Politica

Legea internetului de mare viteză, definit ca serviciu universal, a fost adoptată de Camera Deputaților

Legea privind asigurarea accesului persoanelor fizice la servicii de internet în bandă largă, la punct fix, a fost adoptată astăzi la Camera Deputaţilor, cu majoritate de voturi.

Proiectul a fost iniţiat de parlamentarii George Tuţă, Sabin Sărmaş şi semnată de încă 150 de senatori şi deputaţi de la toate partidele parlamentare. Urmează votul parlamentarilor din Senat, care este Cameră decizională.
Astfel, internetul, definit ca serviciu universal, va fi disponibil la viteze mari pentru toţi românii, indiferent unde locuiesc pe teritoriul ţării.
”Trebuie să profităm de oportunităţile financiare pe care le avem datorită PNRR, pentru a recupera decalajul pe care îl avem în comparaţie cu alte state. Era necesar să armonizăm legislaţia pentru a avea premisele pentru a accelera investiţiile. România digitală trebuie să se dezvolte pe baze tehnologice solide, pentru a oferi impulsul necesar dezvoltării României reale. Țara noastră trebuie să îşi conecteze finanţe, afaceri, educaţie şi comerţ într-o configuraţie care să ofere şanse egale şi oraşelor şi satelor şi comunelor. O conexiune naţională rapidă şi stabilă le va permite afacerilor mici din zone defavorizate să identifice mai uşor şanse de dezvoltare şi de acces pe pieţe. Cu precădere astăzi, când vecinătatea României este răvăşită de război, internetul de mare viteză poate deveni rapid o platformă pentru edificarea unei extrem de necesare rezilienţe cibernetice. Le mulţumesc colegilor pentru vot şi pentru faptul că au înţeles că internetul reprezintă o resursă de care trebuie să beneficieze toţi românii pentru a avea mai multe oportunităţi de dezvoltare”, a declarat George Tuţă.
”Economia digitală a oricărei societăţi se bazează pe trei mari piloni: infrastructura de comunicaţii, infrastructura IT şi competenţele digitale. România stă bine la nivelul Uniunii Europene în ce priveşte internetul de bandă largă – pe o mulţumitoare poziţie 10, dar ca să putem menţine această poziţie sau şi mai bine, să evoluăm, avem nevoie de investiţii permanente în sectorul de comunicaţii. Cu atât mai mult cu cât am ajuns în punctul în care internetul de bandă largă nu mai este o opţiune, el este necesar în toate activităţile noastre de zi cu zi. Nu putem vorbi de servicii publice online de înaltă calitate, de utilizarea reţelelor de socializare, a aplicaţiilor mobile sau a serviciilor multimedia online, fără ca internetul de mare viteză să fie accesibil tuturor. Altfel, decalajul digital în interiorul societăţii noastre şi faţă de alte ţări va creşte în loc să fie redus. Primul pas important în lupta cu decalajul digital, este întărirea infrastructurii de comunicaţii cu scopul de a acoperi toate zonele albe, fără acces la internet şi în acelaşi timp de a oferi servicii de internet de mare viteză la nivelul întregii ţări. Din acest motiv, sunt extrem de bucuros că «Legea internetului pentru toţi» a fost adoptată şi le mulţumesc tututor celor care au susţinut această iniţiativă”, a declarat deputatul Sabin Sărmaş.
Printre prevederile importante din această lege se numără următoarele:
  • Persoanele fizice au dreptul de a li se asigura, în măsura în care este rezonabil, accesul la cel puţin un serviciu funcţional de internet în bandă largă, prin intermediul unei conexiuni la punct fix.
  • În termen de trei ani de la data intrării în vigoare a prezentei legi, instituţiile şi autorităţile publice, indiferent de modalitatea de finanţare, au obligaţia de a avea conectate la o reţea publică de comunicaţii electronice capabile să furnizeze servicii de internet, la viteze de transfer a datelor şi alte condiţii de calitate adaptate nevoilor specifice, toate clădirile pe care le deţin în proprietate ori le au în administrare şi care au ca destinaţie principală furnizarea de servicii publice, dacă aceste clădiri se află în aria de disponibilitate a cel puţin unei reţele capabile să furnizeze serviciile de internet necesare.

