Update articol:

MAPN: Licitația pentru realizarea infrastructurii Bazei de la Kogălniceanu este în faza finală; STRABAG România nu are în cadrul acționariatului persoane supuse sancțiunilor împotriva Rusiei

Procedura de licitație pentru atribuirea contractului Realizare infrastructura Bazei 57 Aeriană din cazarma 888 Mihail Kogălniceanu este în faza finală, urmând ca după verificarea propunerii financiare să fie încheiată procedura de licitație,  ne-a  transmis MAPN.

Potrivit instituției, candidatul rămas în competiție este o asociere formată din trei firme, toate cu sediul în România:

  • SC ADURO Impex SRL (lider);
  • SC BOG’ART SRL;
  • SC STRABAG SRL”.

Referitor la implicarea miliardarului Oleg Deripaska în acţionariatul Strabag Austria, în condiţiile în care oligarhul este supus sancţiunilor occidentale, MAPN ne-a transmis:

“Cu privire la societatea STRABAG SRL România, autoritatea contractantă deține următoarele informații:

  • STRABAG SRL România nu are în cadrul acționariatului persoane supuse sancțiunilor, principalul acționar fiind BAU HOLDING BETEILIGUNGS GMBH 99.81% și STRABAG BRVZ GMBH 0.19%.
  • La această dată autoritatea contractantă nu a identificat restricții legale față de societatea românească în cauză, în privința desfășurării activității economice sau contractării unor investiții publice naționale.
  • Este important de subliniat și faptul că, într-o situație similară cu cea din România, compania Zublin AG, subsidiară Grupului STRABAG Austria, în asociere cu o altă companie, respectiv Gilbaine, a încheiat, în luna ianuarie 2022, cu Administrația de Construcții a Germaniei și cu Agenția de Sănătate a Departamentului Apărării din SUA (Defence Health Agency) un contract pentru construirea celui mai mare spital militar din Europa – U.S. Military Hospital.

Detalii despre acest contract puteți găsi aici: shorturl.at/rsI69“.

Baza aeriană 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu va fi modernizată cu 12 miliarde de lei de la bugetul de stat al României și ar trebui să fie un loc destinat în mare parte pentru soldații americani din România și din zona Mării Negre. Parteneriatul Strategic cu SUA reprezintă un reper esential pentru România, alături de apartenenţa la Alianţa Nord-Atlantică şi la Uniunea Europeană.

La începutul lunii martie, Consiliul de administrație STRABAG SE declara: “STRABAG condamnă ferm acest război de agresiune al Rusiei asupra Ucrainei și va sprijini toate inițiativele care servesc la ajutarea oamenilor afectați în Ucraina și la restabilirea păcii în regiune.

Este important pentru noi să vorbim despre atitudinea noastră față de acest război și vrem să fim la fel de deschiși cu privire la structura noastră de acționari. Majoritatea acțiunilor STRABAG SE sunt deținute de principalii acționari austrieci, familia Haselsteiner și Uniqa/Raiffeisen. Aceștia împart proprietatea printr-un acord de sindicat cu compania rusă MKAO „Rasperia Trading Limited”, care deține 27,8% din acțiuni. Rasperia este deținută de industriașul rus Oleg Deripaska, cu o participație de mai puțin de 50%. Conform legislației austriece a societăților comerciale, Consiliul de administrație administrează compania în mod independent, adică fără instrucțiuni din partea Consiliului de Supraveghere și a acționarilor companiei”.

Pe 15 martie, grupul austriac de construcții Strabag a anunțat că principalul său acționar, Haselsteiner Familien-Privatstiftung (Fundația privată a familiei Haselsteiner), întrerupe relațiile cu Rasperia, compania controlată de oligarhul rus Oleg Deripaska, care deține un pachet de 27,8% din Strabag, și că iese din Rusia.

Strabag a spus că principalul său acționar, Fundația privată a familiei Haselsteiner, a desfiinţat acordul de sindicat cu Rasperia, UNIQA/Raiffeisen, după ce eforturile de a achiziționa pachetul de acțiuni pe care compania rusă o deține la Strabag au eșuat. Cele patru grupuri au împărțit proprietatea Strabag prin acordul încheiat în 2007.

Activitățile Strabag în Rusia au reprezentat 0,3% din volumul producției grupului, a spus acesta, adăugând că nu va plăti un dividend către Rasperia.

„Consiliul de administrație salută pasul făcut de acționarul nostru principal, fundația familiei Haselsteiner, de a obține claritate prin rezilierea acordului de sindicat. Din partea conducerii, suntem pregătiți să luăm toate măsurile legale posibile pentru a preveni orice prejudiciu adus companiei. Având în vedere sancțiunile impuse în prezent de Regatul Unit și Canada, aceasta se referă în special la plata dividendelor. În ceea ce privește activitatea STRABAG din Rusia – în prezent de importanță subordonată cu 0,3 % din volumul producției grupului –, Consiliul de Administrație a decis să înceteze activitățile din acea țară”, a explicat Thomas Birtel, CEO al STRABAG SE.

Deripaska, considerat un confident al lui Vladimir Putin, este supus sancţiunilor occidentale, în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

  • O ”mobilizare ideologică diabolică” a ambelor părţi prefigurează în Ucraina un război îndelungat, crede oligarhul Deripaska

 

Oligarhul rus Oleg Deripaska, considerat un apropiat al preşedintelui Vladimir Putin şi care a făcut anterior apel la pace, şi-a manifestat duminică opinia că războiul din Ucraina este o ”nebunie” care din cauza poziţiei radicale a ambelor părţi va dura mult timp şi va fi o ruşine pentru generaţii de acum înainte.

”Acum, un fel de mobilizare ideologică diabolică se desfăşoară din toate părţile. Aceasta înseamnă că aceşti oameni se pregătesc să lupte încă vreo câţiva ani”, a scris duminică Deripaska pe Telegram, potrivit Reuters.

El a mărturisit că mai devreme spera că acest conflict s-ar putea încheia, dar discursul în care preşedintele american Joe Biden a evocat sâmbătă în Polonia un conflict mai larg între democraţie şi autocraţie şi în care a spus că Putin ”nu poate rămâne la putere” îl face să presupună că acest război va dura.

”Se pare că toate părţile se îndreaptă nesăbuit către un război pe termen lung ce va avea consecinţe tragice pentru lumea întreagă”, a concluzionat oligarhul rus, care se numără printre cei vizaţi de sancţiunile internaţionale impuse Rusiei după agresiunea asupra Ucrainei.

 

Semne de întrebare și îngrijorări – Prima etapă a licitației pentru proiectarea Bazei de la Kogălniceanu a fost câștigată de un consorțiu în care e implicat Oleg Deripaska, sancționat de SUA pentru relațiile cu Putin

BVB | Știri BVB

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (02/06/2023)

Fitch confirma Ratingul BBB- cu perspectiva stabila

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (02/06/2023)

Demersuri privind vanzarea pachetului de actiuni detinut la IAMU S.A.

Banca Transilvania TURBO LONG 10/1.77/1.82 (EBTLVTL19) (02/06/2023)

Notificare Erste Group Bank AG - EBTLVTL19 este sold-out