Magda Popescu (Microsoft): 98% dintre atacurile cibernetice pot fi prevenite cu măsuri de ”igienă cibernetică”

O pondere de 98% dintre atacurile cibernetice pot să fie prevenite cu măsuri de ”igienă cibernetică”, care sunt la fel de elementare precum spălatul pe mâini pentru siguranţa medicală, a declarat, joi, într-o conferinţă de specialitate, Magda Popescu, consilier juridic extern pentru Microsoft, în cadrul Digital Crimes Unit pentru zona EMEA (Europa, Orientul Mijlociu şi Africa).

“S-au spus multe astăzi despre conştientizare, informare, atenţie, educaţie. Aş vrea să vă arăt că pentru zona aceea unde totuşi se dă click, unde investiţiile în zona de malware şi ransomware sunt mari, actorii de tehnologie au diverse acţiuni: de natură tehnică, de natură legală. Această activitate a Microsoft a început în 2010. În 2016 a început să se uite la actori statali, Strontium – care este un actor statal încă existent şi activ. Este o luptă permanentă. Se dau jos servere de comandă şi control, sunt înlocuite etc. Pentru fiecare operaţiune pregătirea este de minimum doi ani (…) Există 95% vulnerabilitate umană, dar există şi partea pozitivă şi anume că 98% dintre atacuri pot să fie prevenite cu măsuri de “igienă cibernetică’. Sunt la fel de elementare pentru siguranţa cibernetică aşa cum este spălatul pe mâini pentru siguranţa medicală…”, a explicat Popescu, potrivit Agerpres.

În viziunea expertei, există o serie de elemente de bază recomandate atunci când vine vorba despre cum utilizatorii îşi pot proteja datele.

“Sunt câteva elemente de bază care sunt recomandate: verificarea multiplă care să fie aplicată pe orice sistem, serviciu care suportă, atenţie la separarea conturilor cu acces privilegiat, pentru că acestea sunt primele vizate de către atacatori. De asemenea, implementare de măsuri cu o abordare bazată pe risc. Atunci când se observă o activitate neobişnuită, să se blocheze accesul şi să se facă verificări suplimentare. Toate aceste elemente trec primejdia rea, în zona de pază bună. Tot în zona de pază bun este cea de protejare a datelor. Împărţirea datelor, clasificarea lor, protejarea în funcţie de tipul de date şi mai ales realizarea de backup-uri, fie că sunt date personale, fie că sunt date business, sunt foarte importante pentru a ieşi cu bine dintr-o astfel de situaţie”, a precizat reprezentanta Microsoft.

Microsoft România a organizat, joi, evenimentul de lansare a celei de-a treia etape a campaniei www.sigurantaonline.ro, intitulată “Stop Malware – Siguranţa ta online depinde de tine”, în parteneriat cu Inspectoratul General al Poliţiei Române, Asociaţia Română a Băncilor (ARB), Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii (ANIS), BitSentinel şi AttackSimulator.

Conform iniţiatorilor, în cadrul acestei etape, a fost postat online un banner de test, cu o ofertă irezistibilă pentru o vacanţă de vis. În cele trei zile de campanie, peste 20.000 de oameni au dat click pe banner, activând astfel descărcarea unui document Excel. Dintre aceştia, 34% au descărcat documentul au activat butonul “enable”, ceea ce a permis infectarea dispozitivului cu malware.

“Utilizatorii care au dat curs acestei tentaţii au fost îndemnaţi să completeze un quiz care le-a permis să descopere mai multe situaşii similare de care trebuie să se ferească atunci când navighează online”, menţionează iniţiatorii campaniei.

Articole recente

UE şi Norvegia au stabilit să-şi consolideze cooperarea pentru garantarea aprovizionării cu gaze

Uniunea Europeană şi Norvegia au stabilit să-şi intensifice cooperarea pentru a garanta surse adiţionale de…

5 ore ago

Klaus Iohannis a reafirmat la Bruxelles convingerea privind viitorul european al regiunii Balcanilor de Vest

Preşedintele Klaus Iohannis a participat, joi şi vineri, la reuniunile liderilor din Uniunea Europeană şi…

6 ore ago

Fondul Proprietatea a anunțat încheierea ofertei de răscumpărare; indice de alocare – 0,2393196964

Fondul Proprietatea a anunțat încheierea ofertei de răscumpărare, indicele de alocare fiind de 0,2393196964, potrivit…

6 ore ago

Hackerii au furat 100 de milioane de dolari în criptomonede de la Horizon

Hackerii au furat 100 de milioane de dolari în criptomonede de la Horizon, o așa-numită…

7 ore ago

Posibilitatea transformării grupurilor de luptă aliate în brigăzi, decisă la Summitul NATO de la Madrid (surse)

Posibilitatea ridicării grupurilor de luptă din România şi din alte ţări estice la rang de…

7 ore ago

Ucraina e “un viitor partener egal pentru cel puţin 27 de ţări UE”, afirmă Zelenski

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat acordarea statutului de ţară candidată la aderare Ucrainei, despre…

7 ore ago