 11 state membre UE, conduşi de Austria, au format marţi o alianţă…

2 ore ago

Vânzările de petrol rusesc către India au crescut anul trecut de 22 de ori

Vicepremierul rus Alexander Novak a declarat că Moscova trebuie să se concentreze pe majorarea exporturilor…

2 ore ago

Un individ mascat a pătruns în complexul rezidenţial unde locuieşte cancelarul Olaf Scholz, care nu se afla acasă

Un individ care purta o mască de Halloween a reuşit să intre duminică seară în…

2 ore ago