Update articol:

Last Energy va consilia NATO cu privire la microreactoare nucleare

Bret Kuglemass

Dezvoltatorul american de microreactoare Last Energy a încheiat un parteneriat cu Centrul de Excelență pentru Securitate Energetică NATO (ENSEC COE) pentru a cerceta în comun aplicații militare pentru tehnologiile de energie micro-nucleară și pentru a explora oportunitățile de desfășurare viitoare pe instalațiile militare NATO, potrivit World Nuclear News.

Acordul de parteneriat a fost semnat de CEO-ul Last Energy, Bret Kugelmass, și de directorul ENSEC COE, colonelul Darius Uzkuraitis. Acesta constituie primul acord între ENSEC COE și o companie de energie nucleară.

Un purtător de cuvânt al Last Energy a declarat pentru World Nuclear News că, în baza acordului de parteneriat, compania va realiza cercetări în comun cu ENSEC COE în jurul aplicațiilor de microreactor pentru bazele și instalațiile militare NATO, adăugând că sfera cercetării este în prezent în curs de perfecţionare. Last Energy va servi, de asemenea, ca consilier industrial al ENSEC COE pentru restul activității sale nucleare, în sens mai larg. În plus, va identifica și se va implica în alte proiecte comune, inclusiv explorarea oportunităților de a desfășura efectiv microreactoare pe baze NATO.

„Energia nucleară este fără echivoc cea mai fiabilă și abundentă formă de energie pe care omenirea a descoperit-o vreodată și trebuie să devină soluția pentru militarii NATO, în timp ce navighează într-o nouă eră a competiției marilor puteri”, a spus Kugelmass, adăugând: “Nici o altă resursă nu este capabilă să ofere acel tip de securitate energetică 24/7 care este esențială pentru bazele militare”.

„Suntem onorați să colaborăm cu Centrul de Excelență pentru Securitate Energetică NATO și așteptăm cu nerăbdare să creăm o foaie de parcurs pentru adoptarea energiei nucleare la scară mică în cadrul instalațiilor NATO”, a mai spus Kugelmass.

Last Energy este un spin-off al Energy Impact Center, un institut de cercetare dedicat accelerării tranziției către energie curată prin inovare. Tehnologia sa SMR, PWR-20, se bazează pe un reactor cu apă sub presiune cu o capacitate de 20 MWe sau 60 MWt. Modulele centralei vor fi construite în afara amplasamentului și asamblate în module. Datorită utilizării componentelor modulare gata făcute, este de așteptat ca un reactor să fie asamblat în 24 de luni de la decizia finală de investiție. Durata de viață estimată a centralei este de 42 de ani.

Centrul de Excelență al Securității Energetice NATO – situat în Vilnius, Lituania – este unul dintre cele 28 de organisme de experți acreditate de NATO care oferă consiliere armatelor membre cu privire la strategie și tehnologii în anumite domenii. Fondat în 2012, centrul lucrează cu parteneri din industrie, mediul academic și guvern pentru a cerceta și dezvolta soluții pentru militarii NATO, în scopul de a asigura rezistența și eficiența energetică, precum și siguranța infrastructurii energetice critice.

În condițiile parteneriatului lor, Last Energy și ENSEC COE convin să lucreze la proiecte comune în jurul aplicațiilor de energie nucleară pentru instalațiile și operațiunile militare ale NATO.

„Parteneriatul centrului cu Last Energy face parte dintr-un pivot mai larg al NATO către prioritizarea securității energetice”, a spus Last Energy. „Pe lângă reducerea dramatică a costurilor și a calendarului de construcție, microcentralele nucleare au cerințe minime de apă și pot fi amplasate aproape oriunde, permițând o conexiune directă la alimentare și, prin extensie, permițând cumpărătorului să ocolească restricțiile tradiționale de lățime de bandă și volatilitatea prețurilor rețelei”.

 

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (25/07/2025)

Convocare AGA O & E 03(04).09.2025

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (25/07/2025)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 28.07.2025 - 27.08.2025

SIMTEL TEAM (SMTL) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 27.07.2025 - 26.08.2025