Categories: EnergieMarfuri

Membrii OPEC+ convin asupra unei creșteri mai mari decât se aștepta a producției de petrol în august

  • Un grup de opt țări membre ale alianței OPEC+ producătoare de petrol a convenit să majoreze producția cu 548.000 de barili pe zi în august, peste așteptări.

  • Grupul include producători importanți precum Rusia și Arabia Saudită, alături de Algeria, Irak, Kazahstan, Kuweit, Oman și Emiratele Arabe Unite.

  • Aceste țări au redus voluntar producția cu 2,2 milioane de barili pe zi, în afara strategiei mai ample a OPEC+.

Opt țări producătoare de petrol din alianța OPEC+ au convenit sâmbătă să-și mărească producția colectivă de țiței cu 548.000 de barili pe zi, în timp ce continuă să reducă voluntar producția, potrivit CNBC.

Acest subgrup al alianței — format din producătorii importanți Rusia și Arabia Saudită, alături de Algeria, Irak, Kazahstan, Kuweit, Oman și Emiratele Arabe Unite — s-a reunit online mai devreme în cursul zilei. Se aștepta ca acestea să-și crească producția cu o cantitate mai mică, de 411.000 de barili pe zi.

Într-o declarație, Secretariatul OPEC a atribuit decizia țărilor de a crește producția zilnică din august cu 548.000 de barili „perspectivelor economice globale stabile și fundamentelor sănătoase actuale ale pieței, reflectate în stocurile scăzute de petrol”.

Cele opt țări producătoare au implementat două seturi de reduceri voluntare ale producției, în afara politicii oficiale a coaliției OPEC+.

Unul dintre acestea, în valoare totală de 1,66 milioane de barili pe zi, rămâne în vigoare până la sfârșitul anului viitor.

În cadrul celei de-a doua strategii, țările și-au redus producția cu încă 2,2 milioane de barili pe zi până la sfârșitul primului trimestru.

Inițial, aceștia și-au propus să-și crească producția cu 137.000 de barili pe zi în fiecare lună până în septembrie 2026, dar au menținut acest ritm doar în aprilie. Grupul a triplat apoi creșterea la 411.000 de barili pe zi în fiecare dintre lunile mai, iunie și iulie — și accelerează și mai mult ritmul creșterilor în august.

Prețurile petrolului au crescut temporar în ultimele săptămâni, datorită creșterii sezoniere a cererii din perioada de vară și războiului de 12 zile dintre Israel și Iran, care a amenințat atât aprovizionarea Teheranului, cât și a ridicat îngrijorări cu privire la posibile întreruperi ale aprovizionării transportate prin importantul Strâmtoarea Hormuz.

La sfârșitul sesiunii de vineri, contractele futures pe petrol s-au stabilit la 68,30 dolari pe baril pentru contractul Ice Brent cu scadența în septembrie și la 66,50 dolari pe baril pentru contractul Nymex U.S. West Texas Intermediate cu scadența în luna august.

Articole recente

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…

9 minute ago

Trump joacă golf în Scoţia, înaintea întâlnirii cu Von der Leyen axată pe comerţ

Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…

o oră ago

Peste 2200 de consumatori din judeţul Bihor nu au în continuare energie electrică în urma furtunii de sâmbătă seară

Peste 2200 de consumatori din judeţul Bihor nu au în continuare energie electrică, după furtuna…

2 ore ago

Prima reacție a lui Ilie Bolojan în scandalul Dragoș Anastasiu: “Sigur veți avea, până după amiază, o declarație”

Premierul Ilie Bolojan a avut o primă reacție duminică, la câteva zile după ce informații…

4 ore ago

China publică un plan de acțiune privind IA la câteva zile după SUA, pe fondul intensificării cursei tehnologice globale

Sâmbătă, China a lansat un plan de acțiune global pentru inteligența artificială, care solicită cooperarea…

5 ore ago

Palantir se alătură listei celor mai valoroase 20 de companii din SUA, cu o creștere a valorii acțiunilor de peste două ori în 2025

Acțiunile Palantir au crescut cu peste 2% vineri, atingând un nou record. Furnizorul de software…

5 ore ago

This website uses cookies.

Read More