Do Not Sell My Personal Information
Categories: Tehnologie

Marian Murguleţ, Radicomunicaţii: “Fac un apel către acea parte a mass-media care prezintă denaturat aspecte legate de SNR să abordeze profesionist aceste tematici, să se documenteze temeinic și să reflecte realitatea”

La nivelul conducerii executive a Societăţii Naţionale Radicomunicaţii se lucrează la o nouă strategie pe termen scurt, mediu și lung care va fi dezbătută la nivelul CA al SNR în următoarele două luni. Strategia va viza, în principal, diversificarea portofoliului de clienți, a declarat, luni, într-o conferinţă de specialitate dedicată Zilei Internaţionale a Telecomunicaţiilor, Marian Murguleţ, preşedintele Consiliului de Administraţie (CA) al Societăţii Naţionale de Radiocomunicaţii – Radiocom,

Domnia sa a spus: “Având în vedere rolul strategic al SNR pentru statul român cred că este important astăzi să fac un apel către acea parte a mass-media care înțelege să prezinte, fie din necunoaștere, rea intenție sau din diverese interese legate de piața telecomunicațiilor, denaturat o serie de aspecte legate de SNR, să abordeze profesionist aceste tematici, să se documenteze temeinic și să reflecte realitatea.

S-au spus tot felul de neadevăruri asupra cărora nu vreau să insist pentru că, cel mai probabil (sper eu) că vor face obiectul unor acțiuni în justiție, însă pentru a-i ajuta la documentarea subiectelor legate de SNR le sugerez acelor jurnalişti un set scurt de întrebări pe care desigur că îl pot completa cum doresc de adresat SNR, pentru corecta și transparenta informare a publicului dumnelor :
– Mai există în prezent situații precum în perioada 2010-2020 când o singură companie/grup de companii a derulat peste 80% dintre proiectele IT&C cu o valoare mai mare de 100 k eur la SNR ?
– Care e situația pentru perioada 2000-2010 din aceeași perspectivă ?
– Care e situația gestionării proiectelor derulate de către SNR în ultimii ani ? Care sunt prestatorii care nu au livrat în termenii contractuali, ce penalități au fost aplicate ?
– Dincolo de penalități pentru întârzierea livrărilor în proiecte mai sunt și alte măsuri luate în ultima perioadă pe zona de achiziții publice? Este adevărat că s-a modificat o procedură internă care acum permite acordarea de certificate constatatoare negative în condițiile prevăzute de lege?

La nivel național, dacă vorbim de politici și strategii pentru pregătirea telecomunicațiilor pentru situaţii de urgență, în ceea ce privește un astfel de sistem integrat, Societatea Națională de Radiocomunicații S.A deține o infrastructură complexă care poate fi dezvoltată pentru adaptarea la noi tehnologii.

De asemenea, este important să reținem că Societatea Națională de Radiocomunicații S.A are ca obiect principal de activitate transportul și difuzarea cu mijloace radio a programelor naționale publice pentru Societatea Română de Radiodifuziune și Societatea Română de Televiziune, ceea ce reprezintă o importantă componentă strategică pentru asigurarea transmisiilor în situații de urgență.

Astfel, prin difuzarea programelor publice de radio și televiziune, Societatea Națională de Radiocomunicații S.A îndeplinește un serviciu public constând în asigurarea continuităţii dreptului la informare gratuită a populaţiei, ca drept constituțional al cetățenilor României după cum urmează:

– transmiterea programelor publice de televiziune în format digital terestru pe întreg teritoriul României, acoperirea fiind de 92,5% din populație și 81,3% din teritoriu, cu un accent pus pe zonele rurale și izolate ale țării.
– transmiterea programelor publice de radiodifuziune cu o acoperire în populație pentru programul Radio România Actualități de 99,35% prin rețeaua FM, respectiv 97,4% prin rețeaua AM, ceea ce reprezintă o importantă componentă strategică pentru cazuri deosebit de grave și, în plus, prin intermediul rețelei de UM (formată din 18 emițătoare) transmite programele studiourilor regionale ale Societății Române de Radiodifuziune (Studioul Cluj, Iași, Tg.Mureș, Craiova, Timișoara, Radio Constanța, Maghiar German) pentru comunitățile de etnie maghiară, germană, sârbă, rusă,etc.
Totodată, este important de precizat că Societatea Națională de Radiocomunicații S.A dispune și de experiență tehnică necesară pentru a participa la proiectarea și implementarea unui sistem dedicat prevenirii și reducerii a riscului de dezastru”.

