Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzCopyright by World Economic Forum
Europa „pierde” lupta pentru supremația economică împotriva principalilor săi rivali, China și SUA, și se confruntă cu o penurie de companii competitive la nivel mondial, a avertizat șeful JP Morgan, potrivit The Telegraph.
Jamie Dimon, directorul executiv al celei mai mari bănci din lume, a avertizat liderii UE că blocul comercial și-a pierdut avantajul față de America.
„Pierdeți”, a declarat el în cadrul unui eveniment organizat de Ministerul Afacerilor Externe al Irlandei. „Europa a trecut de la 90 % din PIB-ul SUA la 65 % în 10 sau 15 ani. Nu este bine.
Avem această piață imensă și puternică, iar companiile noastre sunt mari și de succes, au o amploare globală. Voi aveți asta, dar din ce în ce mai puțin.”
Dimon este unul dintre cei mai influenți bancheri din lume, conducând JP Morgan de aproape două decenii, de când a preluat funcția de director executiv în 2006.
Șeful JP Morgan și-a exprimat în repetate rânduri îngrijorarea cu privire la starea economiei europene, solicitând UE să stimuleze creșterea economică.
În aprilie, Jamie Dimon a declarat pentru Financial Times că Europa trebuie „să facă mai mult” pentru a rămâne competitivă. „PIB-ul pe cap de locuitor a scăzut de la aproximativ 70% din cel al Americii la 50 %. Acest lucru nu este sustenabil”, a afirmat el.
„Cred că Europa a recunoscut deja că trebuie să își schimbe propriile norme, reglementări și orientări dacă dorește să crească mai rapid.”
Comentariile sale vin în contextul în care liderii UE încearcă să relanseze economia blocului, după mai bine de un deceniu de creștere modestă de la criza financiară din 2008.
Într-un raport de 400 de pagini publicat anul trecut, Mario Draghi, fostul președinte al Băncii Centrale Europene, a avertizat asupra creșterii decalajului dintre dimensiunea și puterea economiilor Europei și Americii.
Ca răspuns, raportul domnului Draghi a solicitat investiții suplimentare în economia UE în valoare de 750 de miliarde de euro (646 de miliarde de lire sterline) până la 800 de miliarde de euro pe an, pentru a contribui la asigurarea competitivității viitoare a blocului.
Raportul avertizează că UE se confruntă cu o „provocare existențială” din cauza economiei sale slabe, pe care o atribuie dezvoltării lente a industriei sale tehnologice.
Raportul Draghi adaugă că pierderea bruscă a aprovizionării cu gaze ieftine din Rusia din cauza războiului din Ucraina agravează și mai mult situația cu care se confruntă UE.
Directorul JP Morgan a fost, de asemenea, un critic vocal al Brexitului, avertizând că ieșirea Regatului Unit din UE ar putea duce la mutarea locurilor de muncă din City în centre financiare europene, precum Paris, Frankfurt și Amsterdam.
În scrisoarea sa anuală adresată investitorilor în 2021, domnul Dimon a declarat: „Pe termen scurt (adică în următorii câțiva ani), [Brexit] nu poate fi în niciun caz un factor pozitiv pentru PIB-ul Regatului Unit”.
Un purtător de cuvânt al JP Morgan a refuzat să comenteze în continuare remarca domnului Dimon.
Premierul Ilie Bolojan a avut o primă reacție duminică, la câteva zile după ce informații…
Sâmbătă, China a lansat un plan de acțiune global pentru inteligența artificială, care solicită cooperarea…
Acțiunile Palantir au crescut cu peste 2% vineri, atingând un nou record. Furnizorul de software…
Comisarii de la Protecția Consumatorilor au dat amenzi de peste 250.000 de lei în urma…
Rusia va lansa, duminică, zborurile comerciale directe pe ruta Moscova-Phenian (capitala Coreei de Nord), au…
Kremlinul a anunțat duminică, de Ziua Flotei ruse, anularea paradei navale tradiționale de la Sankt…
This website uses cookies.
Read More