International

Liderul naţionalist sârb Bratislav Živković, expulzat în 2017 din România pentru spionaj, se afla în primele rânduri la discursul lui Putin din Parlament

Cetăţeanul sârb, Bratislav Živković, fost comandant al grupării paramilitare Cetnik din Serbia, considerat criminal de război, şi expulzat în 2017 din România pentru spionaj a participat, în primele rânduri, la discursul lui Vladimir Putin din Parlament, potrivit jurnaliştilor din Croaţia şi Bosnia.

Bratislav Živković a fost arestat în 2018 pentru organizarea de conflicte armate din Ucraina. Živkovic este anchetat de Procuratura Generală a Ucrainei pentru participarea sa la atacurile asupra forțelor ucrainene de la Donețk și Lugansk de partea separatiștilor pro-ruși.

Ultimele informații despre Živković au apărut în public în 2022, când s-a spus că a fost grav rănit și că a fost transferat la Moscova pentru tratament.

Živković a apărut în cârje ca să asiste la discursul liderului rus şi a stat în primele rânduri. El a fost surprins în imagini ţinând în mână un telefon şi făcând fotografii.

Serviciul Român de Informaţii anunţa în noiembrie 2017 că un cetăţean sârb, Zivkovic Bratislav, comandant al unei organizaţii paramilitare cu orientări naţionalist-şoviniste, Cetniciki Pokret, şi acuzat că ar fi încercat să obţină informaţii clasificate despre infrastructura şi obiectivele militare naţionale, a fost declarat indezirabil de Curtea de Apel, pentru o perioadă de 15 ani.

Potrivit SRI, în perioada 2014-2015, Zivkovic Bratislav a participat de partea separatiştilor pro-ruşi, împreună cu alţi voluntari sârbi, membri ai organizaţiei sale, la conflictul din Ucraina.

Zivkovic Bratislav a fost de mai multe ori în România pentru a obţine informaţii clasificate, care privesc securitatea naţională, pe care apoi le-ar fi trimis unei organizaţii străine. Bărbatul a încercat să obţină informaţii despre infrastructura şi obiectivele militare naţionale şi ale aliaţilor din sud-estul României, cu scopul de a afecta parteneriatele strategice. „Toate acţiunile cetăţeanului sârb derulate în România au avut un caracter clandestin şi un modus operandi specific activităţilor de spionaj”, preciza SRI. Reprezentanţii Serviciului au dat asigurări că cetăţeanul sârb nu a reuşit să intre în posesia niciunui document şi niciunei informaţii clasificate. Ulterior, SRI a sesizat Ministerul Public cu privire la Zivkovic Bratislav, care l-a declarat indezirabil pe 15 ani.

Articole recente

Iohannis: Dronele ruse nu atacă România, dar, cum cad în România, reprezintă o problemă reală

Dronele ruse nu atacă România, dar faptul că resturi ale acestora cad pe teritoriul ţării…

8 ore ago

Franţa: După reţinerea unei jurnaliste, un militar este investigat pentru divulgarea de secrete militare

Un fost militar francez a fost pus joi sub urmărire penală de către o instanţă…

9 ore ago

Şefa diplomaţiei germane cere modernizarea ONU

Ministrul de externe al Germaniei, Annalena Baerbock, a cerut joi comunităţii internaţionale să adapteze ONU…

9 ore ago

Iohannis: Rusia s-a aşteptat la o comunitate internaţională slabă; calculat greşit

Rusia s-a aşteptat la o comunitate internaţională slabă atunci când a atacat Ucraina, dar "a…

9 ore ago

Germania: Semnificativă orientare spre extrema dreaptă alegătorilor germani (studiu)

Atitudinile de extremă-dreapta s-au intensificat drastic în Germania din 2021 încoace, cercetătorii stabilind că unul…

9 ore ago

Trump cere blocarea guvernului SUA prin neaprobarea cheltuielilor bugetare, pentru scăpa de procesele federale

Fostul preşedinte american Donald Trump le-a cerut miercuri noaptea colegilor săi republicani din Congresul SUA…

9 ore ago