Energie

Lucian Petrescu, OMV Petrom: România este prima destinație a gazelor din Marea Neagră

România este prima destinație a gazelor din Marea Neagră, a declarat Lucian Petrescu, Head of Gas Transport & Dispatching OMV Petrom, la Central European Gas Congress care are loc zilele acestea la Sibiu.

Domnia sa a spus: “Neptun Deep este un proiect extrem de complex, cu multe încercări de-a lungul vremii. Anul acesta am fost încântați să anunțăm decizia finală de investiție împreună cu partenerii noștri de la Romgaz și așteptăm primele gaze în anul 2027. Lucrăm intens la proiect. Este prioritatea noastră numărul unu pe partea de upstream.

Totodată, aș menționa până la momentul începerii producției din Neptun, că în această perioadă, că tot vorbeam de încercări, a trebuit să ne diversificăm sursele de aprovizionare, în condițiile în care fluxurile de gaze s-au schimbat, așa că ne-am creat acces la sistemele de transport din țările vecine,  am reușit într -un timp scurt să aducem și LNG în România, prin Grecia.

A fost o perioadă plină de încercări, dar împreună, și nu doar noi, OMV Petrom, ci împreună cu ceilalți parteneri din piață, am reușit să asigurăm gazele pentru țară.

Legat de Neptun și destinația gazelor, prima destinație Este România. În funcție de situația de la momentul respectiv, balanța de producție și consum, vom vedea dacă va fi un exces de gaze sau nu pentru export. Dar prima destinație este România.

Referitor la prețuri, suntem la nivelul pieței cu prețurile. Am avut o perioadă în anii trecuți cu o creștere foarte mare a prețului. Acum acesta a început să coboare, a ajuns la un nivel mai stabil și normal.  Vedem cum va evolua în funcție de piață”.

Despre dificultățile pe partea de transport gaze, Lucian Petrescu a spus: “Pentru regiune avem o reconfigurare a fluxurilor de transport gaze naturale. Nu mai avem sursa dinspre nord, nu mai vin gazele rusești, toate gazele intră în România acum prin sud- est ca importuri. Totodată, și Neptun Deep va fi tot în aceeași acea zonă. Sunt sigur că vor fi niște încercări pentru Transgaz, sunt sigur că le analizează și le vor trece cu succes pe partea de echilibrare.

În țările din jur au apărut noi puncte în care avem congestii și care trebuie rezolvate ca să se asigure un flux mare de gaze dinspre Grecia și dinspre Turcia”.

Articole recente

Beijingul, iritat de întâlnirea din India între preşedintele ceh şi Dalai Lama

China a exprimat ''opoziţia sa fermă'' faţă de întâlnirea din India dintre preşedintele ceh Petr…

55 de secunde ago

Phenianul respinge ideea unui dialog inter-coreean

Phenianul nu are "niciun motiv" de a relua dialogul diplomatic cu Seulul, a declarat luni…

14 minute ago

Google nu a avertizat 10 milioane de persoane despre cutremurul din Turcia (BBC)

Google a recunoscut că sistemul său de avertizare timpurie în caz de cutremur nu a…

o oră ago

Inundații semnificative, în județele Suceava și Neamț, în urma furtunilor

În urma manifestării fenomenelor hidrometeorologice prognozate, 25 de localități din nouă județe ale țării (Alba,…

o oră ago

Vremea Schimbării (opinie Eugen Lascu)

Autor: Eugen Lascu După cum am mai afirmat și în alte articole, trăim într-o eră…

2 ore ago

De ce nu vin specialiștii în companiile de stat?

Autor: Gabriel Grădinescu, fost vicepreședinte ASF Se observă o efervescență în jurul temei guvernanței companiilor…

2 ore ago

This website uses cookies.

Read More