Update articol:
LUNA PIEȚEI DE CAPITAL – DOI ANI DE PIAȚĂ EMERGENTĂ - FORUMUL PIEȚEI DE CAPITAL BY FINANCIAL INTELLIGENCE

Marius Dan, Fondul Proprietatea: Dacă nu va fi și o listare internațională a Hidroelectrica, va trebui să redimensionăm pachetul de acțiuni pe care îl vom scoate la vânzare conform cererii estimate

*Fondul Proprietatea analizează demersuri legale împotriva ordonanței referitoare la plafonarea prețurilor la energie

Fondul Proprietatea are în vedere să redimensioneze pachetul de acțiuni pe care îl va scoate la vânzare din Hidroelectrica, conform cererii estimate, dacă nu va fi și o listare internațională a producătorului de energie, a spus Marius DAN, Director General Adjunct pentru Strategia Corporativă Franklin Templeton București (administratorul Fondului Proprietatea), la Forumul Pieței de Capital, organizat de Financial Intelligence, pe 12 septembrie.

“Hidroelectrica este cel mai important activ al Fondului Proprietatea și vorbim despre una dintre cele mai mari tranzacții din Europa, valoarea pachetului deținut de Fondul Proprietatea este de 2,54 de miliarde de euro”, a spus Marius Dan, adăugând: “Avem, în acest moment, aprobarea acționarilor pentru a vinde întregul pachet de acțiuni (20%), dar rămâne de văzut care va fi sfatul sindicatului de bănci pe care l-am selectat.

Pot spune este că selectat printre cele mai mari bănci din lume, cele mai mari bănci regionale și bineînțeles printre cei mai activi brokeri de pe piața locală. Deci am fost foarte foarte atenți în selectarea acestui consorțiu de intermediere. (…)

În această săptămână vom demara proiectul și dorința noastră este să avem o listare cât se poate de repede a Hidroelectrica pe Bursa de Valori București și eventual pe o piață internațională. Vom vedea care va fi exact sfatul sindicatului pe care l-am ales.

Dar, luând în considerare valoarea tranzacției și uitându-ne la tranzacțiile care au avut loc în ultimii ani pe Bursa de Valori București, este puțin probabil ca sfatul lor să nu includă și o listare duală, dar nu vreau să mă antepronunț.

Noi avem opinia noastră legată de cum ar arăta cea mai eficientă structură a tranzacției, dar de aceea am ales cele mai bune bănci din lume, pentru a veni ei cu această analiză și la momentul respectiv vom prezenta analiza și acționarului majoritar al Hidroelectrica, statul roman. Am agreat acest lucru și cu premierul Nicolae Ciucă și rămâne de văzut ce decizie va fi luată.

Dar, putem spune că, dacă nu va fi și o listare internațională, pachetul de acțiuni pe care noi îl vom scoate la vânzare va trebui dimensionat conform cererii estimate, deci nu știm dacă va fi 20%, 15%, cel mai probabil sub 15%. Bineînțeles, acest lucru nu este ideal pentru guvern, pentru că unul dintre motivele pentru care noi am venit cu intenția de a lista Hidroelectrica si de a vinde pachetul nostru  de acțiuni este și de ajuta guvernul român să îndeplinească acel criteriu din PNRR, care solicită listarea unui pachet de minim 15 la sută din Hidroelectrica până în iunie 2023.”

Legat de timeline, Marius Dan a spus că obiectivul inițial de listare până în 15 noiembrie nu mai este fezabil: “Următoarea fereastră de oportunitate ar fi în februarie, iar, dacă nu, dorința noastră e să avem listată Hidroelectrica cel târziu până în mai 2023, astfel încât dacă va fi un pachet de 15%, să fie îndeplinit și acel criteriu din PNRR.”

Marius Dan considera că listarea Hidroelectrica ar putea atrage investitorii înapoi în piața de capital din România, luând în considerare cât de atractivă este povestea companiei, calitatea activelor pe care le deține Hidroelectrica: “Credem că este un prilej bun ca investitorii instituționali să se uite din nou la România și să atragem alți investitori instituționali care până acum nu a fost activi în România. Acesta este și motivul pentru care noi vorbeam despre listarea duală, dorința noastră este să permitem accesul oricărui investitor la nivel global să participe în oferta Hidroelectrica. Noi, Fondul Proprietatea, am fost foarte activi în ultimii 11 ani în a promova România, Fondul Proprietatea, piața de capital din România, toate companiile din portofoliu.”

