„Fără politicile privind migrația din 2015, AfD nu ar fi fost nici pe departe atât de puternică”, spune fostul cancelar conservator de la Viena.
Fostul cancelar austriac Sebastian Kurz, care a fost ministru de externe al Austriei în timpul crizei refugiaților din 2015, a declarat tabloidului german Bild, în comentarii publicate vineri dimineață, că politicile de deschidere a frontierelor ale fostului cancelar german Angela Merkel au fost un catalizator direct pentru ascensiunea partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), care se află pe locul al doilea în sondaje înaintea alegerilor naționale din 23 februarie.
„Fără politicile privind migrația din 2015, AfD nu ar fi nici pe departe atât de puternică”, a declarat Kurz.
Comentariile sale vin în timp ce Merkel, care a condus Germania între 2005 și 2021, reintră în lupta politică. Într-o intervenție rară, Merkel l-a criticat pe liderul Uniunii Creștin-Democrate (CDU), Friedrich Merz, pentru că a încălcat rezistența de lungă durată a partidului împotriva AfD, permițând voturilor extremei drepte să ajute la adoptarea unei moțiuni anti-imigrație în Bundestag.
Parlamentul german a respins vineri un proiect de lege cu măsuri împotriva migranţilor ilegali impulsionat de liderul opoziţiei conservatoare Friedrich Merz, care miercuri a primit sprijinul extremei drepte în adoptarea unei moţiuni fără valoare de lege pe acelaşi subiect şi a provocat astfel furia social-democraţilor cancelarului Olaf Scholz şi Verzilor şefei diplomaţiei Annalena Baerbock, care l-au acuzat pe Merz de derivă anti-europeană.
Friedrich Merz, considerat favorit să-i ia locul în postul de cancelar federal social-democratului Olaf Scholz după alegerile legislative anticipate din 23 februarie, a declarat că impunerea unor măsuri anti-migraţie a devenit necesară după numeroasele delicte şi atacuri mortale în spaţiul public comise de migranţi veniţi din Orientul Mijlociu şi Africa.
Kurz, care a condus Partidul Popular Austriac conservator, a respins îngrijorările legate de faptul că strategia lui Merz se aliniază extremei drepte, afirmând că politicienii ar trebui să conducă pe baza principiilor, nu în funcție de cine le susține politicile. „Teama de a fi de acord cu AfD nu este o scuză pentru a face un lucru greșit”, a spus el.
În ceea ce privește cererea lui Merz de a respinge toți migranții ilegali de la toate granițele germane, Kurz a declarat pentru BILD: „Cred că nu este doar corect, ci este absolut necesar. Dacă vă uitați la cât de mari părți ale Europei – inclusiv Germania și Austria – se schimbă din cauza migrației necontrolate, atunci puteți spune doar: Este oficial că această situaţie nu este bună”.
Este „urgent necesar să existe nu doar o regândire în spirit și cuvinte, ci și în fapte”, a mai spus Kurz.
Kurz a fost cândva numit drept “minunea ” politicii austriece, devenind cel mai tânăr lider din lume la doar 31 de ani și remodelând partidul conservator al țării după imaginea sa. Cu toate acestea, cariera sa meteorică s-a destrămat în 2021, când un scandal de corupție care a implicat presupusa utilizare abuzivă a fondurilor publice pentru a manipula acoperirea mediatică l-a forțat să demisioneze, punând capăt dominației sale politice.
Între timp, partidele de stânga din Germania fac paralele între virajul spre dreapta al lui Merz și transformarea politică din Austria, unde partidul de extremă dreapta FPÖ este pe cale să conducă guvernul.
Liderul Partidului Verde, Robert Habeck, a avertizat că Germania ar putea urma calea Austriei, numind-o un test pentru stabilitatea democratică a țării. „Dacă se poate întâmpla în Austria, se poate întâmpla și în Germania”, a declarat Habeck, îndemnând alegătorii să respingă ceea ce el a descris drept o normalizare periculoasă a politicii de extremă dreapta.