Real Estate

Marea Britanie: Primul declin anual al preţurilor locuinţelor din ultimii 11 ani

Preţurile locuinţelor în Marea Britanie au scăzut în ritm anual în luna mai, pentru prima dată în ultimii 11 ani, arată datele publicate miercuri de furnizorul de credite ipotecare Halifax (care face parte din grupul Lloyds), impactul majorării dobânzilor asupra pieţei imobiliare devenind acum mai clar, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Preţul mediu al proprietăţilor imobiliare a scăzut cu 1%, faţă de mai 2022, primul declin anual din decembrie 2012, şi în linie cu previziunile analiştilor intervievaţi de Reuters.

În ritm lunar, preţurile locuinţelor în Regatul Unit nu s-a modificat în mai faţă de aprilie, când s-a înregistrat un declin de 0,4%.

Kim Kinnaird, director în cadrul Halifax, a explicat că cererea este în scădere iar majorarea dobânzilor va spori probabil presiunile asupra pieţei imobiliare.

Preţurile locuinţelor în Marea Britanie s-au redresat uşor la începutul anului, faţă de scăderea de la finalul anului trecut, când s-au înregistrat turbulenţe pe pieţele financiare.

“Redresarea pieţei imobiliare în primul trimestru din 2023 a dispărut, impactul majorării dobânzilor afectând bugetele gospodăriilor”, a declarat Kinnaird.

Săptămâna trecută, un alt furnizor de credite imobiliare, Nationwide, raporta un declin lunar de 0,5% al preţurilor locuinţelor în Marea Britanie în aprilie, şi o scădere anuală de 3,4% – cea mai severă din 2009.

Articole recente

FMI: Sectorul privat trebuie să-şi asume povara investiţiilor pentru combaterea schimbărilor climatice

Majoritatea investiţiilor anuale de 2.000 miliarde de dolari pentru combaterea schimbărilor climatice în ţările în…

8 ore ago

Impactul total al sectorului de petrol și gaze în economie – 7,9% din PIB în 2022; numărul de locuri de muncă susținute direct – 64.000 (raport CPAG)

Sectorul petrol și gaze a reprezentat aproximativ 3,8% din PIB în anul 2022, potrivit raportului…

8 ore ago

Ciolacu: Voi merge înainte în privinţa reglementărilor jocurilor de noroc; nu am nicio problemă cu ameninţările din industria păcănelelor

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat că nu are nicio problemă cu "ameninţările din industria păcănelelor",…

8 ore ago

Alexandru BONEA, Meta Estate Trust: “Dorim să ne mărim activele prin leverage bancar și prin emisiune de obligațiuni”

Meta Estate Trust este un portal între piața de capital și piața imobiliară de investiții,…

10 ore ago

Ţările UE se gândesc să renunţe la o parte reformei pieţei de electricitate

Statele membre UE se gândesc să renunţe la o parte centrală a reformei pieţei de…

11 ore ago