 

View Comments

  • Domnilor deputați numai legea nu este suficienta,ea sa aprobat dar furnizorii de internet din România,fac bani grei din abonamente tor mai scumpe în care spune viteza de 350,500,600, 1GB..dar banda larga e limitata deoarece legea nu explica și nu a impus minimul de MB,Mbps la care banda larga sa funcționeze calitativ atit ascendent cit și descendent.
    Astfel furnizori dau viteza pe rețeaua cu "N"nr de abonați dar în flux cind sunt deschise concomitent TV smart sau PC..banda larga devine necalificativa.
    .explicația este lăcomia furnizorului și faptul ca a găsit VIDUL legislativ prin care scăpa cu propoziția urmatoare: Pai nu merge ca.au.desvhis la orele astea mai mulți abonati netu,TV..etc
    Dacă pe o rețea sunt 20 de abonați cu abonamente de 100,350,500 de Mbps..cita lărgime de banda și viteza trebuie ca fiecare sa aibă minimul de funcționare la parametri descarcare/urcare?
    cu cit fluxul de abonați e mai mare la ora "x" cu atit lărgimea de banda și parametrii calității sunt inferior.
    Ori lăsând acest vid în ce privește asigurarea minima pentru calitatea benzii largi,furnizori profita de abonamente cu preturi mari fără sa asigure pragul minim calitativ.
    Un salam ca să ii poți spune salam trebuie sa conțină n% carne..
    La noi furnizorii indiferent de abonament nu ii interesează accesul și calitatea benzii largi,se ascund în spatele fluxului în orele de vârf.
    Deși ar putea face îmbunătățiri prin serve re prin care la 10 abonați dacă dai 100 de Mbps(aici intervine de fapt viteza de net ,prin care se poate apoi împărți la ce zece cele 100 Mbps) dacă în schimb tu dai 200 de Mbps la 20 de abonați pe aceiași linie,banda va fi calitativ inferioara abonamentului plătit.
    Deci reveniți și umpleți golul din lege.

    • Rectific
      Dacă se da 100 Mbps la 20 abonați...calitatea benzii în flux scade drastic,adică acele ore în care nu poți viziona un film,o conferință un documentar..online.
      Dar abonamentul îți garantează viteza fără sa specifice banda larga și parametrii de funcționare...
      De aici scuza lor.
      Ei fac abonamente cu zeci de utilizatori pe o rețea în care viteza împărțită la acestea în orele de vârf nu ating parametri necesari care nici nu sunt trecuți în contract,pe un server ei pun cit mai mulți abonați cu o viteza n care la beneficiarul final.nu 3ste calitativa...

Articole recente

Estonia l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri al Rusiei pentru încălcarea frontierei sale maritime

Ministerul eston de Externe a anunţat luni că l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri al…

4 ore ago

Germania anunţă organizarea cu sprijinul Iordaniei a unui “pod aerian umanitar” către Gaza

Germania va organiza cu sprijinul Iordaniei un "pod aerian umanitar către Gaza", a anunţat luni…

4 ore ago

Oprea: În cazierul meu judiciar nu apare menţiunea unei condamnări, reabilitări sau prescripţie a răspunderii penale

Secretarul general al Guvernului, Radu Oprea, a susţinut luni că în cazierul său judiciar nu…

4 ore ago

SUA vor ajuta Argentina să reintre în programul Visa Waiver, anunţă Departamentul Securităţii Interne

Departamentul Securităţii Interne din Statele Unite a transmis luni că ia măsuri pentru a readuce…

4 ore ago

Trump anunţă înfiinţarea în curând de către SUA a unor centre de distribuţie a alimentelor în Fâşia Gaza

Preşedintele american Donald Trump, aflat în vizită în Scoţia, a anunţat luni că Statele Unite…

4 ore ago

Netanyahu: Ofensiva în Gaza nu va înceta până când “Hamasul nu va fi eliminat, iar ostaticii eliberaţi”

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a reiterat luni că Israelul nu-şi va înceta ofensiva în Fâşia…

4 ore ago

This website uses cookies.

Read More