Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzLiderii Uniunii Europene intenționează să trimită un „semnal clar” președintelui ales al SUA, Donald Trump, în cadrul unui summit care va avea loc joi, cu privire la sprijinul lor continuu pentru Ucraina și vor discuta, de asemenea, despre provocările economice și de securitate reprezentate de revenirea acestuia la Casa Albă, scrie Reuters.
Liderii îl vor primi pe președintele ucrainean Volodymyr Zelenski la începutul discuțiilor lor de la Bruxelles și își vor reafirma „angajamentul neclintit” de a sprijini Ucraina „atâta timp cât va fi necesar”, potrivit proiectului de concluzii.
Trump a solicitat în mod repetat o încheiere rapidă a războiului de aproape trei ani. Luni, el a declarat că Zelenski ar trebui să fie pregătit să ajungă la un acord de pace cu președintele rus Vladimir Putin, deși nu a spus dacă acest lucru înseamnă cedarea de către Kiev a teritoriului către Moscova ca parte a unei soluții negociate.
Forțele ruse ocupă în prezent aproape o cincime din teritoriul ucrainean și avansează constant în estul țării.
„Rusia nu trebuie să domine”, se arată în proiectul de concluzii ale UE, adăugând că nu trebuie luată nicio inițiativă privind Ucraina fără implicarea Kievului.
Un diplomat UE a descris proiectul de text ca trimițând „un semnal clar către SUA”.
Liderii vor discuta, de asemenea, despre relațiile mai ample dintre UE și SUA în timpul prânzului, pe fondul preocupărilor legate de un posibil război comercial transatlantic.
Trump a declarat că UE va „plăti un preț mare” prin tarife pentru că nu cumpără suficiente exporturi americane. El a promis deja tarife mari pentru trei dintre cei mai mari parteneri comerciali ai Statelor Unite – Canada, Mexic și China. UE știe că nu va fi cruțată.
UNITATE
Unii diplomați ai UE au declarat că succesul pentru UE ar fi unitatea și evitarea ca Washingtonul să poarte discuții sau să încheie acorduri cu membri unici ai UE – o copie a strategiei sale unificate de mare succes pentru a trata cu Marea Britanie în timpul negocierilor Brexit.
„SUA ar putea încerca negocieri individuale, dar până acum nu am văzut țări care să cadă în plasă”, a declarat un diplomat UE.
UE va încerca să sublinieze că este al doilea mare partener comercial al Statelor Unite și un aliat apropiat cu valori comune. Cu toate acestea, conștienți de faptul că Trump este preocupat de deficitul comercial de bunuri al SUA, oficialii UE au luat în considerare posibilitatea de a se oferi să cumpere mai mult GNL sau arme americane.
Dezbaterea „UE în lume” de la prânz va include, de asemenea, China și dacă blocul va fi forțat să ia parte la un conflict comercial între SUA și China, precum și Marea Britanie, care a declarat că dorește să restabilească legăturile cu Uniunea Europeană și care este văzută de bloc ca un aliat crucial în materie de securitate.
Ministerul eston de Externe a anunţat luni că l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri al…
Germania va organiza cu sprijinul Iordaniei un "pod aerian umanitar către Gaza", a anunţat luni…
Secretarul general al Guvernului, Radu Oprea, a susţinut luni că în cazierul său judiciar nu…
Departamentul Securităţii Interne din Statele Unite a transmis luni că ia măsuri pentru a readuce…
Preşedintele american Donald Trump, aflat în vizită în Scoţia, a anunţat luni că Statele Unite…
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a reiterat luni că Israelul nu-şi va înceta ofensiva în Fâşia…
This website uses cookies.
Read More