Portrait
Scris de Patrick Macfarlane, Institutul Libertarian
În 1998, consilierul pentru Securitate Națională al președintelui Jimmy Carter, Zbiegnew Brzezinski, a declarat pentru Le Nouvel Observateur că CIA „a crescut cu bună știință probabilitatea” ca rușii să invadeze Afganistanul, sprijinind în mod secret mujahedinii înainte de invazia sovietică. Mai târziu, în același interviu, Brzezinski susținea că această intervenție ascunsă a provocat sfârșitul Uniunii Sovietice:
Zbiegnew Brzezinski: Ce regret? Acea operațiune secretă a fost o idee excelentă. A avut ca efect să atragă rușii în capcana afgană și vrei să regret? În ziua în care sovieticii au trecut oficial granița, i-am scris președintelui Carter: „Acum avem ocazia să oferim URSS războiul din Vietnam”. Într-adevăr, timp de aproape 10 ani, Moscova a trebuit să ducă în Afganistan un război nesustenabil, conflict care a dus la demoralizarea și în cele din urmă la destrămarea imperiului sovietic.
În iulie 2014, la aproape șase luni după Revoluția de la Maidan și anexarea ulterioară a Crimeei de către Rusia, Brzezinski a sugerat un plan similar pentru Ucraina, deși l-a formulat în termeni defensivi. El a scris pe blogul Consiliului Atlantic:
Dacă Ucraina trebuie să fie sprijinită astfel încât să reziste, ucrainenii trebuie să știe că Occidentul este pregătit să îi ajute să reziste. Și nu există niciun motiv să ascuzi asta. Ar fi mult mai bine să fim deschiși și să spunem ucrainenilor și celor care ar putea amenința Ucraina că, dacă ucrainenii rezistă, vor avea arme. Și vom furniza unele dintre aceste arme chiar înainte de invazie. (…) Dar este important ce fel de arme. Și, în opinia mea, ar trebui să fie arme concepute în special pentru a le permite ucrainenilor să se angajeze într-un război urban eficient de rezistență.
În septembrie 2014, Brzezinski a revizuit subiectul într-un interviu MSNBC:
Brzezinski: Pentru moment, alianța NATO – Europa și America împreună – nu au oferit ajutor militar Ucrainei. Dar nu aș exclude posibilitatea ca unele arme defensive să fie date ucrainenilor peste mult timp, pur și simplu dacă rușii, și în special Putin, vor continua să încerce să intimideze Ucraina. Nu este același lucru cu a-i apăra; îi ajută să se apere singuri.
MSNBC: Aceasta este calea de mijloc pe care credeți că o va urma Statele Unite – ceva mai mult decât sancțiunile economice, dar mai puțin decât războiul proxy?
Brzezinski: Cred că da. Mi se pare că, dacă suntem serioși că Ucraina are dreptul de a fi un stat independent, cu o relație de prietenie cu Europa, dar nu neapărat membru al NATO și dacă Ucraina nu este doar amenințată, ci și victimizată de Rusia folosind forța, apoi niște arme defensive — oferite public — dar numai arme defensive, predate ucrainenilor, au un sens excelent. Contribuie la o mai mare stabilitate și este mai probabil să-l descurajeze pe dl Putin decât dacă i s-ar da Ucrainei undă verde să folosească atâta forță cât vrea.
În ciuda încadrării defensive a lui Brzezinski în Ucraina, sprijinul Washingtonului pentru armata ucraineană prezintă multe asemănări cu sprijinul său față de mujahedini.
Primul sprijin documentat de la CIA pentru mujahedini apare în iulie 1979, când „[a fost aprobat] un mic program de acțiune politică pentru a sprijini insurgența [afgană] în creștere, prin Pakistan”. După invazie, asistența clandestină acordată de Washington mujahedinilor a căutat „să pună arme în mâinile [lor] și să-i facă să lupte”.
Aceste eforturi au constat în vânzarea de echipamente militare prin intermediul ISI pakistanez. Cel mai eficient sprijin a inclus transferul de rachete Stinger, care i-au echipat pe mujahedini pentru a distruge elicopterele rusești. În anii Reagan, aceste transferuri au fost facilitate de desfășurarea „ofițerilor paramilitari ai Diviziei de activități speciale ale CIA”.
La începutul lunii februarie 1980, Brzezinski a vizitat Pakistanul pentru o serie de întâlniri cu președintele pakistanez de atunci, Mohammed Zia ul-Haq, pentru a discuta despre sprijinul american pentru Pakistan în urma invaziei sovietice. Ca parte a delegației, Brzezinski a făcut o „vizită simbolică” refugiaților afgani în pasul Khyber. Vorbind de mujahedini, el le-a spus refugiaților:
“Știm de credința lor profundă în Dumnezeu și suntem încrezători că lupta lor va reuși. Pământul de acolo este al vostru. Vă veţi întoarce la el într-o zi pentru că lupta voastră va învinge. Și vă veți lua înapoi casele și moscheile, pentru că cauza voastră este corectă și Dumnezeu este de partea voastră”.
În ianuarie 2022, cu o lună înainte de invazia rusă a Ucrainei, oficialii serviciilor de informații americane au dezvăluit că CIA a oferit asistență ascunsă armatei ucrainene din 2014. Programul a început sub Barack Obama, a fost extins sub Donald Trump și a continuat sub Joe Biden. Potrivit Yahoo News:
Programul CIA de mai multe săptămâni a inclus pregătire în arme de foc, tehnici de camuflaj, navigație terestră, tactici precum „acoperire și deplasare”, informații și alte domenii, potrivit foștilor oficiali.