Hidroelectrica are o poveste care ar putea să atragă în România mult mai mulți investitori instituționali de la fonduri de infrastructură, fonduri de energie, fonduri care se concentrează pe dividende, fonduri de ESG, potrivit reprezentantului FP: “Este o oportunitate unică să promovăm România, la nivel global, prin capitalizarea pe care sperăm noi că o va avea Hidroelectrica – va fi una dintre cele mai mari companii energetice din lume. La Londra, unde ne-am uitat, în condiția în care Hidroelectrica ar fi listată la Londra, ar fi a treia cea mai mare companie producătoare de energie. Vă dați seama cât de vizibilă ar fi Hidroelectrica și România la nivel global.

De asemenea, o listare internațională ar permite companiei să își construiască un track record, iar în momentul în care vor vrea să ridice fonduri suplimentare pentru investiții, pentru achiziții, o vor putea face foarte ușor. Dacă va fi doar o listare locală, Hidroelectrica va depinde foarte mult de condițiile din piețele financiare la nivel local.

Noi, chiar dacă vom fi sau nu acționari, dorim ca Hidroelectrica să fie pe o cale de sustenabilitate pentru viitor și să aibă cel mai facil la acces la capital, astfel încât compania să se dezvolte conform planurilor pe care le va avea managementul în continuare”.

Marius Dan a spus că speră ca analiza din partea sindicatului bancar să fie gata în una-doua luni, pentru a o prezenta premierului și  Ministerului Energiei și să fie luată o decizie dacă se va schimba hotărârea acționarilor de avea doar o listare la Bursa de Valori București sau nu: “Dar trebuie să menționez, indiferent de care va fi decizia, vom merge înainte cu procesul de listare, vom face toate eforturile necesare ca Hidroelectrica să fie pe piața de capital, dar nu suntem vânzători la absolut orice pret. (…)

Așteptăm să vedem care va fi potențiala evaluare a Hidroelectrica, dar, la un asemenea pachet, cererea ar fi trebuit să fie de minim 7,5-8 miliarde de dolari. Mi-ar plăcea foarte mult să poată exista această cerere doar printr-o listare pe BVB, dar trebuie să fim realiști, să ne uităm și la tranzacțiile care au avut loc până în acest moment, valoarea medie a tranzacțiilor din ultimii ani a fost undeva la 50 milioane de dolari. Este o foarte mare discrepanță între 50 milioane de dolari și 2,54 miliarde dolari”.

Legat de alte listari ale companiilor din portofoliu, Marius Dan a spus: “Avem deja demarat procesul de listare al Salrom. Sperăm că va veni pe Bursa de Valori București până în luna mai a anului viitor, avem aprobarea acționarilor, băncile selectate, avocatii selectați, lucrăm intens și în acest proces.

Din punctul nostru de vedere, din portofoliul Fondului Proprietea, Aeroporturi București și portul Constanța ar fi două companii foarte bune care ar putea veni pe piața de capital, aceste companii sunt în portofoliu Ministerului Transportului. Nu am început încă discuțiile oficiale, dar suntem încurajați de rezultatele bune ale portului Constanța și de revenirea excelentă a traficului pe Aeroportul București. Vom ajunge în curând în situația în care capacitatea aeroportului Otopeni să trebuiască să fie extinsă. Din punctul nostru de vedere, cea mai bună modalitate este construirea unui nou terminal, iar finanțarea acestui nou terminat ar putea fi făcută prin listarea pe bursă a unui pachet de acțiuni, atât din partea Fondului Proprietatea, cât și acțiuni noi emise de companie, pentru a atrage capital și a finanța această extindere, astfel încât și aeroportul București să aibă un free float foarte bun și să contribuie la criteriul de upgradare a pieței de capital din România de către MSCI de la piata de frontieră la piață emergentă”.

Marius Dan considera ca ultimele modificări ale legislației în domeniul energiei reprezintă un pas negativ și pentru rezultatele companiilor din sectorul energetic: “Noi, Fondul Proprietatea, analizăm în acest moment din punct de vedere legal legislația și vom lua o decizie dacă vom face niște pași din din punct de vedere legal împotriva acestei ordonanțe.”