Update articol:

Liviu Fenoghen, CSALB: “Amânările de la plata ratelor nu sunt ștergeri de datorie; după expirarea perioadei de amânare, nivelul ratei va fi superior celui anterior”

Liviu-Fenoghen-1 Liviu Fenoghen - directorul Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB)

Amânările de la plata ratelor nu reprezintă ștergeri ale respectivelor rate/datorii, iar după expirarea perioadei de amânare, în cele mai multe cazuri, nivelul ratei va fi superior celui anterior, atrage atenţia Liviu Fenoghen, directorul CSALB.

Florin Cîţu, ministrul Finanţelor, a anunţat, recent, că amânarea plății ratelor s-ar putea prelungi și după 1 ianuarie. Autorităţile lucrează în prezent cu sistemul bancar la mai multe variante – de la prelungirea programului de amânare a ratelor, până la amânări aplicate punctual, în funcție de situația financiară a clienților.

Liviu Fenoghen, directorul CSALB, ne-a declarat: “Așa cum am spus și la începutul pandemiei, orice măsură care previne intrarea consumatorilor sau companiilor în incapacitate de plată este de apreciat. Cu atât mai mult cu cât acest fapt ar însemna insolvențe, falimente sau executări silite.

Deși suntem o entitate apolitică, singura noastră menire fiind să promovăm împăcarea dintre consumatori și bănci/IFN-uri, le spunem consumatorilor că trebuie să țină cont de următoarele aspecte atunci când se raportează la decizii legislative:
• amânările de la plata ratelor nu reprezintă ștergeri ale respectivelor rate/datorii ;
• după expirarea perioadei de amânare, în cele mai multe cazuri, nivelul ratei va fi superior celui anterior ;
• solicitarea acestor amânări trebuie făcută cu grijă și maximă responsabilitate, pentru că reprezintă, în egală măsură, prorogarea unui efort de plată mai mare decât înainte, iar consumatorii trebuie să ia în calcul și resursele financiare de care vor dispune în viitor, pentru plata acestor datorii.

Sfatul nostru este că trebuie analizate și alternativele la amânarea plății ratelor precum :
• analiza soluțiilor comerciale, puse la dispoziția clienților proprii de către fiecare dintre bănci/IFN-uri (majoritatea băncilor au adoptat astfel de măsuri) ;
• renegociere a contractelor din prisma mai multor aspecte (legate îndeosebi de costuri și garanții), negociere care poate fi făcută cu ajutorul conciliatorilor CSALB (în urma sesizării Centrului)”.

Potrivit lui Florin Cîţu, amânarea ratelor pentru clienții băncilor cu până la nouă luni a fost cel mai generos program din Uniunea Europeană.

Preşedintele Executiv al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Florin Dănescu, spune că ratele bancare au fost amânate pentru 22% dintre clienţii bancari persoane fizice şi în cazul a 28% dintre persoanele juridice. Potrivit domnului Dănescu, prelungirea amânării ratelor ar trebui să se aprobe în funcţie de nevoi: “Este necesar să se dea această prelungire după nevoi. Oarecum trebuie privit care sunt domeniile care necesită amânare, în ce măsură, cât timp? O abordare «Patul lui Procust» nu este utilă sau recomandabilă pentru că resursele sunt puţine şi în continuare cuvântul de ordine este să folosim cât mai eficient şi la momentul potrivit resursele puţine pe care le avem”.

Guvernul a aprobat normele de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 37/2020 privind acordarea unor facilităţi pentru creditele acordate de instituţii de credit şi instituţii financiare nebancare, ce stabilesc condiţiile în care creditorii aprobă solicitările, perioada de amânare şi perioada de prelungire a creditelor amânate, iar în cazul împrumuturilor ipotecare modul de eşalonare şi garantare a dobânzilor. Pentru creditele ipotecare, perioada pentru care se acordă facilităţile de suspendare la plată a ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi şi comisioane se stabileşte conform opţiunii debitorului, ce poate fi exprimată o singură dată şi este cuprinsă între o lună şi 9 luni, fără a putea depăşi data de 31 decembrie 2020. Scadenţa ultimei rate incluse în perioada de suspendare la plată este cel mai târziu data de 31 decembrie 2020.