Categories: Afaceri

Laura NASTA, Ambasada României în Marea Britanie: “Prioritatea numărul unu, atunci când ne pregătim pentru realitatea post-Brexit, o reprezintă reașezarea business-ului pe noile coordonate”

Prioritatea numărul unu, atunci când ne pregătim pentru realitatea post-Brexit, o reprezintă reașezarea business-ului pe noile coordonate, consideră Laura NASTA, Ministru consilier în cadrul Biroului de Promovare Economică Londra Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

Domnia sa a spus, în cadrul BREXIT CONFERENCE, organizată de Financial Intelligence: “Aș vrea să încep prin a felicita organizatorii pentru această inițiativă…pentru faptul că au ales să fie promotori ai unei teme care deja redefinește contextul politic și economic internațional.

Modificările de paradigmă aduse de Brexit sunt structurale și, de aceea, dialogul și cooperarea sunt esențiale în procesul de adaptare.
Dezbaterile precum cea de astăzi cresc considerabil șansele de a avea o bună gestionare a efectelor Brexit, a problemelor concrete din viața de zi cu a cetățenilor.
Și, ca să intru în subiectul întâlnirii noastre, încep prin a afirma că prioritatea numărul unu, atunci când ne pregătim pentru realitatea post-Brexit, o reprezintă reașezarea business-ului pe noile coordonate.
Cu un volum total al schimburilor comerciale bilaterale care a depășit 4 miliarde de euro în 2019 (anul pre-criză) și de 2,8 miliarde în primele 10 luni din 2020, este evident că mediul de afaceri românesc va resimți unda de șoc a Brexit.

Însă există două elemente cheie care ne pot ajuta să limităm efectele negative: mentalitatea și strategia cu care abordăm noua realitate.

În planul mentalității, trebuie să plecăm la drum cu ideea că, deși este firesc să cauți mediul optim în care faci business, în momentele de criză apar oportunități reale care pot fi exploatate și pot genera câștiguri și avantaje chiar și mai mari decât în situația premergătoare.

Afacerile au rareori un parcurs lin, în care totul merge de la sine. Iar antreprenorii români cunosc foarte bine acest fapt. În ultimele 3 decenii, viața lor de zi cu zi a stat sub semnul provocării. Iar câștigătorii au fost cei care s-au adaptat, care au construit afaceri reziliente.

Și, dacă vorbim de adaptare, vorbim bineînțeles de adaptarea strategiei.
În condițiile în care comerțul cu bunuri va fi îngreunat de noile reglementări aduse de Brexit, care cresc birocrația și costurile aferente și rescriu dimensiunea operațională, trebuie să identificăm și alte nevoi ale pieței din Regatul Unit pe care antreprenorii români le pot acoperi și care poate nu reprezentau o prioritate până acum.

Un exemplu concret poate fi mutarea accentului de pe comerțul cu bunuri pe cel al serviciilor. Să nu uităm, de exemplu, că Londra va rămâne cel mai puternic centru de business al Europei pentru afacerile din domeniul financiar și cel al tehnologiei informației, iar cererea în aceste industrii își va continua trendul de creștere.
Dar, inclusiv legat de comerțul cu bunuri, trebuie să subliniem faptul că oportunitățile nu dispar. Vor fi destule companii, din alte țări, care nu vor reuși să se adapteze sau nu vor dori să aloce resursele și timpul necesar adaptării. O astfel de situație generează oportunități noi care pot fi folosite printr-o schimbare a strategiei de afaceri.

Să nu uităm totodată că efectele pandemiei au transformat profund întreg mediul de business. Chiar și în absența Brexit-ului, nevoia digitalizării urgente a afacerilor din Regatul Unit reprezenta deja o bună oportunitate pentru noi. Avem un capital uman excepțional și deținem know-how-ul pentru a concura cu oricine.

O strategie de promovare a companiilor românești de IT poate nu doar să limiteze pierderile generate de Brexit în alte linii de business, dar poate aduce chiar un câștig semnificativ pentru noi.

De asemenea, nu trebuie să uităm că Regatul Unit este acum într-o situație în care, pentru a rămâne în eșalonul actorilor importanți de pe scena internațională, nu-și permite niciun pas greșit. Iar acest lucru înseamnă că vor căuta la rândul lor oportunități de noi investiții, de deschidere de noi piețe sau de consolidare a celor existente.

Pentru România este o șansă în plus de a atrage capital străin care să investească în afacerile românești, oferindu-le astfel șansa dezvoltării și extinderii la nivel internațional.

În ce privește rolul statului român, acesta are la îndemână câteva pârghii principale prin care care poate ajuta mediul de afaceri: să asigure un flux al informării antreprenorilor eficient, să ușureze interacțiunea oamenilor de afaceri cu instituțiile publice și să implementeze modificări legislative coerente, atunci când este necesar.

Legat de acest aspect și, totodată, în încheierea intervenției mele, doresc să vă
transmit un mesaj din partea d-nei ambasador Laura Popescu care a ținut să
sublinieze faptul ca Ambasada României din Londra va fi un partener apropiat al mediului de afaceri pe întreg parcursul acestui proces de adaptare.

Suntem determinați și pregătiți să avem o comunicare intensă cu antreprenorii
români și să le furnizăm sprijinul necesar pentru a fi în permanență în contact cu toate informațiile, noutățile și cerințele pe care le au de îndeplinit.
Totodată, pe linie diplomatică, vom face tot ce este posibil pentru a le reprezenta și proteja interesele acestora în raport cu autoritățile din Regatul Unit ori de câte ori este nevoie.

Suntem pe deplin conștienți de greutățile și provocările pe care oamenii de afaceri trebuie să le depășească și ne dorim să vadă în noi un partener către care se vor îndrepta atunci când consideră că îi putem ajuta, fără rețineri și fără prejudecăți.
“Le vom fi alături!” este mesajul care trebuie să ajungă la cât mai mulți dintre ei. Eu vă mulțumesc pentru atenție și sper să vedem cât mai multe demersuri ca acest eveniment”.

Articole recente

Spania: Rata anuală a inflaţiei a depăşit 10% în iunie, pentru prima dată din 1985

Rata anuală a inflaţiei în Spania a depăşit 10% în iunie, pentru prima dată din…

5 minute ago

Norvegia acuză un grup pro-rus pentru atacuri cibernetice ce au vizat instituţii private şi publice

O serie de instituţii din Norvegia au fost ţinta unui atac cibernetic în ultimele 24…

42 de minute ago

Inspectorii antifraudă fiscală verifică 131 milioane euro obținuți din tranzacționarea criptomonedelor, prin intermediul platformelor Binance, KuCoin, Maiar, BitMart, FTX

ANAF se adaptează evoluției tehnologiei și trendurilor pieței financiare și verifică veniturile obținute din tranzacționarea…

43 de minute ago

Kievul salută ”poziţia lucidă” a NATO cu privire la Rusia

Kievul a salutat miercuri ''poziţia lucidă'' a NATO cu privire la Rusia, calificată drept ''ameninţare directă'' de…

43 de minute ago

Rusia înăspreşte restricţiile împotriva ”agenţilor străini”

Parlamentarii ruşi au adoptat miercuri un proiect de lege care înăspreşte restricţiile împotriva persoanelor şi…

o oră ago

Chiriţoiu: Plafonarea preţului carburanţilor este o măsură proastă, care ne-ar întoarce în comunism când stăteam la cozi

Plafonarea preţului la carburanţi este o măsură proastă care ne-ar duce înapoi în comunism, când…

o oră ago