Ţările G7 s-au angajat marţi să crească adoptarea inteligenței artificiale, inclusiv în sectorul public și în rândul întreprinderilor mici, promițând totodată să promoveze investițiile în tehnologiile cuantice emergente.
Țările G7 s-au angajat marți să intensifice adoptarea inteligenței artificiale, inclusiv în sectorul public și în rândul întreprinderilor mici, promițând totodată să promoveze investițiile în tehnologiile cuantice emergente.
Într-o declarație comună privind IA, adoptată la încheierea summitului mondial de la Kananaskis, Alberta, cele șapte țări au afirmat că vor colabora „pentru a accelera adoptarea IA în sectorul public, în vederea îmbunătățirii calității serviciilor publice pentru cetățeni și întreprinderi și a creșterii eficienței administrației publice”.
Canada va găzdui o serie de „laboratoare de soluții rapide” care vor analiza obstacolele din calea adoptării IA în sectorul public. Membrii G7 au convenit, de asemenea, să elaboreze o „foaie de parcurs” pentru proiecte de succes în domeniul IA și un catalog de „soluții IA open-source și partajabile pentru membri”, potrivit presei canadiene.
Țările G7 s-au angajat, de asemenea, să sprijine adoptarea inteligenței artificiale de către întreprinderile mici și mijlocii.
„Intenționăm să creăm condițiile necesare pentru ca întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri), inclusiv microîntreprinderile – motorul economiilor noastre – să poată accesa, înțelege și adopta IA în moduri care să stimuleze valoarea și productivitatea”, au afirmat acestea într-un document conex.
Declarația comună privind IA precizează că țările G7 vor depune eforturi pentru a aborda consumul ridicat de energie al IA și pentru a spori accesul la IA în țările în curs de dezvoltare.
„Recunoaștem că adoptarea pe scară largă a IA va exercita o presiune crescândă asupra rețelelor noastre energetice, va produce externalități negative și va avea implicații asupra securității energetice, rezilienței și accesibilității”, se arată în document.
Documentul menționează că țările membre „iau act de preocupările partenerilor din piețele emergente și din țările în curs de dezvoltare cu privire la provocările cu care se confruntă în construirea unor ecosisteme IA reziliente, inclusiv riscurile de perturbare și excludere din revoluția tehnologică actuală”.
Într-un document separat, cele șapte țări au prezentat, de asemenea, o „viziune comună” privind tehnologiile cuantice.
Acesta afirmă că tehnologiile cuantice „au potențialul de a aduce beneficii semnificative și transformatoare societăților din întreaga lume” și sunt „pregătite să genereze beneficii economice și sociale în sectoare precum finanțele, comunicațiile, transporturile, energia, sănătatea și agricultura”.
Documentul avertizează, de asemenea, că tehnologiile cuantice ar putea avea „implicații de anvergură pentru securitatea națională și internațională”.
Florian Martin-Bariteau, de la catedra de cercetare în tehnologie la Universitatea din Ottawa, a remarcat că declarația promite înființarea unui grup de lucru comun privind tehnologiile cuantice.
El a afirmat că acesta este un „progres uriaș în stadiul de dezvoltare al unei tehnologii atât de strategice”.
Tehnologiile cuantice utilizează principiile mecanicii cuantice pentru aplicații precum calculul. Summitul de la Kananaskis este prima ocazie în care tehnologia cuantică, care se află într-un stadiu de dezvoltare mai timpuriu decât inteligența artificială, a fost o prioritate la o reuniune a G7.