International

Luis de Guindos (BCE): Presiunile asupra inflaţiei de bază se atenuează în sfârşit în zona euro

Presiunile asupra inflaţiei de bază, o preocupare cheie a oficialilor de la Banca Centrală Europeană, se atenuează în sfârşit în zona euro, iar majorările recente ale dobânzilor îşi fac simţite efectele în economie, a afirmat vineri vicepreşedintele BCE, Luis de Guindos, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

BCE a majorat costul creditului la fiecare reuniune de politică monetară din ultimul an, astfel că dobânda la depozite a urcat din teritoriul negativ până la 3,5%, şi a promis că vor urma şi alte majorări în încercarea de a opri avansul inflaţiei. Analiştii se aşteaptă la majorarea dobânzii şi la reuniunea de politică monetară a BCE din 27 iulie.

“Deşi presiunile asupra inflaţiei de bază rămân puternice, cei mai mulţi indicatori arată unele semne de încetinire. Deşi inflaţia de bază încă este ridicată conform standardelor istorice, recentele măsuri au dus la atenuarea indicatorului”, a declarat oficialul BCE la Londra.

Totuşi, inflaţia rămâne mult prea ridicată, astfel încât măsurile BCE vor continua, a afirmat Luis de Guindos, confirmând că nu există dezbatere privind majorarea dobânzii în iulie.

“Inflaţia în sectorul serviciilor şi în special costurile cu forţa de muncă trebuie atent monitorizate, deoarece sunt un motor important al creşterii inflaţiei”, a adăugat vicepreşedintele BCE.

Acesta a explicat că majorările recente ale dobânzilor de către BCE vor continua să aibă efect asupra inflaţiei în anii următori, deoarece este nevoie de timp ca politica monetară să fie transmisă către economia reală.

Potrivit unei estimări preliminare publicate recent de Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro a scăzut până la 5,5% în iunie 2023, de la un nivel de 6,1% înregistrat în mai. Cifra anunţată de Eurostat este sub estimările analiştilor, care mizau pe o diminuare a inflaţiei până la 5,6%.

Datele Eurostat arată că inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a scăzut şi ea până la 6,8% în iunie, de la 6,9% în mai.

Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de către BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

Articole recente

Ministerul Finanțelor impune eficientizarea activității instituționale prin introducerea unui sistem de raportare zilnică și analize lunare

Ministrul Finanţelor impune eficientizarea activităţii instituţionale prin introducerea unui sistem de raportare zilnică şi analize…

25 de minute ago

Donald Trump va avea o întâlnire cu Keir Starmer în Scoţia, situaţia din Gaza şi relaţiile comerciale pe agendă

Preşedintele american Donald Trump se va întâlni luni cu premierul britanic Keir Starmer la staţiunea…

o oră ago

Comerţ: Acordul UE-SUA aduce o stabilitate temporară, dar rămâne dezechilibrat, atenţionează Parisul

Acordul comercial încheiat de Statele Unite şi Uniunea Europeană, care prevede tarife vamale de 15%…

o oră ago

Şeful Heineken salută acordul comercial dintre Statele Unite şi Uniunea Europeană

Producătorul olandez de bere Heineken a salutat luni acordul comercial dintre Statele Unite şi Uniunea…

o oră ago

Beijingul, iritat de întâlnirea din India între preşedintele ceh şi Dalai Lama

China a exprimat ''opoziţia sa fermă'' faţă de întâlnirea din India dintre preşedintele ceh Petr…

o oră ago

Phenianul respinge ideea unui dialog inter-coreean

Phenianul nu are "niciun motiv" de a relua dialogul diplomatic cu Seulul, a declarat luni…

2 ore ago

This website uses cookies.

Read More