Educație Financiară

Marcel Ciolacu: Într-o lume în care deciziile economice greșite pot avea consecințe devastatoare, este esențial să oferim generațiilor viitoare instrumentele necesare pentru a naviga cu încredere prin complexitatea financiară

Într-o lume în care deciziile economice greșite pot avea consecințe devastatoare, este esențial să oferim generațiilor viitoare instrumentele necesare pentru a naviga cu încredere prin complexitatea financiară, a declarat premierul Marcel Ciolacu, la Forumul Educației Financiare. 

Acesta a spus: “Azi, mai mult ca oricând, suntem martorii unei realități economice globale într-o brutală schimbare, care ne provoacă să fim extrem de atenți, informați și mai ales pregătiți.

În ultima săptămână, bursele lumii au fost zguduite de volatilitatea extremă, alimentată de escaladarea războiului tarifar global. Chiar și cei mai experimentați economiști și investitori se confruntă azi cu dificultăți în a anticipa evoluțiile viitoare. Acest moment de cumpănă ne arată că, în ziua de azi, a lua decizii fără o bază fundamentală de cunoștințe financiare, este cea mai proastă soluție. Înseamnă bani pierduți și viitor pus în pericol.

De aceea, educația financiară devine o prioritate absolută. Într-o lume în care deciziile economice greșite pot avea consecințe devastatoare, este esențial să oferim generațiilor viitoare instrumentele necesare pentru a naviga cu încredere prin complexitatea financiară. În România, avem deja măsuri binevenite, precum includerea educației financiare în curriculumul pentru gimnaziu și liceu. Avem chiar și o Strategie Națională de Educație Financiară, până în 2030, dar este nevoie de o abordare mult mai aplicată, mai direct și mai bine adaptată modului în care comunică azi tinerii.

Iar exemplele de succes din alte țări ne arată calea de urmat. În Finlanda, educația financiară începe încă din școala primară, unde copiii învață prin jocuri interactive despre economisire și bugetare. În Marea Britanie, programele de educație financiară sunt integrate în discipline precum matematică și cetățenie, iar elevii sunt încurajați să deschidă conturi bancare și să gestioneze bugete reale. În Statele Unite, state precum Utah au făcut obligatorii cursurile de educație financiară pentru liceeni, cu accent pe investiții și gestionarea datoriilor.

România trebuie să urmeze aceste exemple și să facă din educația financiară o disciplină bine structurată, atractivă și accesibilă tuturor elevilor, de la cele mai fragede vârste. Trebuie să investim și în formarea profesorilor, să dezvoltăm materiale didactice moderne și să colaborăm cu sectorul privat pentru a aduce în școli resurse practice și relevante.

Sunt convins că, sub egida Băncii Naționale a României, industria bancară  poate și trebuie să fie cel mai mare susținător și partener al sistemului nostru de învățământ într-un asemenea demers, dar nicidecum singurul. Există atât companii mari, cât și ONG-uri cu expertiză solidă. care pot sprijini pe termen lung o schimbare de atitudine față de această temă.

Pentru că educația financiară nu este doar despre bani și doar despre sistemul de învățământ. Este despre a oferi fiecărui tânăr sau adult șansa de a-și construi un viitor sigur și prosper. Este despre a transforma incertitudinea în oportunitate și a face din România un exemplu de responsabilitate economică.

Educația financiară este și un factor care stimulează spiritul antreprenorial. O societate în care atât tinerii, cât și adulții cunosc principiile gestionării banilor este una care încurajează inițiativa, inovația și dezvoltarea economică solidă. Prin educație financiară, oamenii înțeleg mai bine riscurile și oportunitățile economice, iar firmele conduse de antreprenori bine pregătiți devin parteneri de încredere pentru toți.

Trebuie să recunoaștem că în România există încă mult loc pentru îmbunătățire în privința cunoașterii și utilizarea produselor și serviciilor financiare, precum și a digitalizării. Dacă vrem să fim pregătiți pentru un viitor care ne aduce numeroase provocări și oportunități, trebuie să ne creștem competitivitatea la nivel european, să creștem gradul de inovație și de digitalizare a societății. Educația financiară este, așadar, nu doar un răspuns la provocările prezentului, ci și fundamentul unei societăți capabile să-și modeleze viitorul.

De aceea, vă propun să privim educația financiară ca pe o investiție publică prioritară, așa cum construim azi autostrăzile. Este o investiție majoră în cunoaștere. Poate fi cea mai sigură și eficientă investiție pe care o facem ca națiune”.

View Comments

Articole recente

Prima reacție a lui Ilie Bolojan în scandalul Dragoș Anastasiu: “Sigur veți avea, până după amiază, o declarație”

Premierul Ilie Bolojan a avut o primă reacție duminică, la câteva zile după ce informații…

34 de minute ago

China publică un plan de acțiune privind IA la câteva zile după SUA, pe fondul intensificării cursei tehnologice globale

Sâmbătă, China a lansat un plan de acțiune global pentru inteligența artificială, care solicită cooperarea…

o oră ago

Palantir se alătură listei celor mai valoroase 20 de companii din SUA, cu o creștere a valorii acțiunilor de peste două ori în 2025

Acțiunile Palantir au crescut cu peste 2% vineri, atingând un nou record. Furnizorul de software…

o oră ago

Comisarii ANPC au dat amenzi de peste 250.000 lei pe litoral, sâmbătă noaptea

Comisarii de la Protecția Consumatorilor au dat amenzi de peste 250.000 de lei în urma…

o oră ago

Zborurile directe pe ruta Moscova-Phenian au fost reluate după o pauză de câteva decenii

Rusia va lansa, duminică, zborurile comerciale directe pe ruta Moscova-Phenian (capitala Coreei de Nord), au…

o oră ago

Rusia anulează ‘din motive de securitate’ parada navală de Ziua Flotei

Kremlinul a anunțat duminică, de Ziua Flotei ruse, anularea paradei navale tradiționale de la Sankt…

o oră ago

This website uses cookies.

Read More