Banci

Mario Draghi: Băncile din zona euro trebuie să-şi reducă şi mai mult nivelul creditelor neperformante

Cel mai ridicat nivel al creditelor neperformante (evaluate la 721 de miliarde de euro) se înregistrează în Italia, Grecia, Cipru şi Portugalia

Instituţiile financiare din zona euro trebuie să-şi reducă şi mai mult stocul de credite neperformante (NPL), pentru a majora creditarea şi a-şi îmbunătăţi profitabilitatea, devenind astfel mai atractive pentru cei care vor să le achiziţioneze, a afirmat, marţi, Mario Draghi, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), transmite Reuters.

“Băncile cu un nivel ridicat al creditelor neperformante au menţinut creditarea scăzută, deoarece capacitatea lor de a-şi spori capitalul este limitată. În mod similar, profitabilitatea scăzută şi incertitudinile privind valoarea activelor cu probleme reduc interesul pentru fuziuni şi achiziţii transfrontaliere”, a declarat şeful BCE, la o conferinţă desfăşurată la Paris, potrivit Agerpres.

Reducerea creditelor neperformante este una dintre priorităţile Băncii Centrale Europene, dar nivelul lor rămâne semnificativ mai ridicat decât în SUA.

Cel mai ridicat nivel al creditelor neperformante (evaluate la 721 de miliarde de euro) se înregistrează în Italia, Grecia, Cipru şi Portugalia.

Economiştii avertizează că din cauza NPL este din ce în ce mai greu pentru bănci să împrumute bani, ceea ce le afectează câştigurile. Autorităţile europene încearcă să forţeze creditorii să vândă sau să deprecieze creditele neperformante, dar nu s-au pus de acord care este cea mai bună metodă, unii investitori fiind dezamăgiţi de lipsa progreselor în acest domeniu.

NPL afectează bilanţurile băncilor şi limitează creditarea, o problemă pentru BCE, deoarece creditarea anemică va contracara stimulentele pe care banca vrea să le ofere prin dobânzile reduse. Problema băncilor este că nu există o piaţă reală pentru creditele neperformante, astfel că vânzarea acestor credite le-ar provoca pierderi semnificative şi le-ar obliga să strângă capital, o opţiune costisitoare având în vedere preţul scăzut al acţiunilor băncilor.

Articole recente

Vremea Schimbării (opinie Eugen Lascu)

Autor: Eugen Lascu După cum am mai afirmat și în alte articole, trăim într-o eră…

21 de secunde ago

De ce nu vin specialiștii în companiile de stat?

Autor: Gabriel Grădinescu, fost vicepreședinte ASF Se observă o efervescență în jurul temei guvernanței companiilor…

30 de minute ago

Anastasiu: Statul român niciodată n-a fost corect şi nici astăzi nu este corect; Încurajez fiecare antreprenor să spună în ce condiţii s-a făcut business în România

  Vicepremierul Dragoş Anastasiu a lansat un mesaj către antreprenori şi îi roagă să spună…

41 de minute ago

Nazare: Abuzurile ANAF nu sunt lucruri noi

Ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare, a declarat duminică, după demisia vicepremierului Dragoş Anastasiu şi dezvăluirile acestuia…

48 de minute ago

Acțiunile cresc, euro se consolidează după acordul comercial dintre SUA și UE

Acțiunile globale au crescut și euro s-a consolidat luni, după ce un acord comercial între…

o oră ago

Elon Musk confirmă că Tesla a semnat un contract în valoare de 16,5 miliarde de dolari cu Samsung Electronics pentru furnizarea de cipuri

Samsung Electronics a încheiat un contract în valoare de 16,5 miliarde de dolari pentru furnizarea…

o oră ago

This website uses cookies.

Read More