Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzTedros Adhanom Ghebreyesus
Liderii mondiali s-au reunit la reuniunea anuală a Forumului Economic Mondial de la Davos, Elveția, pentru a discuta despre boala X, un virus ipotetic de 20 de ori mai letal decât COVID-19, potrivit CBS News.
Deși nu se știe că există în prezent un astfel de virus, cercetătorii, oamenii de știință și experții speră să vină în mod proactiv cu un plan de acțiune pentru a combate un astfel de virus și a pregăti sistemul de sănătate dacă ar apărea o pandemie, posibilitate care ar putea fi mai apropiată decât credem, a spus un expert la CBS News.
„Există tulpini de virusuri care au rate de mortalitate foarte ridicate care ar putea dezvolta capacitatea de a se transmite eficient de la om la om”, a spus dr. Amesh Adalja de la Centrul Johns Hopkins pentru Securitatea Sănătății.
În 2022, Organizația Mondială a Sănătății a invitat 300 de cercetători să analizeze 25 de familii de virusuri și bacterii pentru a întocmi o listă de patogeni despre care se crede că au potențialul de a face ravagii și care ar trebui studiați mai mult. Pe listă a fost inclusă și “Boala X”, recunoscută de OMS pentru prima oară în 2018.
Potrivit organizației, Boala X reprezintă „înțelegerea faptului că o epidemie internațională serioasă ar putea fi provocată de un patogen necunoscut”.
Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat miercuri, la Davos, că este posibil ca COVID-19 să fi fost prima noastră „Boală X” și că oamenii de știință și experții învață activ din această experiență.
Un agent patogen letal precum Boala X, care ar fi probabil un virus respirator, potrivit dr. Amesh Adalja, ar putea circula deja la speciile de animale și pur și simplu nu poate fi transmis încă la oameni.
„Ar putea fi lilieci precum la COVID-19, ar putea fi la păsări precum gripa aviară sau ar putea fi un alt tip de specii de animale, porcine de exemplu”, a spus el. „Este vorba într-adevăr de acea interfață dintre oameni și animale, în care interacțiunile au loc, unde aceste tipuri de viruși își fac loc.”
Dacă nu suntem pregătiți, este probabil că o boală de această amploare ar putea cauza chiar mai multe daune decât am experimentat cu COVID-19, care a ucis peste 7 milioane de oameni, potrivit OMS.
„Dacă ne-am descurcat atât de prost cu COVID-19, vă puteți imagina cât de prost ne-am descurca cu o epidemie ca în 1918”, a spus Adalja, referindu-se la pandemia de gripă din 1918, care a ucis aproximativ 50 de milioane de oameni în lume, conform Clinicii Cleveland.
De aceea, experții din întreaga lume au lucrat la un plan robust și eficient pentru a se pregăti pentru cel mai rău caz. Ghebreyesus a spus că un sistem de avertizare timpurie și un plan pentru infrastructura sanitară, care a fost suprasolicitată în timpul pandemiei de COVID-19, ducând la multe decese, ar putea ajuta într-un scenariu viitor.
„Fie că este vorba despre sistemele de sănătate sau chiar din sectorul privat, în cercetare și dezvoltare, vă puteți pregăti pentru asta”, a spus el.
O altă lecție majoră în urma COVID-19 este importanța transparenței, a spus Adalja.
„Cred că ceea ce vedem acum este această neîncredere între medicii de boli infecțioase, practicienii din domeniul sănătății publice și publicul larg, pentru că ceea ce s-a întâmplat este că politicienii s-au implicat în asta”, a spus el. „Oamenii ar putea să nu mai fie receptivi la acțiunile de protecție care sunt recomandate de oficialii din sănătatea publică”.
Ghebreyesus a spus că OMS, în parteneriat cu alte organizații mondiale, au stabilit deja inițiative pentru pregătirea în caz de epidemie majoră sau pandemie. Aceste eforturi includ fondul de pandemie pentru a ajuta cu resurse țările, centrul de transfer de tehnologie a vaccinului ARNm pentru a asigura echitatea distribuirii vaccinurilor către țările cu venituri mici și centrul de informații despre pandemii și epidemii pentru a îmbunătăți supravegherea prin colaborarea între țări.
Statele Unite și Uniunea Europeană au convenit un acord comercial cadru în urma întâlnirii pe…
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut duminică o discuţie telefonică cu preşedintele…
Vicepremierul demisionar Dragoş Anastasiu a confirmat că, pe perioada cât a deţinut funcţiile de consilier…
Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…
Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…
Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…
This website uses cookies.
Read More
View Comments
"potențialul de a face ravagii și care ar trebui studiați mai mult"
Asa ua studiat si Covid-19 pina au reusit sa faca o varianta sa se transmita la om, si apoi accidental sa raspindit ..
Eu cred ca studiaza moduri prin care "natural" sa se reduca populatia de fapt!
Sa lase visusii in pace ca in mod natural nu se pot modifica decat in milioane de ani ca sa se transmita la om, doar prin interventie umana se face asta ..se studiaza moduri prin care "natural" sa se reduca populatia..
totul este o escrocarie și minciună inventata de criminalul nazist , Schwab,Gates,,,
Înțeleg ca a fost un eșec gestionarea Covid 19, ca au reușit sa omoare doar 7 milioane de oameni și acum studiază posibilitatea de a elibera un virus care sa omoare minim 50 de milioane. Și vor face și un vaccin mai bun, mai letal.
Cred ca aceste virusuri mortale sunt pentru a decima populatia, clar. China are o populatie extrem de numeroasa. Din punctul marilor tari nu s-a imputinat suficient din populatie si mai da drumul la un nou virus… pare incredibil, insa acesta e tristul adevar… eu n-am luat covid 2 ani jumatate si cum mi-am facut vaccinul la nici 1 luna am luat Covid. Am facut 3 zile febra mare si mi-am revenit, in spital am luat o bacterie la stomac care mi-a pus mai mult in pericol viata decat Covid-ul. Nu mai spun ca daca nu mi se aducea pastile din afara spitalului in spital, ca nu aveau intern ce ne trebuie, probabil si eu si copiii nu mai eram acum. Toti am luat o bacterie stomacala pt care a trebuit sa luam antibiotic, pentru Covid mi s-a dat in spital doar : paracetamol, nurofen si perfuzii pentru hidratare. Antibioticul necesar si siropul de tuse nici nu il aveau in spital. Situatia a fost de asa natura de am ajuns la un spital de stat, unde clar se moare cu zile. Preferabil este ca orice boala avem sa fim tratati in privat, contributiile platite sa poata fi directionate catre privat. La ce conditii avem in spitalele de stat vai de noi de un virus letal, oamenii fara venit vor muri cu zile…