… Programul a implicat „un antrenament foarte specific cu privire la abilități care ar spori” „capacitatea” ucrainenilor de a lupta împotriva rușilor”, a spus fostul oficial superior al serviciilor de informații.
Antrenamentul, care a inclus „chestiuni tactice”, „va începe să arate destul de agresiv dacă rușii invadează Ucraina”, a spus fostul oficial.
O persoană familiară cu programul a spus-o mai direct: „Statele Unite antrenează o insurgență”, a spus un fost oficial CIA, adăugând că programul i-a învățat pe ucraineni cum „să omoare rușii”.
Deși unii dintre oficialii de informații citați au negat pregătirea menită să „creeze o insurgență”, o mare parte a instruirii este dublu aplicabilă. Confuzia semantică pe care Brzezinski și alți oficiali ai serviciilor de informații o folosesc în încercările lor de a distinge sprijinul defensiv de pregătirea unei insurgențe este literalmente incredibilă. Acest lucru este valabil mai ales având în vedere tipul de arme care a completat acest antrenament: „puști cu lunetă, bărci înarmate, RPG-uri și rachete antitanc Javelin[.]”
Mai mult, într-o adresă care este ciudat de similară cu vizita lui Brzezinski din 1980 la pasul Khyber, senatorii John McCain (R-AZ), Lindsey Graham (R-SC) și Amy Klobuchar (D-MN) au vorbit la Brigada 36 Marina Separată ucraineană. În timpul discursului din 2 ianuarie 2017, Graham și McCain i-au lăudat pe soldații ucraineni.
Graham: „Admir faptul că veţi lupta pentru patria voastră. Lupta voastră este lupta noastră. 2017 va fi anul ofensivei. Cu toții ne vom întoarce la Washington și vom promova cazul împotriva Rusiei. Ajunge cu agresiunea rusă. Este timpul ca ei să plătească un preț mai mare… Promisiunea noastră este că vom duce cauza voastră la Washington, o să informăm poporul american despre curajul dumneavoastră și să vom prezenta lumii cauza voastră împotriva lui Putin.”
McCain: „Cred că veţi câștiga. Sunt convins că veţi câștiga și vom face tot ce putem pentru a vă oferi ce aveţi nevoie pentru a câștiga. Vom reuşi nu datorită echipamentelor, ci datorită curajului vostru. Așa că vă mulțumesc și lumea vă urmărește pentru că nu-i putem permite lui Vladimir Putin să reușească aici, pentru că, dacă va reuși aici, va reuși în alte țări.”
În anii 1980, strategia secretă de „sângerare” a lui Brzezinski a fost calculată pentru a oferi URSS „propriul Vietnam”, despre care Brzezinski a susținut mai târziu că a cauzat sfârșitul Uniunii Sovietice.
În primăvara și începutul verii 2022, obiectivul implicării Washingtonului în Ucraina a devenit mai deschis: schimbarea regimului la Moscova. Acesta a fost întotdeauna obiectivul?
Spre deosebire de efectul discutabil al intervenției lui Brzezinski în Afganistan din anii 1980, implicarea Washingtonului în Ucraina a fost direct citată de președintele rus Vladimir Putin ca un casus belli. În discursul său din februarie 2022, Putin a declarat:
Orice extindere ulterioară a infrastructurii Alianței Nord-Atlantice sau eforturile continue de a obține un punct de sprijin militar pe teritoriul ucrainean sunt inacceptabile pentru noi. Desigur, întrebarea nu este despre NATO în sine. Acesta servește doar ca un instrument al politicii externe a SUA. Problema este că, în teritoriile adiacente Rusiei, despre care trebuie să remarc că este pământul nostru istoric, se conturează o „anti-Rusie” ostilă. Complet controlat din exterior, se face totul pentru a atrage forțele armate NATO și a obține arme de ultimă oră.
Influența lui Brzezinski asupra politicii externe este imensă. Brzezinski a fost printre primii care au cerut eliminarea guvernării lui Putin. De asemenea, a fost printre primii care l-au comparat pe Putin cu Hitler. Protejatii lui Brzezinski includ figuri precum Barack Obama, Madeline Albright, Victoria Nuland, Jake Sullivan și Antony Blinken.
Deși rolul actual al Washingtonului în provocarea invaziei sovietice este discutabil, trebuie să ne întrebăm: dacă invazia rusă a Ucrainei ar duce la sfârșitul Rusiei lui Putin, fantoma lui Brzezinski și descendența sa din “vampirii straussieni” (n.r. –Strausianismul este numele dat „pentru a desemna metodele de cercetare, conceptele comune, presupozițiile teoretice, întrebările centrale și stilul pedagogic, caracteristice numărului mare de conservatori care au fost influențați de gândirea și învățătura lui Leo Strauss. Strausianismul este atacat din multe părți astăzi. Atât liberalii, cât și conservatorii dau vina pe mișcarea creată de filozoful politic Leo Strauss pentru un elitism ascuns, imperialismul american) ar susține rolul Washingtonului în exacerbarea conflictului?
Mai important, dacă scopul este schimbarea regimului, ce costuri trebuie să plătească lumea?
Transgaz a scos la licitaţie contractul pentru construcţia conductei de transport a gazelor naturale pe…
Compania rusească Invest Plus a anunţat luni că a finalizat acordul de cumpărare al celui…
România şi-a asumat ca surse de energie regenerabilă o cotă de aproximativ 30,7% pentru 2030…
Directiva Uniunii Europene privind reglementarea transferului de date acoperă foarte multe domenii şi suntem datori…
eMAG o numește pe Irina Pencea în funcția de General Manager eMAG România, potrivit unui…
Europarlamentarul Dacian Cioloş, fost comisar european pentru Agricultură şi Dezvoltare durabilă, i-a cerut, luni, ministrului…