Marian Murguleț, Secretar de stat pentru Tehnologia Informației la nivelul întregii Administrații Publice Centrale, CIO Guvernamental din iulie 2019, a fost ales membru CA SN Radiocomunicații S.A. (SNR) din 31.10.2019, iar din 13.03.2020 a fost ales Președintele Consiliului de Administrație al SNR. În ultimul timp au tot existat discuții cu persoane din nivelurile 2 şi 3 de la Ministerul Transporturilor despre înlocuirea actualului director general al SNR, Eugen Brad, domnul Murguleţ declarându-ne că a avut mereu o poziţie neutră, invocând necesitatea acordului ministrului Lucian Bode, acord pe care nimeni nu l-a obținut, „ca dovadă că acesta nu avea cunoștință de aceste demersuri informale”. Domnul Murguleţ ne-a spus: „Ultima discuție pe acest subiect a avut loc săptămâna trecută, rezultatul fiind, din nou, «indecis», eu menținându-mi poziția. Coincidență sau nu, miercuri, 23.09.2020, a venit la Radiocomunicații inspecția de la Ministerul Finanțelor Publice care i-a dat trei amenzi directorului general și două președintelui CA, adică mie, invocând că nu am asigurat demararea procedurii de selecție a directorului general conform OUG 109.
Marian Murguleţ contestă sancțiunea contravențională a inspecției MFP întrucât consideră că, din 2011 și până în prezent, Ministerul Transporturilor, ca unic acționar al SN RADIOCOMUNICATII SA, nu a emis o Hotărâre AGA în vederea declanșării procedurii de selecție și, astfel, să facă aplicabil acest text de lege acestei societăți naționale.
Domnia sa ne-a acordat un interviu pe acest subiect.
Reporter: Domnule Marian Murguleţ, cum apreciaţi amenda primită de la inspecţia de la Ministerul Finanțelor Publice? Credeţi că există o legătură între presiunile făcute de anumite persoane din Ministerul Transporturilor cu privire la schimbarea directorului general al S.N. Radiocomunicaţii şi inspecţia recentă de la Ministerul Finanţelor?
Marian Murguleț: Există de mai multă vreme presiuni de schimbare a directorului general al Societății Naționale de Radiocomunicații S.A. (Radiocom) dinspre nivelurile 2 și 3 din Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor (MTIC) către mine.
În mod interesant, presiunile de schimbare a Directorului general al Radiocom s-au suprapus în ultimele zile cu un control tematic de la Ministerul Finanțelor Publice, Direcția Generală de Inspecție Economico-Financiară care vizează inclusiv verificarea modului de implementare a guvernanței corporative în conformitate cu prevederile OUG nr. 109/2011 la nivelul Radiocom.
Printre concluziile echipei de inspecție se află și sancționarea contravențională a președintelui Consiliului de Administrație la 23.09.2020, adică a mea, pentru că “nu a asigurat demararea procedurii de selecție a directorului general conform OUG 109”, legislația stipulând că în 30 de zile de la vacantarea postului se lansează selecția. Vacantarea a avut loc în 2017, iar actualul președinte, adică eu, ocup această funcţie din martie 2020. Chiar şi în aceste condiţii, am achitat amenda online prin ghișeul.ro în ziua emiterii procesului-verbal constatator și dovada de plată a fost acceptată în format electronic, deși echipa de inspecție este, din păcate, încă dotată cu Procese-verbale de constatare și sancționare a contravențiilor pe care le completează cu pixul “de mână” și “indigou” pentru multiplicare, formularul indicând că “o copie de pe foaia de vărsământ/chitanță se va depune de contravenient sau se va transmite prin poștă, recomandat, în termenul de 48 de ore, la sediul agentului constatator…”.
Evident că mă voi adresa instanței pentru a contesta sancțiunea contravențională a inspecției MFP întrucât consider că, pentru a fi aplicabil actul normativ în temeiul căruia s-a luat decizia sancționării, trebuia declanșată procedura de selecție cf.disp.art.61 din OUG 109/2011; ori, din 2011 și până în prezent statul român prin Autoritatea Tutelară, ca unic acționar al SN RADIOCOMUNICATII SA, nu a emis o Hotărâre AGA în vederea declanșării procedurii de selecție și, astfel, să facă aplicabil acest text de lege acestei societăți naționale.
Totodată, procedura de selecție trebuie să parcurgă etapele obligatorii stabilite de OUG 109/2011, și nu direct prin selecția unui director general. Astfel, mai întâi, trebuia declanșată procedura prin Hotărârea AGA, apoi parcursă procedura de recrutare expert independent, care, împreună cu ministerul de resort, care e Autoritatea Tutelara a SNR, sa realizeze selecția membrilor Consiliului de Administrație, urmând ca ulterior, sa fie recrutat/selectat Directorul General al societății.
Menţionez că din 31.10.2019, de când sunt numit membru în CA SNR, sunt singurul membru CA care am declarat și m-am ţinut de cuvânt că nu voi încasa nicio indemnizaţie de la SNR, venind cu un plan și un mandat foarte clar astfel încât să contribui la eficientizarea activității societății.
Reporter: Care este opinia dvs cu privire la guvernanţa corporativă în întreprinderile de stat?
Marian Murguleț: Cu toată suprapunerea nefericită, înțeleg demersul Inspecției MFP într-o notă de maximă oportunitate. Susțin total guvernanța corporativă, adică selecția membrilor Consiliilor de Administrație și a conducerii executive pentru toate întreprinderilor publice conform OUG 109/2011. Este o problemă care trebuie abordată unitar la nivelul guvernului și sunt convins că această situație de la SNR are potențialul de a genera în scurt timp implementarea guvernanței corporative în România.
În acest sens, pentru eliminarea oricăror speculații legate de această suprapunere între încercarea de schimbare a directorului general al Radiocom (recunoscut drept un bun profesionist de către mulți dintre specialiștii din zona de comunicații, inginer de profesie cu o experiență de peste 23 ani în cadrul companiei unde a îndeplinit diverse roluri, de la inginer până la director tehnic, respectiv numit temporar director general din 2017 până la implementarea OUG 109) și inspecția MFP vin cu propunerea publică către Ministerul Finanțelor Publice de a:
– demara acest gen de inspecții la toate întreprinderile publice care ar trebui să funcționeze pe baza OUG 109,
– aplicarea de sancțiuni similare directorilor generali și președinților de CA din toate întreprinderile publice care ar trebui să funcționeze potrivit OUG 109,
– respectiv demararea generalizată și imediată a selecției de profesioniști în managementul tuturor întreprinderile publice, astfel încât să nu mai fie considerate sinecuri pozițiile din consiliile de administrație.
În încheiere doresc să adaug că dacă eu sunt vinovat pentru neimplementarea OUG 109 în companiile de stat, înseamnă că tocmai s-a rezolvat problema, pentru că eu sunt pro guvernanţă corporativă şi de astăzi se va demara selecţia profesioniştilor în toate întreprinderile de stat.