Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzPreşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea privind protecţia avertizorilor în interes public.
Actul normativ are ca obiect de reglementare cadrul general în materia protecţiei persoanelor care raportează încălcări ale legii, care s-au produs sau care sunt susceptibile să se producă în cadrul autorităţilor, instituţiilor publice, altor persoane juridice de drept public, precum şi în cadrul persoanelor juridice de drept privat, vizând transpunerea în legislaţia naţională a Directivei (UE) 2019/1937 a Parlamentului European şi a Consiliului din 23 octombrie 2019 privind protecţia persoanelor care raportează încălcări ale dreptului Uniunii.
Legea se aplică persoanelor care efectuează raportări şi care au obţinut informaţiile referitoare la încălcări ale legii, într-un context profesional.
“În categoria acestor persoane intră, cel puţin, următoarele: lucrătorii, persoanele care desfăşoară o activitate independentă, în înţelesul art.49 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, acţionarii şi persoanele care fac parte din organul de administrare, de conducere sau de supraveghere al unei întreprinderi, inclusiv membrii neexecutivi ai consiliului de administraţie, precum şi voluntarii şi stagiarii remuneraţi sau neremuneraţi, orice persoană care lucrează sub supravegherea şi conducerea persoanei fizice sau juridice cu care s-a încheiat contractul, a subcontractanţilor şi a furnizorilor acesteia”, se arată în lege.
Prevederile acestei legi se aplică, de asemenea, persoanelor ale căror raporturi de muncă nu au început încă şi care efectuează raportări prin intermediul canalelor de raportare interne sau externe, sau divulgă public informaţii privind încălcări ale legii obţinute în timpul procesului de recrutare sau altor negocieri precontractuale sau în cazul în care raportul de muncă sau raportul de serviciu a încetat.
“Prezenta lege se aplică, de asemenea, persoanelor care raportează sau dezvăluie public informaţii privind încălcări ale legii în mod anonim”, se mai arată în actul normativ.
Reprezentanţii mai multor organizaţii neguvernamentale şi sindicate, printre care se numără ActiveWatch, Funky Citizens, Expert Forum şi Federaţia Transpublic a Sindicatelor din Transportul Public Local, au atras atenţia că modul de reglementare a raportării anonime în Legea privind protecţia avertizorilor de integritate descurajează investigarea sesizărilor.
“Prin amendamentele depuse şi votate de coaliţia majoritară PSD-PNL, aceste partide au arătat, încă o dată, că nu îşi doresc o funcţionare reală a mecanismului avertizării de integritate, ca instrument de prevenire şi combatere a corupţiei, abuzurilor şi încălcărilor legii. Astfel, raportarea anonimă este reglementată într-o modalitate care descurajează investigarea sesizărilor şi, în practică, va duce la clasarea mult mai rapidă a acestora”, potrivit unui comunicat al ActiveWatch.
Malaezia devine una dintre revelațiile turistice ale ultimilor ani pentru români. Numărul călătoriilor a crescut…
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a elogiat luni pragmatismul preşedintelui SUA, Donald Trump, cu…
Execuția bugetului general consolidat în primele șase luni ale anului 2025 s-a încheiat cu un…
Începând cu luna iulie 2025, fermierii crescători de animale pot beneficia de credite punte avantajoase,…
Un compromis 'bun' sau o capitulare în faţa preşedintelui american Donald Trump? Comisia Europeană a…
Preşedintele interimar al PSD, Sorin Grindeanu, a declarat luni că şeful Secretariatului General al Guvernului,…
This website uses cookies.
Read More