Agricultură

MADR: Majoritatea localităţilor afectate în ultimele zile nu se află în raza de acoperire a Sistemului Antigrindină

Majoritatea localităţilor afectate de căderile de grindină din ultimele zile nu se află în raza de acoperire a Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor (SNACP), precizează Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) într-o informare postată pe site-ul instituţiei.

“În contextul informaţiilor apărute recent în spaţiul public privind fenomenele meteorologice extreme din mai multe judeţe ale ţării, precum şi al afirmaţiilor inexacte referitoare la aria de acoperire a SNACP, MADR face precizarea că majoritatea localităţilor afectate de căderi de grindină nu se află în raza de acoperire a Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor”, se arată în postare.

Ministerul enumeră şi localităţile care nu se află în aria de acoperire a Sistemului Naţional Antigrindină: Prahova – Gherghiţa, Balta Doamnei, Şirna, Cocorăştii Colţ – în afara zonelor protejate; Giurgiu – Comana, Colibaşi, Vărăşti, Gostinari, Câmpurelu, Fălăstoaca, Grădiştea, Dobreni, Obedeni – neacoperite de sistem; Dâmboviţa – Ulmi, Doiceşti, Găeşti, Finta, Gheboaia, Mătăsaru, Dragodana (satele Cuparu, Burduca şi Stăneşti) – în afara protecţiei; Galaţi – municipiul Galaţi, Şendreni, Smârdan, Vânători, Tuluceşti – în afara ariei sistemului, cu Tuluceşti la 10 km de zona protejată; Braşov – Dumbrăviţa – neacoperită; Gorj – Alimpeşti – neacoperită; Ialomiţa – Amara, Dridu – în afara zonei de protecţie; Mureş – Craieşti – situat la limita zonei de acoperire; Timiş – Dragomireşti – la limita zonei de protecţie; Iaşi – Movileni – în afara sistemului; Ilfov – Popeşti-Leordeni – neacoperită.

MADR menţionează că sistemul antigrindină nu are o acoperire naţională, iar intervenţiile sale se realizează doar în zonele în care sunt operaţionale puncte de lansare.

“În prezent, lansările de rachete antigrindină sunt suspendate temporar, la cererea fermierilor, ca măsură de precauţie, în lipsa unui studiu de impact complet privind influenţa acestora asupra regimului precipitaţiilor. Totodată, punctele de lansare existente nu au fost omologate, iar cadrul legislativ actual necesită actualizare”, se mai spune în informarea ministerului.

În ceea ce priveşte sprijinul pentru fermieri, toţi cei ale căror culturi au fost afectate de grindină sunt rugaţi să se adreseze Direcţiilor Agricole Judeţene, în vederea evaluării pagubelor şi întocmirii proceselor verbale de calamităţi, în condiţiile legii, se precizează în final.

Articole recente

Allianz Life anunţă un atac cibernetic major: Datele personale ale majorităţii clienţilor, furate

Compania americană de asigurări Allianz Life a confirmat sâmbătă că hackerii au furat informaţii personale…

21 de minute ago

Vicepremierul Dragoş Anastasiu susţine duminică o conferinţă de presă, în contextul scandalului legat de mita dată timp de opt ani unui funcţionar ANAF

Vicepremierul Dragoş Anastasiu susţine duminică, de la ora 17.00, o conferinţă de presă, în contextul…

33 de minute ago

Qatarul ameninţă că va întrerupe exporturile de gaze LNG în UE, din cauza legii privind sustenabilitatea

Qatarul a ameninţat că va întrerupe livrările de gaze naturale lichefiate (LNG) către Uniunea Europeană,…

o oră ago

Ursula von der Leyen şi Donald Trump se întâlnesc în Scoţia, pentru discuţii privind un acord comercial UE-SUA

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, urmează să discute duminică, în Scoţia, cu preşedintele…

o oră ago

Israelul anunţă întreruperea operaţiunilor militare în trei zone din Fâşia Gaza

Forţele armate israeliene au anunţat duminică o pauză în activităţile militare în trei zone din…

2 ore ago

This website uses cookies.

Read More