Macroeconomie

Lucian Croitoru, despre creșterea impozitelor: “Mi-e teamă că un nou sentiment de iubire este pe cale să se înfiripe”

Liderul PSD Marcel Ciolacu s-a întâlnit, în această după-amiază, la ora 15.00, la Palatul Victoria, cu premierul Nicolae Ciucă pentru a-i prezenta premierului propunerile PSD privind introducerea impozitului progresiv, începând de anul viitor, au precizat surse politice pentru News.ro. O astfel de măsură trebuie să aibă acordul coaliţiei şi ar urma să fie aprobată până la 1 iunie, urmând să se aplice de la 1 ianuarie 2023.
De câte ori lucrurile au luat-o razna din cauza unor politici greșite, sectorul public a început să aibă dificultăți, iar politicienii l-au salvat crescând impozitele, adică au luat bani mai mulți de la sectorul privat, mai ales de la firme,  avertizează Lucian Croitoru, consilier pe probleme de politică monetară al guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.
Acesta a scris pe Facebook: “Dragostea învinge întotdeauna
De câte ori lucrurile au luat-o razna din cauza unor politici greșite, cum a fost de exemplu cea numită „wage-led growth”, sectorul public a început să aibă dificultăți. Politicienii au salvat sectorul public crescând impozitele, adică au luat bani mai mulți de la sectorul privat, mai ales de la firme. Au făcut-o de câteva ori în 32 de ani. Acelea au fost perioadele în care politicienii au iubit FMI-ul. Nu, nu l-au iubit pentru împrumuturile acordate de acesta, ci pentru că aveau pe cine să dea vina. Noi nu suntem niciodată vinovați, ci cei din exterior. Mi-e teamă că un nou sentiment de iubire este pe cale să se infiripe. Love is like oxygen!”
Ministrul Cercetării şi Digitalizării, Sebastian Burduja a declarat, marţi la Parlament, despre intenţia PSD de a introduce impozitul progresiv, de la 1 ianuarie 2023, că el nu a asistat la astfel de discuţii şi că PNL ţine foarte mult la cota unică. În plus, ministrul a amintit că Guvernul României şi-a asumat să nu crească taxele.

  • Florin Cîţu: Ar fi culmea să introducem acum noi taxe

Preşedintele Senatului, Florin Cîţu, a declarat luni că nu susţine introducerea de noi taxe, pentru că această măsură ar însemna “bani mai puţini la buget”.

“Vă spun ca membru al PNL. Noi nu susţinem, avem şi program de guvernare, nu susţinem taxe noi. (…) PNL a venit cu soluţii în 2020, 2021, ani record pentru gradul de colectare. Veniturile au crescut la 32,7%, 32,8% din PIB în 2020 şi 2021, după ce am scos taxele. Ar fi culmea acum să introducem taxe. Asta ar însemna bani mai puţini la buget. Dacă se va ajunge acolo, conducerea PNL va veni în BEX şi va supune la vot o astfel de soluţie. Eu, ca membru al PNL, nu susţin o astfel de soluţie”, a precizat Cîţu, la Senat.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat luni că Guvernul nu va introduce noi taxe şi impozite în următoarea perioadă, dar a adăugat că susţine în continuare introducerea impozitului progresiv “cu deductibilităţile necesare”.

* Marius Budăi: Când a vorbit Marcel Ciolacu de impozitare progresivă, s-a gândit să acordăm anumite deduceri pentru cei cu salarii mai mici

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a explicat, marţi, că liderul PSD Marcel Ciolacu vorbea despre acordarea anumitor deduceri pentru persoanele cu salarii mai mici, atunci când a lansat ideea impozitării progresive şi nu se referea la introducerea unor cote mai mari de impozitare, deoarece există aceste probleme cu preţurile.

„Când a vorbit Marcel Ciolacu de impozitare progresivă, nu s-a gândit la a introduce, în primă fază, cote mai mari de impozitare, ci, din cauza problemelor apărute cu preţurile, să acordăm anumite deduceri pentru cei cu salarii mai mici. Asta a fost baza discuţiei, nu neapărat pentru a introduce categorii de impozite mai mari. Va solicita preşedintele partidului o discuţie în coaliţie, ce va ieşi din coaliţie vom comunica”, a afirmat Marius Budăi, la o conferinţă de presă susţinută marţi la sediul PSD Ploieşti.

El a adăugat că în România nu mai există o cotă unică de impozitare. „Noi în România nu mai avem impozitare unică. Avem pensionari care până la 2.000 de lei nu plătesc absolut niciun leu impozit şi se plăteşte doar pentru suma de peste 2.000 de lei. Avem în economie societăţi comerciale care plătesc 1% impozit pe venit, alţii care plătesc 16% impozit pe profit şi exemplele pot continua”, a completat Budăi.

 

Articole recente

SUA permit anumite tranzacții cu titluri International Investment Bank, aflată sub sancțiuni

Departamentul Trezoreriei SUA a eliberat miercuri o licență care autorizează anumite tranzacții cu titluri care…

5 ore ago

Budapesta consideră că este ”inutil” ca PE să se opună preşedinţiei ungare a Consiliului UE

Budapesta a respins ca inutilă cererea Parlamentului European de a împiedica Ungaria să preia preşedinţia…

8 ore ago

Blinken: NATO trebuie să întărească Ucraina pentru a putea descuraja viitoare atacuri

NATO trebuie să coopereze pentru a dezvolta şi mai mult armata ucraineană în următorii ani…

8 ore ago

Japonia anunţă un plan de 25 de miliarde de euro pentru a stopa scăderea natalităţii

Premierul japonez Fumio Kishida a anunţat joi un plan de 25 de miliarde de dolari…

8 ore ago

Ungaria nu e de acord ca aderarea Ucrainei la NATO să fie pe agenda summitului de la Vilnius

Aderarea Ucrainei la NATO nu se poate pe afla pe agendă la summitul Alianţei Nord-Atlantice…

8 ore ago

Iohannis: Negocierile politice pentru rotaţie vor fi finalizate cât de curând şi se va trece la treabă

Preşedintele Klaus Iohannis, a declarat, joi, că nu există "niciun fel de complicaţie" în cadrul…

8 ore ago