International

Mali, Burkina Faso şi Nigerul semnează o alianţă defensivă

Regimurile militare din Mali, Burkina Faso şi Niger au semnat sâmbătă o cartă stabilind o alianţă defensivă, au anunţat la Bamako, capitala Mali, delegaţiile ministeriale din cele trei ţări, notează AFP, potrivit Agerpres.

Această “Cartă din Liptako-Gourma” creează “Alianţa Statelor Sahelului” (AES), a scris pe X (fost Twitter), şeful juntei din Mali, Assimi Goita. Scopul său este “de a stabili o arhitectură de apărare colectivă şi asistenţă reciprocă”, a subliniat el.


Carta prevede (art. 6) că “orice atac la suveranitatea şi integritatea teritoriului uneia sau mai multor părţi contractante va fi considerat ca o agresiune împotriva celorlalte părţi şi va angaja o datorie de asistenţă şi ajutor pentru toate părţile, individual sau colectiv, inclusiv utilizarea forţei armate pentru restabilirea şi asigurarea securităţii în zona acoperită de Alianţă”.

De la lovitura de stat din Niger din 26 iulie, Comunitatea Economică a Statelor Africii de Vest (ECOWAS) a menţinut o poziţie constantă: autorităţile militare trebuie să “restaureze imediat ordinea constituţională”, eliberându-l pe preşedintele demis Mohamed Bazoum şi reinstalându-l în funcţiile sale.

Organizaţia vest-africană a ameninţat în mod repetat cu intervenţia armată şi a impus sancţiuni economice grele Nigerului.

Or, Burkina Faso şi Mali, state vecine, sunt de părere că o operaţiune militară împotriva ţării lor ar fi o “agresiune ilegală şi fără sens” şi au promis un “răspuns imediat” la orice agresiune.

“Această alianţă va fi o conjugare de eforturi militare, economice între cele trei ţări”, le-a declarat jurnaliştilor ministrul apărării din Mali, Abdoulaye Diop.

“Prioritatea noastră este lupta împotriva terorismului în cele trei ţări”, a adăugat el.

Regiunea Liptako-Gourma – frontalieră cu Mali, Burkina Faso şi Niger – a fost devastată de jihadism în ultimii ani.

Mali şi Burkina Faso, conduse de militari care au ajuns la putere prin lovituri de stat în 2020 şi 2022, şi-au afişat rapid solidaritatea cu generalii de la Niamey după lovitura de stat din 26 iulie.

Aceştia din urmă rămân inflexibili şi îl ţin prizonier pe preşedintele demis Mohamed Bazoum din 26 iulie, pe care intenţionează să-l judece pentru “înaltă trădare”.

În Niger, peste zece atacuri jihadiste au făcut mai mult de o sută de morţi, dintre care jumătate civili, începând cu 26 iulie.

“Alianţa Sahel” reuneşte mai multe ţări şi instituţii internaţionale precum Franţa, Germania şi Statele Unite, care şi-au suspendat programele de ajutorare a Nigerului.

View Comments

Articole recente

Ucraina: Serghei Lavrov elogiază “pragmatismul” lui Donald Trump şi susţine că Europa “a înnebunit”

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a elogiat luni pragmatismul preşedintelui SUA, Donald Trump, cu…

14 minute ago

Ministerul Finanțelor: În primele șase luni, deficit de 3,68% din PIB față de deficitul de 3,62% din PIB aferent celor șase luni ale anului 2024

Execuția bugetului general consolidat în primele șase luni ale anului 2025 s-a încheiat cu un…

38 de minute ago

FNGCIMM garantează creditele punte în baza adeverințelor APIA 

Începând cu luna iulie 2025, fermierii crescători de animale pot beneficia de credite punte avantajoase,…

2 ore ago

Bruxellesul apără acordul comercial încheiat cu Trump

Un compromis 'bun' sau o capitulare în faţa preşedintelui american Donald Trump? Comisia Europeană a…

2 ore ago

Sorin Grindeanu: Radu Oprea mi-a spus că are un cazier fiscal la zi curat

Preşedintele interimar al PSD, Sorin Grindeanu, a declarat luni că şeful Secretariatului General al Guvernului,…

2 ore ago

Grindeanu, întrebat dacă Neacşu ar trebui să îl înlocuiască pe Anastasiu: Nu cred că lucrurile trebuie discutate în această formă

Preşedintele interimar al PSD, Sorin Grindeanu, a declarat luni că nu crede că vicepremierul Marian…

2 ore ago

This website uses cookies.

Read More