Burse/Investitii

Mark Mobius: Adani avea „probleme mari”, care m-au ținut departe, dar India este încă atrăgătoare

Investitorul Mark Mobius s-a ținut departe de vânzarea masivă de acțiuni planificată de grupul indian Adani din cauza preocupărilor legate de datoriile imense ale grupului și de expunerea la riscul politic, a declarat el marți pentru CNBC.

Totuși, el nu crede că acuzațiile de fraudă care au zguduit unul dintre cele mai mari conglomerate din India vor avea un efect secundar pe piața indiană. De fapt, el spune că orice publicitate ar putea fi bună pentru investiții.

„Când ești în aceste proiecte uriașe de infrastructură, mai ales dacă se află în afara Indiei, pentru că, au explorat alte zone ale lumii, ai multe riscuri politice”, a spus Mobius pentru „Capital Connection” de la CNBC. ”

Conglomeratul Adani cuprinde porturi, aeroporturi, minerit, ciment, energie și multe altele.

„Riscul politic devine primordial atunci când ai o grămadă de datorii foarte mari și încerci să câștigi bani pentru a le plăti și se poate ca un eveniment politic să pună o piedică, astfel încât să nu poți da banii înapoi. Deci, aceasta este una dintre marile probleme pe care le-am avut”, a spus Mobius.

Firma sa, Mobius Capital Partners, se concentrează pe piețele emergente, iar India este în topul alocărilor sale.

Pe 24 ianuarie, Hindenburg Research, o firmă americană de cercetare, a publicat un raport şocant în care îl acuză de fraudă și manipularea acțiunilor, relatează presa internaţională. Hindenburg Research este o firmă specializată în vânzarea în lipsă.

Companii precum Adani Enterprises, Adani Transmission, Adani Green Energy, Adani Power și Adani Total Gas au scăzut în valoare de atunci, grupul scăzând cu peste 113 miliarde de dolari din valoarea sa de piață. Fondurile mutuale și tranzacționate la bursă expuse pe Adani au fost puternic afectate.

Asta în ciuda negărilor puternice din partea companiei și a președintelui acesteia, Gautam Adani, care au fost detaliate într-un raport de 413 de pagini pe 29 ianuarie.

Vor fi acum întrebări pentru guvernul indian și băncile mari care l-au finanțat pe Adani, pe măsură ce controlul asupra companiei continuă, a declarat Mobius pentru CNBC.

Dar, a adăugat el: „Există o mulțime de companii extraordinare în India care au o guvernanță corporativă excelentă, care se comportă foarte bine pe piață. Așa că trebuie să privim Adani ca un fel de caz izolat.”

Cu privire la potențialele consecințe, el a spus: „Companiile Adani reprezintă aproximativ 6% din indicele indian. Este mare, dar nu este atât de semnificativ. Puteți vedea că indicele nu a suferit atât de mult.”

Articole recente

Sam Bankman-Fried a plătit peste 40 de milioane de dolari pentru a mitui cel puțin un oficial din China, susține DOJ într-un nou rechizitoriu

Sam Bankman-Fried, cofondatorul FTX, a plătit mită de zeci de milioane de dolari cel puțin…

22 de minute ago

Protecţia Consumatorilor a dat amenzi de 125.000 lei hipermarketurilor Metro şi Auchan din sectorul 4 al Capitalei

Comisarii de la Protecţia Consumatorilor au amendat cu 125.000 de lei hipermarketurile Metro Cash &…

33 de minute ago

Virgil Popescu: România a realizat economii voluntare de gaze de 21,2%, peste media UE

Statele membre ale Uniunii Europene au ajuns la un acord politic privind propunerea de prelungire…

40 de minute ago

Ministrul Energiei: Măsurile propuse de CE pentru reforma pieţei de energie electrică vin în întâmpinarea obiectivelor României

Miniştrii Energiei din Uniunea Europeană au avut marţi un prim schimb de poziţii cu privire…

43 de minute ago

Institutul European de Inovare și Tehnologie: programe și cursuri de formare pentru un milion de europeni până în 2025

Comisia salută astăzi, 28 martie, angajamentele asumate de șapte organizații de a sprijini Inițiativa privind…

2 ore ago