International

Marea Britanie a evitat la limită recesiunea în T4

Economia britanică a înregistrat o creştere uşoară în trimestrul patru din 2022, arată datele revizuite publicate vineri de Oficiul Naţional de Statistică (ONS), majorarea afacerilor la agenţiile de turism şi sprijinul acordat de stat pentru atenuarea efectelor creşterii facturilor la energie ajutând ţara să evite recesiunea, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

În ultimele trei luni din 2022, PIB-ul Regatului Unit a crescut cu 0,1%, comparativ cu precedentele trei luni (când se înregistrase un declin de 0,1%), după ce iniţial ONS anunţase o creştere zero în trimestrul patru din 2022. Două trimestre consecutive de contractare a PIB-ului ar fi reprezentat intrarea ţării în recesiune.

În pofida îmbunătăţirii datelor, economia britanică încă este cu 0,6% sub nivelul de la finalul lui 2019, înaintea pandemiei, fiind singura economie din G7 (grupul principalelor ţări industrializate din lume) care nu s-a redresat după pandemie.

“Economia a avut o evoluţie uşor mai solidă spre finalul anului trecut, decât s-a estimat anterior, cele mai recente date arătând că telecomunicaţiile, construcţiile şi producţia industrială s-au descurcat mai bine decât s-a crezut iniţial”, a apreciat statisticianul ONS Darren Morgan.

Sectorul serviciilor, dominant în Marea Britanie, a crescut cu 0,1%, în urma unui avans de aproape 11% al agenţiilor de turism. Industria a înregistrat un avans de 0,5%, iar construcţiile, de 1,3%. Economiile gospodăriilor au fost majorate de schema de sprijin a Guvernului pentru atenuarea efectelor creşterii facturilor la energie. Rata de economisire a urcat la 9,3% din venitul disponibil, faţă de un nivel de 5,6% înaintea pandemiei. De asemenea, venitul disponibil al gospodăriilor a crescut cu 1,3% după scăderile din ultimele patru trimestre.

În ianuarie, FMI avertiza că Marea Britanie este în grafic pentru a fi singura din G7 care se va contracta în 2023, parţial din cauza ratei anuale a inflaţiei, care rămâne la un nivel de peste 10%.

Şi Banca Angliei se aşteaptă la un declin al economiei britanice de 0,1% în priele trei luni din 2023 şi la o uşoară creştere în trimestrul doi din 2023, după ce anterior previziona un declin de 0,4%.

Perspectivele la adresa economiei britanice s-au îmbunătăţit în urma scăderii preţurilor energiei pe plan global şi a pieţei solide a forţei de muncă. Totuşi, puţini analişti se aşteaptă la evitarea recesiunii pe ansamblul acestui an.

Articole recente

Lion Capital și-a vândut deținerea de 5% din Argus

Lion Capital (simbol bursier LION), fostă SIF Banat-Crişana (SIF1), și-a vândut deţinerea de 5% din…

5 ore ago

Stoltenberg: NATO trebuie să ofere Ucrainei garanţii de securitate după război

NATO trebuie să discute opţiuni de a oferi Ucrainei garanţii de securitate pentru perioada ce…

6 ore ago

Marea Britanie: Primul declin anual al preţurilor locuinţelor din ultimii 11 ani

Preţurile locuinţelor în Marea Britanie au scăzut în ritm anual în luna mai, pentru prima…

8 ore ago

Bruxelles-ul a propus pentru 2024 un buget european de 189,3 miliarde de euro

Comisia Europeană a propus, miercuri, un buget anual al UE în valoare de 189,3 miliarde…

8 ore ago

Ucraina consideră drept ”neadecvată” decizia UE de prelungire a restricţiilor privind importurile de cereale

Ministerul ucrainean al Agriculturii a calificat miercuri drept "neadecvată" decizia Comisiei Europene de prelungi, până…

8 ore ago

Sursele regenerabile vor asigura mai mult de jumătate din producţia de electricitate a Spaniei

Spania este pe cale să devină prima ţară din marile economii europene pentru care sursele…

8 ore ago