Categories: Burse/Investitii

Laureatul Nobel Paul Krugman spune că piaţa criptomonedelor are asemănări „îngrijorătoare” cu criza subprime

  • „Există ecouri tulburătoare ale prăbușirii subprime” pe piața criptomonedelor, spune economistul Paul Krugman, laureat al Premiului Nobel.

  • Krugman susține că investitorilor cripto li se vând produse financiare speculative fără să înțeleagă cu adevărat riscurile pe care le implică.

  • Bitcoin și alte monede digitale au scăzut brusc în ultimele săptămâni.

Economistul laureat al Premiului Nobel Paul Krugman a dat un avertisment de rău augur despre piața volatilă a criptomonedelor, comparând-o cu criza creditelor ipotecare subprime de la sfârșitul anilor 2000, scrie CNBC.

Într-un articol de opinie pentru The New York Times de joi, Krugman a spus că „vede asemănări incomode” între piaţa cripto și prăbușirea subprime din SUA, care a pus în genunchi întreaga piață imobiliară și a declanșat criza financiară globală din 2007-2008.

„Există ecouri tulburătoare ale prăbușirii subprime de acum 15 ani”, spune Krugman în articol.

Criza subprime a fost în esență rezultatul faptului că băncile acordau împrumuturi persoanelor cu risc mai mare, într-o perioadă în care ratele dobânzilor erau scăzute și prețurile locuințelor creșteau. Odată ce piața a devenit saturată, proprietarii de case s-au trezit cu capitaluri proprii negative, incapabili să-și ramburseze împrumuturile, ceea ce a dus la pierderi considerabile pentru creditori.

Krugman susține că investitorilor cripto li se vând, în mod similar, produse financiare speculative fără să înțeleagă cu adevărat riscurile implicate. Este de remarcat că Krugman este cunoscut ca fiind anti-bitcoin, care a comparat anterior criptomoneda cu o schemă Ponzi.

„Mulți debitori nu au înțeles în ce se bagă”, a spus el în articolul de opinie de la NYT. „Și criptomonedele, cu fluctuațiile lor uriașe ale prețurilor aparent fără legătură cu elementele fundamentale, sunt la fel de riscante pe cât poate fi o clasă de active.”

Laureatul Nobel nu este convins că criptomonedele prezintă un risc sistemic: „Numerele nu sunt suficient de mari pentru a face asta”. Întreaga piață cripto valorează aproximativ 1,7 trilioane de dolari, conform datelor CoinGecko.

Bitcoin și alte monede digitale au scăzut brusc în ultimele săptămâni. La un preț de puțin peste 37.000 de dolari, cea mai mare monedă din lume este în prezent cu aproximativ 46% sub recordul din noiembrie de aproape 69.000 de dolari. La apogeu, întreaga piață cripto a însumat 3 trilioane de dolari.

Articole recente

Ucraina a primit rachete Harpoon din Danemarca şi obuziere cu autopropulsie, anunţă ministrul apărării

Ucraina a început să primească rachete antinavă Harpoon din Danemarca şi obuziere cu autopropulsie din…

o oră ago

Iranul dezvăluie o bază subterană pentru drone militare

rmata Iranului a dezvăluit sâmbătă detalii ale unei baze subterane pentru drone militare, au relatat…

3 ore ago

Proiectele energetice nucleare şi transportul de cereale, abordate în discuţiile dintre premierul Ciucă şi o delegaţie a Senatului SUA

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a primit sâmbătă o delegaţie a Senatului SUA condusă de Robert Portman,…

3 ore ago

Ucraina: Fostul preşedinte Poroşenko spune că i s-a refuzat ieşirea din ţară, evocând un risc de rupere a ”armistiţiului politic”

Fostul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko - rival al actualului şef de stat Volodimir Zelenski -…

3 ore ago

Iranul a confiscat două petroliere grecești, după ce Grecia a confiscat o navă cu petrol iranian, pe care vrea să îl trimită în SUA

Forțele iraniene au confiscat vineri două petroliere grecești în Golf, la scurt timp după ce…

4 ore ago

Nicuşor Dan: Angajatul Direcţiei Urbanism suprins pe camere fugind, angajat prin transfer la Primăria Sectorului 3

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, transmite că angajatul Direcţiei Urbanism surprins pe camerele de…

5 ore ago