Tranziția la energie verde este imperativă pentru securitatea noastră energetică. Investind în surse regenerabile și tehnologii inovatoare, putem asigura un viitor sustenabil și sigur pentru generațiile următoare, a declarat Lucian RUSU, Secretar General Adjunct al Guvernului, la a șasea ediție a Forumului Energiei.
Domnia sa a spus: “Ne aflăm astăzi, la un punct crucial. Ne confruntăm cu provocări majore legate de schimbările climatice și dependența de resursele energetice tradiționale. În acest context, tranziția la energie verde nu este doar o opțiune, ci o necesitate. Tranziția către surse de energie regenerabilă reprezintă nu doar o soluție pentru protejarea mediului, ci și o strategie esențială pentru asigurarea securității energetice și a stabilității economice. Este momentul să ne asumăm responsabilitatea și să acționăm împreună pentru a construi un viitor sustenabil și sigur pentru toți
În portofoliul Secretariatului General al Guvernului există patru entități cu relevanță majoră pentru domeniul energetic: Autoritatea Competentă de Reglementare a Operațiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagră (ACROPO), Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM), Transelectrica și Transgaz.
Secretariatul General al Guvernului este și coordonator pentru implementarea investiției „Eficientizarea, modernizarea și digitalizarea rețelei naționale de transport al energiei electrice” finanțată prin componenta REPowerEU a Planului Național de Redresare și Reziliență.
Și pentru că e important ca lucrurile bune să se spună și să fie auzite de cât mai multă lume, în luna martie, pe componenta REPowerEU, SGG a semnat cu Transelectrica unul dintre cele mai mari contracte de investiție pentru modernizarea și eficientizarea rețelei naționale de transport al energiei electrice, în valoare de 56,2 milioane de euro, cu 3 sub-investiții majore:
– Instalarea de centrale fotovoltaice (CEF) și instalații de stocare a energiei electrice destinate alimentării serviciilor interne instalate în stațiile CNTEE Transelectrica SA, cu o alocare de 29.557.000 de euro
– Retehnologizarea SMART SA – filiala CNTEE Transelectrica SA, cu o alocare de 18.240.000 de euro
– Optimizarea rețelei de comunicații și crearea unui centru de date – Teletrans SA, filiala CNTEE Transelectrica SA, cu o alocare de 8.440.200 de euro.
La nivelul Guvernului României, există o întreagă serie de documente oficiale care arată demersurile pe care țara noastră le face către securitate, stabilitate și sustenabilitate energetică, iar pe partea de Green Energy Coridor țara noastră are două proiecte de infrastructură extrem de importante:
– Cablul submarin de interconectare Georgia – România – dezvoltarea de capacități de producere a energiei regenerabile si dezvoltarea infrastructurii de transport de la Marea Caspică până în Europa Centrală.
– Interconectorul de Înaltă Tensiune în Curent Continuu (HVDC) Romania – Ungaria, un cablu subteran, care va porni de la Marea Neagră și va continua pe traseul Constanța – București – Arad – Albertirsa (HU) pentru evacuarea, mai departe, spre Europa Centrală a energiei care urmează să fie produsă în România.
De asemenea, România și-a asumat cel mai ambițios plan de decarbonizare, neutralitatea climatică până în 2050, prin ratificarea Acordului de la Paris prin Legea nr. 57/2017 și elaborând două documente de viziune pentru a contribui la îndeplinirea obiectivelor europene stabilite pentru anul 2030, în domeniul energiei și climei. Astfel, în 2021 a fost adoptat Planul Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice, iar în 2023 Strategia pe Termen Lung pentru Reducerea Emisiilor de Gaze cu Efect de Seră.
Transgaz, companie aflată în portofoliul Secretariatului General al Guvernului, a finalizat Strategia Climatică și de Decarbonizare, cu sprijinul Băncii Europene pentru Investiții, în vederea tranziției etapizate către o activitate neutră din punct de vedere climatic și consolidării rezilienței la schimbările climatice, luând în considerare cele mai bune practici și politicile și reglementările naționale și internaționale privind schimbările climatice.
În ceea ce privește decarbonizarea, poziția Transgaz este clară: compania se pregătește să-și consolideze rezistența la schimbările climatice, luând în considerare cele mai bune practici și politicile și reglementările naționale și internaționale în materie de climă și trebuie să-și decarbonizeze în mod eficient activitățile comerciale.
În acest sens, Transgaz și E.ON România au semnat un “Memorandum de Înțelegere” prin care își propun să colaboreze pentru consolidarea securității energetice a României, prin alinierea și corelarea strategiilor de dezvoltare a infrastructurii de gaze naturale în direcția prevederilor Pactului Verde European și a celorlalte prevederi legislative europene din domeniu”.