Update articol:
Boloș a cerut Comisiei Europene să aștepte să vadă efectul măsurilor luate deja pe microîntreprinderi

Boloș pare că și-a amintit că este an electoral: ”Este total nedrept să intrăm într-un val de măsuri haotice pe microîntreprinderi”

* “Nu se introduc impozite și taxe noi, nu se majorează cele existente și este regulă și pentru microîntreprinderi“

*“Ar fi total nedrept ca noi, funcționari din Ministerul Finanțelor, împreună cu reprezentanții Băncii Mondiale să ne apucăm să creionăm politica fiscală a țării și să nu întrebăm pe cel care este vizat de politica fiscală“

Ministrul Finanțelor Marcel Boloș a reiterat, și azi, că, anul acesta, nu se introduc impozite și taxe noi, nu se majorează cele existente, și a specificat că aceasta este o regulă și pentru microîntreprinderi.

El a spus că a cerut Comisiei Europene să aștepte să vadă efectul măsurilor luate deja, în septembrie și decembrie, după ce Comisia a subliniat că pragul de 500.000 de euro de încadrare la microîntreprindere trebuie redus urgent, pentru îndeplinirea angajamentelor din PNRR. În discuție, ar fi pragul de 60.000 de euro.

Guvernul a introdus deja o taxare mai mare, de 3% pe cifra de afaceri pentru firmele cu afaceri între 60.000 și 500.000 de euro și, în plus, a stabilit că pragul de încadrare în acest regim se stabilește pentru toate întreprinderile legate. Printr-un nou proiect de OUG adoptat astăzi (al treilea din ultimele șase luni pentru micii antreprenori), MFP a adus unele clarificări referitoare la ce înseamnă întreprinderi legate.

Astfel, cei care au peste 25% în mai multe firme, iar afacerile acestora depășesc afaceri de 500.000 de euro, vor trece cu toate firmele la impozitul pe profit (16%).

Marcel Boloș a spus, azi, despre reforma pe microîntreprinderi: “După cum știți, noi, ca minister al Finanțelor, am spus măsurile pe care le-am luat ca să fim în acord cu cerințele din Planul Național de Redresare și Reziliență, am luat măsuri pentru eliminarea fragmentării artificiale pentru plafonul de încadrare la microîntreprinderi, am eliminat deducerile, am crescut peste plafonul de 60.000 de euro cota de impozitare la 3% și am cerut Comisiei Europene, să vedem ce se întâmplă în trimestrul I al execuției bugetare, pentru că este total nedrept să intrăm într-un val din acestea de măsuri haotice pe microîntreprinderi, prin care noi susținem dezvoltarea economică a României și, într-un final, să ne facem rău propriilor noastre microîntreprinderi, pentru că n-avem răbdarea necesară să vedem care este impactul acestei măsuri și ce efect au produs.

Am luat un set de măsuri în luna septembrie, apoi în luna decembrie.

Nu merge în ritmul acesta în care de la o zi la alta schimbăm tot felul de reguli și măsuri cu caracter fiscal.”

El a spus ca vor fi noi discuții cu Comisia Europeană după datele pe trimestrul I: “Am spus, e clar, în Legea bugetului de stat precizat acest lucru, nu se introduc impozite și taxe noi, nu se majorează cele existente și este regulă și pentru microîntreprinderi, să le lăsăm să se dezvolte și să poată să susțină dezvoltarea economică a României. Vrem să le protejăm și să fim alături de ele. Acestea e rolul Guvernului, mai ales pentru micile afaceri.”

Reforma fiscală este o condiție pentru cererea de plată numărul 4 din PNRR. Întrebat despre acest în ce stadiu este aceasta, Boloș a spus: “A fost afișat pe site-ul ministerului raportul Băncii Mondiale privind analiza sistemului fiscal. Am spus ce tipuri de măsuri pentru sistemul fiscal se vor lua în anul 2025. Ar fi absolut hazardat să-mi dau cu părerea pentru ceea ce se va întâmpla de la 1 ianuarie 2025. Să avem răbdare să parcurgem pașii procedurali ce țin de aceste componente de politică fiscală și vom vedea ce se va întâmpla și care va fi intensitatea acestor măsuri cu data de 1 ianuarie 2025.

El a subliniat ca are un parteneriat cu mediul de afaceri: “Ar fi total nedrept ca noi, funcționari din Ministerul Finanțelor, împreună cu reprezentanții Băncii Mondiale să ne apucăm să creionăm politica fiscală a țării și să nu întrebăm pe cel care este vizat de politica fiscală. Deci e limpede că e nevoie de acest parteneriat și trebuie să fixăm principiile după care se va elabora politica fiscală.

N-aș vrea să mai asistăm la episoade din acestea în care fiecare își dă cu părerea și în final rezultă un ansamblu de măsuri fiscale. În parteneriat cu mediul de afaceri, dacă va rezulta din acest parteneriat că este nevoie de o nouă actualizare a raportului făcut de către Banca Mondială – suntem deschiși și la un astfel de demers şi n-aș vrea, repet încă o data, ca acest pachet sau această politică fiscală care va fi implementată în anul 2025 să fie rezultatul unor măsuri discutate prin birourile de la Ministerul Finanțelor. Nu e drept și nu e corect acest lucru și trebuie să avem în vedere parteneriatul cu mediul de afaceri.”

Reprezentanții Comisiei Europene, aflați în România, pentru discuții despre PNRR, au subliniat, săptămâna trecută, că situația fiscală din România este îngrjorătoare, una dintre măsurile care vor trebui adoptate urgent fiind reducerea pragului de încadrare în regimul microîntreprinderilor.

Céline Gauer, Director General SG RECOVER (Task Force pentru Redresare și Reziliență din cadrul Secretariatului General al Comisiei Europene), a subliniat că restrângerea regimului pentru microîntreprinderi trebuie să aibă loc rapid: “Trebuie să avem un impact semnificativ, ceea ce înseamnă o scădere rapidă a pragului pe microîntrepinderi, cu mult înainte de 2026”.

Ea a arătat că România este în procedura de deficit excesiv, problem care nu va dispărea, iar această problema trebuie abordată, reforma fiscală fiind absolut critică.

BVB | Știri BVB

Digi Communications N.V. (DIGI) (28/07/2025)

Consiliul Concurentei aproba tranzactia Digi - Telekom Romania Mobile

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI) (28/07/2025)

Autorizarea reducerii capitalului social si a modificarii Actului Constitutiv

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (28/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 29.07.2025-27.08.2025

FARMACEUTICA REMEDIA SA (RMAH) (28/07/2025)

Perioada inchisa 29.07.2025-27.08.2025

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (28/07/2025)

Proces de oferta publica de cumparare in cadrul programului de rascumparare