Fiind un domeniu al transformărilor și inovării permanente, telecomunicațiile sunt puntea de legătură între cetățeni, instituții sau companii, fiind o necesitate vitală pentru noi toţi. Dezvoltarea continuă a domeniului TIC a permis societății să beneficieze de noi oportunități, iar prin consolidarea forțelor tuturor participanților din sectorul TIC putem descoperi noi orizonturi care să dezvolte semnificativ industria telecom.

Marian Murguleţ a spus: “Această zi este și o sărbătoare profesională, ocazie cu care le urez ”La mulți ani!” tuturor celor care zi de zi contribuie la dezvoltarea domeniului tehnologiilor informației și comunicațiilor, și datorită cărora , astăzi, putem să vorbim și să ne vedem de la distanță, în timp real, celebrând cea de-a 52 aniversare a Zilei Mondiale a Telecomunicațiilor și Societății Informaționale. Marcăm astăzi fondarea de la 17 mai 1865 a Uniunii Internaționale a Comunicațiilor (ITU), prima organizație interguvernamentală a lumii unde România este membru din 1866.

Tema propusă în acest an de Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor, „Accelerarea transformării digitale în vremuri dificile” și se subscrie agendei #Connect2030 care este este o viziune globală comună pentru dezvoltarea sectorului telecomunicațiilor / TIC cu cinci obiective strategice – #Crestere, #Inclusivitate, #Durabilitate, #Inovare si #Parteneriat.

ITU invită astfel membrii și partenerii Uniunii să își prezinte acțiunile și inițiativele de accelerare a transformării digitale, nu numai pentru a face față provocărilor de astăzi, în contextul pandemiei de Covid, ci și pentru a se pregăti pentru cele din viitor, subliniază necesitatea unei cooperări consolidate în domeniul tehnologiilor informației și al telecomunicațiilor, atât între țări, cât și între sectoare diferite, pentru a salva vieți și a susține economiile”.

Articole recente

Romgaz a reziliat contractul pentru centrala de la Iernut

Romgaz a anunțat, azi, rezilierea Contractului de lucrări nr. 13384/2016, având ca obiect Dezvoltarea CTE…

9 ore ago

Bogdan Chiriţoiu – numit pentru un nou mandat în funcţia de preşedinte al Consiliului Concurenţei; Dan-Virgil Pascu – vicepreşedinte

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul privind numirea lui Bogdan-Marius Chiriţoiu ca membru al…

12 ore ago

OMS: Varianta Delta a coronavirusului este pe cale să devină dominantă la nivel global

Varianta Delta a coronavirsului SARS-CoV-2, detectată prima dată în India şi prezentă la ora actuală…

12 ore ago

Rădulescu: Probabilitatea este în creştere ca BNR să majoreze rata de dobândă de politică monetară încă de la sfârşitul acestui an

Probabilitatea ca Banca Naţională a României (BNR) să majoreze rata dobânzii de politică monetară încă…

12 ore ago

Transelectrica: Piaţa busieră spot din România a fost integrată în cea pan-europeană

Pieţele pentru ziua următoare din România, Ungaria, Cehia şi Slovacia sunt acum integrate în cea…

12 ore ago

UE va ridica embargoul care împiedică opt bănci să participe la emisiunile sale de obligaţiuni

Opt bănci care până acum au fost excluse de la participarea la emisiunile de obligaţiuni…

12 ore ago