Categories: InternationalPolitica

Lavrov susţine că o minoritate rusofobă în frunte cu Polonia şi statele baltice dau tonul astăzi în cadrul NATO şi UE

Activităţile unui grup de ţări membre NATO sunt îndreptate împotriva Rusiei, a declarat vineri ministrul rus de externe Serghei Lavrov, după întâlnirea cu secretarul de stat american Anthony Blinken la Geneva, în cursul unei conferinţe de presă care a fost difuzată de Ministerul rus de Externe pe contul său de Facebook.

Lavrov a spus că, la această întâlnire, a subliniat “necesitatea încetării extinderii nesfârşite a NATO spre Est”, argumentând că “aderarea ţărilor baltice şi a Poloniei la Alianţa Nord-Atlantică nu a dus la o reducere a sentimentelor antiruseşti în ţările respective”.

“Am fost asiguraţi în repetate rânduri că acceptarea lor în NATO va duce la domolirea acestor fobii, rămase din perioada sovietică, şi că aceste ţări vor deveni nişte vecini paşnici şi amabili”, a declarat ministrul rus, citat de agenţia de presă rusă Regnum.

“S-a întâmplat exact invers! O minoritate rusofobă, în frunte cu ţările respective, în primul rând cu Polonia şi ţările baltice, dau tonul în prezent nu doar în cadrul NATO, dar şi în cadrul Uniunii Europene, determinându-le să continue politica antirusească în toate problemele, fără excepţie”, susţine şeful diplomaţiei ruse.

În privinţa problemei principiale ridicate de Rusia cu privire la încetarea extinderii NATO, “mulţi ne întreabă de ce?”, a spus Lavrov. “Da, pentru că acest bloc a fost creat împotriva Uniunii Sovietice, iar acum lucrează împotriva Federaţiei Ruse, iar acest lucru este scris în documente doctrinare”, a adăugat el, potrivit portalului ucrainean Gordon.ua.

SUA au apărat în faţa Rusiei libertatea ţărilor de a alege singure dacă vor să adere sau nu la NATO, a recunoscut ministrul rus de externe în finalul discuţiilor cu Blinken vineri la Geneva, potrivit EFE.

Actuala doctrină a lui Putin susţine dreptul Rusiei de a hotărî alegerile naţiunilor vecine şi chiar de a stabili în ce fel trebuie acestea să-şi înţeleagă propriile interese naţionale, apreciază o serie de experţi ruşi, care nu împărtăşesc viziunea Kremlinului asupra lumii, între care politologul Lilia Şevţova.

În acest context, Aleksei Venediktov, redactorul-şef al postului de radio Eho Moskvî, a avansat chiar ideea unei “doctrine Putin privind suveranitatea limitată”, după modelul doctrinei Brejnev care prevedea că niciunei ţări nu-i era permis să părăsească Pactul de la Varşovia, să deranjeze monopolul comunist al puterii în statele socialiste, sau să compromită în vreun fel puterea şi unitatea blocului răsăritean.

Astfel, Kremlinul cere în prezent garanţii SUA că NATO nu se va mai extinde în Est, în special în Ucraina şi Georgia, şi în ţările din fosta Uniune Sovietică, precum şi să-şi retragă trupele şi echipamentele desfăşurate din statele care au aderat la Alianţă după 1997.

Răspunzând vineri unei întrebări despre ce ar însemna acest lucru pentru România şi Bulgaria, care au aderat la NATO după 1997, MAE rus a transmis că Moscova doreşte ca toate trupele străine, armamentul şi alte echipamente militare grele să fie retrase din cele două ţări.

“Unul dintre elementele de bază ale iniţiativelor noastre este formulat în mod special foarte clar şi nu permite alte interpretări. Este vorba de retragerea forţelor străine, tehnicii şi armamentelor, precum şi de alţi paşi în scopul revenirii la configuraţia care era în 1997 pe teritoriul ţărilor care nu erau membre NATO la acea dată. Printre acestea se numără şi Bulgaria şi România”, a menţionat MAE rus, menționează Agerpres.

Articole recente

Zelenski le promite polonezilor din Ucraina drepturi similare cu ale refugiaţilor ucraineni din Polonia

Cetăţenii polonezi din Ucraina vor beneficia de aceleaşi drepturi pe care le au în prezent…

12 ore ago

Novak: Maghiarii din Transilvania nu pot contribui la prosperitatea Ungariei şi României decât păstrându-şi identitatea

Preşedintele Ungariei, Novak Katalin, afirmă că maghiarii din Transilvania nu pot contribui la prosperitatea Ungariei…

12 ore ago

Orban: Guvernul nu a făcut aproape nimic pentru a împiedica deteriorarea puterii de cumpărare

Preşedintele Partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban, susţine că Guvernul nu a făcut "aproape nimic" pentru…

12 ore ago

Aderarea Ucrainei la UE va lua ‘indubitabil 15 sau 20 de ani’, declară ministrul francez pentru afaceri europene

Aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană va lua ''indubitabil 15 sau 20 de ani'', a estimat…

12 ore ago

#postBrexit Londra face apel la UE pentru depăşirea impasului actual legat de Irlanda de Nord

Ministrul britanic pentru Irlanda de Nord, Brandon Lewis, a reiterat că Uniunii Europene îi revine…

12 ore ago

Orban: Sunt un susţinător categoric al cotei unice de impozitare

Deputatul Ludovic Orban, preşedintele partidului Forţa Dreptei, a declarat duminică, la Galaţi, că este un…

12 ore ago