Categories: Justitie

Kovesi pentru Reuters: “Va exista, cu siguranţă, presiune, odată ce anchetele încep, dar sunt extrem de bine antrenată”

Laura Codruţa Kovesi, care îşi va prelua în noiembrie funcţia de procuror-şef european, atrage atenţia, într-un interviu acordat agenţiei Reuters, că nu ar trebui aşteptate rezultate imediate din partea instituţiei pe care o va conduce, Parchetul Public European (EPPO), în ce priveşte combaterea fraudelor şi a corupţiei care afectează bugetul Uniunii Europene.

“Cred că vor fi aşteptări mari odată ce instituţia va începe să lucreze efectiv la cazuri”, afirmă Kovesi, în interviul transmis luni.

“Cred însă că oamenii trebuie să înţeleagă că rezultate credibile vor veni în doi, trei ani, odată ce vor începe să vină deciziile finale de la instanţe”, atrage ea atenţia.

Kovesi, care îşi va începe probabil noul rol pe 4 noiembrie, dă asigurări că nu va fi intimidată de presiuni din partea nimănui: “Va exista, cu siguranţă, presiune, odată ce anchetele încep, asupra instituţiei şi procurorilor, să nu uităm că oamenii care folosesc fonduri europene sunt în general oameni de afaceri, unii dintre ei foarte puternici”.

“Dar sunt extrem de bine antrenată pentru aceasta, nu sunt câtuşi de puţin îngrijorată de acest lucru”, adaugă ea, potrivit Agerpres.

Uniunea Europeană lucrează la adoptarea unui buget pe 2020 de aproape 160 miliarde de euro.

La nivelul UE au fost pierdute aproape 9 miliarde de euro prin fraude în perioada 2002-2016, conform unui raport din 2019 al Curţii Europene de Conturi.

EPPO, la care au aderat 22 din cele 28 de state membre ale Uniunii, urmează să fie lansat în 2020 şi va fi responsabil cu anchetarea şi aducerea în faţa justiţiei a cazurilor de fraude transfrontaliere în interiorul UE, în special cele de după noiembrie 207.

O mare parte din eficacitatea EPPO va depinde de capacitatea Laurei Kovesi de a convinge statele membre să pună la dispoziţie procurorii şi resursele de care are nevoie instituţia.

Kovesi va conduce EPPO de la sediul central din Luxemburg, împreună cu câte un procuror european din fiecare stat membru. Anchetele vor fi conduse de procurori delegaţi la nivel naţional.

Numărul acestora va fi stabilit prin negocieri cu miniştrii de justiţie şi procurorii generali din statele membre.

Potrivit Laurei Kovesi, estimarea numărului de potenţiale cazuri pe care le va instrumenta EPPO şi a numărului de procurori necesari în fiecare stat constituie priorităţi imediate.

“Este posibil ca, în unele state, dorinţa de a avea mai mulţi procurori să fie mai mare, poate că alte state nu vor dori să aibă atât de mulţi”, spune Kovesi. “Vor exista, cu siguranţă, discuţii şi negocieri pentru rezolvarea acestei probleme”, adăugă ea.

Articole recente

Analiștii CFA anticipează majorarea ratei de dobânda de politică monetară de către Banca Națională la cel puțin 6% in următoarele 12 luni

Analiștii CFA anticipează majorarea ratei de dobânda de politică monetară de către Banca Națională la…

7 minute ago

TEILOR vizează investiții de 27 de milioane de lei în 2022 pe fondul expansiunii internaționale

TEILOR, lanțul de magazine de bijuterii de lux, cu prezență în regiunea Europei Centrale și…

13 minute ago

Inflația giganților, inflația piticilor (Lucian Croitoru)

Articol de Lucian Croitoru, preluat de pe luciancroitoru.ro. Inflația înaltă din foarte multe țări nu va…

16 minute ago

Scenă suprinzătoare la G7: Macron îl întrerupe pe Biden, pentru a discuta cu el în faţa camerelor despre producţia de petrol – video

Luni, preşedintele Franţei Emmanuel Macron a fost filmat în marja întâlnirii G7 din Bavaria, întrerupând…

37 de minute ago

Adina CĂLIN, CEC Bank: Ne dorim să păstrăm modelul hibrid – dezvoltare digitală și unități bancare

*”La CEC Bank, în ultimii trei ani, avem o dublare a numărului de utilizatori de…

o oră ago

Surse: Florin Cîţu ar putea fi schimbat astăzi de la şefia Senatului; Alina Gorghiu – preşedinte interimar al Senatului

Florin Cîţu ar putea fi schimbat astăzi de la şefia Senatului, urmând ca Alina Gorghiu…

o oră ago