Update articol:

”Legea e bună”, nouă campanie anticontrabandă în România şi Republica Moldova

Foto Facebook Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications, JTI Romania, Moldova și Bulgaria (Foto Facebook)

Noua campanie publică anticontrabandă “Legea e bună”, lansată joi în România şi Republica Moldova, urmăreşte creşterea gradului de conştientizare a efectelor negative ale contrabandei cu ţigarete: alimentarea crimei organizate, prejudicierea bugetului statului, stoparea dezvoltării economice a localităţilor de frontieră.

“Astăzi, la Centrul Vămii Române pentru Formarea Echipelor Canine din Pantelimon, a fost lansată campania publică anticontrabandă cu mesajul ‘Legea e bună’, derulată în parteneriat cu Autoritatea Vamală Română, Poliţia de Frontieră Română, Poliţia Română, Serviciul Vamal al Republicii Moldova, Poliţia de Frontieră a Republicii Moldova, Serviciul Fiscal de Stat al Republicii Moldova şi Asociaţia pentru Combaterea Traficului Ilicit ACTIV, cu sprijinul JTI. Campania se va desfăşura simultan pe ambele maluri ale Prutului, în România şi Republica Moldova, mesajul fiind promovat pe panotaj stradal în Bucureşti, regiunile de frontieră din sudul şi estul ţării, în Chişinău şi în raioanele moldoveneşti cele mai afectate de comerţul ilicit, precum şi pe TVR, TVR Moldova, TVR Info şi online pe www.faracontrabanda.ro, www.facebook.com/faracontrabanda.ro, pentru o perioadă de o lună”, se arată într-un comunicat al companiei de tutun JTI.

Potrivit ultimelor date Novel Research, piaţa neagră a ţigaretelor se situa în septembrie 2023 la 8,3% din totalul consumului, nivel relativ constant faţă de lunile anterioare, dar mai ridicat decât media anuală de 7,1% din 2022. Printre noutăţile demne de menţionat pentru cercetarea Novel din septembrie este apariţia Bulgariei printre principalele surse pentru produsele de pe piaţa neagră. Cu o pondere de 16,8% şi o tendinţă ascendentă în ultimul an, produsele din ţara vecină se situează pe locul al treilea din punct de vedere al provenienţei, după Duty Free şi Cheap Whites.

“Unul dintre obiectivele principale ale Autorităţii Vamale Române este protejarea intereselor financiare ale României în special şi ale Uniunii Europene în general şi facilitarea comerţului legal. Această campanie lansată astăzi de JTI, precum şi donaţia celor 22 de câini care completează efectivele echipelor canine active în birourile vamale din toată ţara, sunt parte a programelor desfăşurate de Autoritatea Vamală Română în parteneriat cu JTI, de mai bine de 13 ani. Avem convingerea că promovarea mesajului campaniei şi în regiunea de sud a ţării, la graniţa cu Bulgaria, va avea efectul scontat, în sensul reducerii micului trafic cu anumite produse, inclusiv ţigarete (…)”, a declarat preşedintele Autorităţii Vamale Române, Ion Cupă.

În primele nouă luni ale anului, în urma eforturilor susţinute ale poliţiştilor de frontieră, au fost confiscate aproximativ 3,5 milioane pachete cu ţigări, precum şi peste 27 tone tutun. “În comparaţie cu perioada similară din 2022 se constată o dublare a numărului pachetelor de ţigări reţinute. Poliţia de Frontieră va continua să se afle în prima linie pentru combaterea contrabandei, ţigaretele numărându-se printre cele mai traficate produse la frontierele ţării”, a spus inspectorul general al Poliţiei de Frontieră Române, chestor de poliţie Victor-Ştefan Ivaşcu.

De la începutul anului, Serviciul Vamal din Moldova a prevenit 65 de cazuri de transportare ilicită a produselor de tutungerie. “În anul curent au fost depistate şi înregistrate 9 tentative de introducere ilicită în Republica Moldova a ţigărilor fabricate clandestin cu indicarea denumirii unor branduri de ţigări ce se fabrică în Republica Moldova, inclusiv cu falsificarea timbrelor de acciz, şi care ulterior erau transportate atât din Ucraina în Republica Moldova, cât şi din Ucraina în România”, a menţionat directorul adjunct al Serviciului Vamal al Republicii Moldova, Nicolae Vutcariov.

La rândul său, Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications JTI România, Moldova şi Bulgaria, a transmis că scăderea contrabandei înseamnă creşterea vânzărilor de pe piaţa legală şi implicit a sumelor virate la buget.

“Anual, plătim statului peste 5,5 miliarde de lei reprezentând accize, TVA şi alte taxe, în pondere de circa 80% din cifra de afaceri. De asemenea, JTI se numără printre cele mai profitabile companii din România, în condiţiile în care avem şi programe de investiţii în derulare. Deşi calendarul de majorare a accizelor stabilit în 2022 tocmai a fost modificat, iar în prezent în Parlament se află în dezbatere nu mai puţin de zece iniţiative legislative anti-tutun, sperăm să reuşim să continuăm ceea ce am început în urmă cu 30 de ani: să investim, să producem, să exportăm, să ne implicăm în comunitate şi să fim un bun partener al autorităţilor pentru combaterea pieţei negre”, a afirmat Gilda Lazăr.

Nu în ultimul rând, Daniel Mărăcineanu, coordonatorul ACTIV, singurul ONG din România dedicat combaterii comerţului ilegal prin acţiuni de informare şi educare a publicului, a menţionat că astfel de campanii de tipul celei care lansate joi se numără printre cele mai eficiente instrumente de schimbare a percepţiei unei mari părţi a populaţiei cu privire la comerţul ilicit, mai ales în localităţile de frontieră.

JTI a fost prima companie de tutun care a semnat un Protocol pentru combaterea contrabandei în anul 2005, mai întâi cu Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, apoi în anul 2008 cu Autoritatea Naţională a Vămilor, respectiv în 2014 cu Direcţia Generală a Vămilor. Peste 60 de câini special instruiţi pentru depistarea drogurilor, produselor din tutun şi a numerarului au fost donaţi de JTI în ultimii 13 ani Autorităţii Vamale. O donaţie pentru alţi 22 de câini, aflaţi deja în pregătire la Centrul de formare a echipelor canine din Pantelimon, a fost semnată pe 1 noiembrie cu Autoritatea Vamală.

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (25/07/2025)

Convocare AGA O & E 03(04).09.2025

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (25/07/2025)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 28.07.2025 - 27.08.2025

SIMTEL TEAM (SMTL) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 27.07.2025 - 26.08.2025